7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerde barajı aşıp aşmayacağı kamuoyunda çokça tarşılan HDP’nin, Gezici tarafından yapılan ankette İstanbul’da %13.2’yle barajı aştığı ortaya çıkıyor. İstanbul anketinde HDP ile AKP'nin oy oranı şaşırttı.
2014 yerel seçim sonuçlarını en yakın bilen Gezici Araştırma Şirketi’nin yaptığı son ankete göre HDP İstanbul’da oylarının yüzde yüz arttırıp, yüzde 13.2’ye yükseldi. HDP oylarının büyük kısmını 2011 seçimlerinde AKP’ye oy veren seçmenlerden alıyor. 2011’de ildeki oyların % 49.8’i alan AKP’nin oyları % 39.7’ye düşüyor. Diğer muhalefet partilerinde ise ufak bir yükseliş görülüyor. CHP 2011 genel seçimlerinde aldığı % 25.9 oyu %26.7’ye yükseltirken, MHP’nin oy oranı % 13.0’dan % 14.6’ya çıkıyor. Anket 28- 29 Mart 2015 tarihlerinde, İstanbul’un 39 ilçesinde 128 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü 4.868 katılımcıyla yüz yüze metoduyla yapıldı.
HDP’NİN İSTANBUL’DA BARAJ SORUNU YOK
Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, anketin sonuçlarını söyle yorumladı: AKP en büyük oy kaybını İstanbul 2. bölgede yaşayacak, HDP 2. bölgede % 5.4 olan oylarını seçime parti olarak girdiğinde % 13’e çıkartıyor. Gelen oyların % 84’ü AKP’den geliyor. 2. Bölge’den Dengir Mir Mehmet Fırat’ın aday gösterilmesi; liberal, demokrat, işçi sınıfı ve muhafazakar seçmenlerden de oy aldığı, AKP 2011’deki oylarını %51’den % 40’lara kadar düşürüyor. Dengir Mir Mehmet Fırat adaylığı, HDP’nin oylarını % 6 oranında artırdığı görülmüştür. Genel olarak da % 11-12 oranında AKP’nin oyunu eritiyor. İstanbul’da Kürt seçmenlerin oranı % 18.9’dur. Neredeyse her 5 seçmenden biri Kürt, bu durum HDP’nin işini kolaylaştıracaktır. Kürt seçmenlerin % 75’i 2011 de AKP’ye oy verdi, şimdi ise bu seçmenlerin % 22’si kesinlikle AKP’ye oy vermeyeceğim diyor.
Çözüm sürecinin uzamasının AKP’ye destek veren Kürt seçmenleri olumsuz etkilediği bulgularda rastlanmıştır. Yaptığım tüm araştırmalarda görüyorum ki, Uludere olayından itibaren kendisini Kürt olarak ifade eden seçmenlerin davranışlarında ciddi değişikler oldu. Bunun en önemli sebeplerinden biri Cumhurbaşkanı’nın Kobani düştü düşecek demesinin ardından Kürt seçmene ihanet olarak görmesinden dolayı tepkiyi topladı. Çözüm süreci denilen sürecin uzaması, artık şehir efsanesi olarak anılması, AKP seçmenini HDP’ye transferi etmiştir. HDP bugün ben kürdüm diyen her iki seçmenden birinin oyunu alan parti olmuştur. Geçmiş dönemlerde her 3 Kürt’ten birinin oyunu alan parti durumundayken bunun değiştiği görülüyor ve artık baraj sorunu yok. HDP marjinal ve entelektüel söylem yapmazsa Türkiye’deki Kürtlerin % 75’inin oyunu alabilir.
Kaynak: Taraf