Genç girişimci desteği adı altında aranan şartlara haiz gençlere bir yıl süreyle prim desteği verilmekte ve 3 yıl süreyle vergi istisnası sunulmaktadır. Genç girişimci desteği ve sermaye artırımı gibi son derece önemli ve ticari faaliyetleri doğrudan etkileyen konularda bilgi edinmek için alanında uzman ve deneyimli bir muhasebeci ile iletişime geçilmelidir.
Genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde gençlerin ekonomik hayata dahil olmasını desteklemek için bir takım düzenlemeler yapılmaktadır. Genç ve işsiz nüfuzun ticari hayata dahil edilmesi amacıyla çeşitli girişimci teşvikleri ve ek istihdam teşvikleri uygulanarak işsizlik oranının düşürülmesi amaçlanmaktadır. Gerek ticari hayatın canlanmasını gerek genç nüfusun iş sahibi olmasını sağlamak üzere atılan adımlar aynı zamanda ülke ekonomisi üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.
İşsizliği azaltma ve genç nüfusun iş fikirlerini hayata geçirmesine yardımcı olma amacıyla yapılan düzenlemelerden biri 29 yaş altına yönelik genç girişimci desteğidir. Bu destek sayesinde, aranılan şartlara haiz gençler ticari hayata atıldıklarında zorlanmadan varlıklarını sürdürebilmekte ve ekonomiye katkı sağlayabilmektedirler. Bununla birlikte genç girişimci desteğinden faydalanılmak isteyen girişimcilerin bazı şartları sağlaması gerekmektedir.
Sayfa: https://armaganyoruk.com/29-yas-alti-genc-girisimci-destegi/
2023 Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadar?
2023 genç girişimci desteği teşvik tutarı GGIDP yani Genç Girişim ve İstihdam Desteği Programı kapsamında belirlenmekte olup 2023 yılı için GGIDP’ye 1 milyar TL bütçe ayrılmıştır.
- Genç Girişimci Desteği teşviki almaya hak kazanan girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 150.000 TL’ye kadar gelir vergisinden muaf tutulmaktadırlar.
- SGK (4B) primleri 1 yıl süreyle devlet hazinesi tarafından karşılanmaktadır.
2023 Genç Girişimci Desteği Şartları
- Genç girişimci desteklerinden 18 ila 28 yaş arasındaki kişiler yararlanabilir.
- Destek programlarına başvuracak genç girişimcilerin iş fikirleri orijinal, yenilikçi ve uygulanabilir olmalıdır.
- İş fikriyle ilgili olarak ayrıntılı bir iş planı hazırlanması gerekir. İş planında işin yapısı, hedefler, stratejiler, pazarlama planları, gelir tahminleri ve maliyetler gibi hususlar bulunmalıdır.
- Girişimciler belirli sermaye kaynaklarına sahip olmalı ya da bu kaynakları temin etmelerini sağlayacak iş planı sunmalıdır.
- Ayrıca genç girişimcilerin işlerini yönetmelerini sağlayacak eğitime ve deneyime sahip olmaları istenir.
2023 Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
2023 genç girişimci desteğinden yararlanmak için öncelikle yaş şartının sağlanması gerekir. Buna ek olarak sağlanması gereken farklı şartlar bulunur:
- Türkiye’de faaliyet gösterecek bir işletme kurmak,
- Kurulacak işletmenin sermayesinin 1 milyon TL’den fazla olmayacağını taahhüt etmek,
- İşletme faaliyetlerinin en çok 5 yıl içinde yürürlüğe gireceğini belgelemek,
- Mevcut bir işletmeye ya da mesleki faaliyete sonradan ortak olmamak.
2023 Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz?
Yaş şartını yerine getiremeyen kişiler 2023 genç girişimci desteğinden yararlanamaz. Buna ek olarak 2023 genç girişimci desteğinden faydalanamayacak kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- 1 Haziran 2018 tarihinden önce faaliyete başlamış olmak,
- Anonim şirket ve/veya limited şirket ortağı olmak,
- Belirli tarihlerde vergi mükellefi olmuş ve başka bir şirket üzerinden ortaklığı olmak,
- Devlete ve kamu iktisadi teşebbüslerine ait işletmeler olmak.
2023 Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur?
2023 genç girişimci desteğinden faydalanmak isteyen ve başvuru şartlarını sağlayan girişimciler www.kosgeb.gov.tr adresindeki e-Hizmetler menüsünde bulunan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu sekmesinden online başvuru yapabilmektedir. Yönergenin izlemesiyle başvuru kılavuzu indirilebilir.
Bu aşamada KOSGEB veri tabanına kayıt olunması gerekir. KOSGEB veri tabanında kaydı olmayan ya da KOBİ Bilgi Beyannamelerini güncellemeyen işletmelerin öncelikle kayıtlarını yaptırması, daha sonra ise güncellemelerini gerçekleştirmesi gerekir.
Bu işlemlerle birlikte değerlendirme ve geçici onay süreçleri başlar. Söz konusu onay işlemlerinin ardından ödeme aşamasına geçilir. Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş borcu olanlara ödeme yapılmaz. Tecil ya da taksitlendirilmemiş vergisi olanlara da söz konusu durumları nedeniyle KOSGEB Genç Girişimci Desteği ödemesi yapılmaz.
Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği Nedir?
30 Nisan 2018 tarihinde açıklanan ekonomi destek paketiyle Genç Girişimci Bağ-Kur Desteği yürürlüğe alınmıştır. Söz konusu torba yasa pek çok farklı sektörle vergi konusunda teşvikleri kapsar. İçerisinde emekli ikramiyesi, Bağ-Kur prim desteği, öğrenci affı, imar barışı, geçmiş dönem borçlarının yeniden yapılandırılması, emekli ikramiyesi ve stok affı gibi konular yer alır. İlgili yasa 18.05.2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmiş ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlamıştır.
İlgili yasanın öne çıkan hususlarından biri genç girişimcilere sağlanacak olan Bağ-Kur prim desteğidir. Kendi işini kurmak isteyen gençlere önemli bir avantaj sağlayan Bağ-Kur prim desteği sayesinde ticari hayatta aktif rol almaya başlayan genç girişimcilerin sayısı giderek artmaktadır. Kendi iş fikirlerini hayata geçirmek isteyen ancak yüksek vergi ve sigorta maliyetleri nedeniyle zorlanan genç girişimciler bu sayede avantaj sağlamaktadır.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |