Kimi zaman Keşkek, kimi zaman Merdümek Aşı, Arabaşı Çorbası, Dirmil Kebabı, Sarma Aşı, Kabak Çiçeği Dolması, Alanya Bohçası, Laba Dolması, Fellah Köftesi, Toğga Çorbası ve Kabak Borani gibi geleneksel yemeklerin tariflerini ve lezzetlerini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini anlatan Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Erkal, geleneksel yemek atölyesi hakkında bilgi verdi.
“Burası geleneksel teke yöresi yemek kültürünün araştırıldığı aynı zamanda bu araştırmalar sonucu çıkan ürünlerin yapıldığı ve halkla buluşturulduğu bir atölye" diyen Erkal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Buradaki temel amacımız geleneksel kültürümüze ait aslının bozulmadan sonraki nesillere aktırılması. Bu amaçla da hazırlanan araştırılmış olan tarifler halkımızla buluşturuluyor. Çeşit olarak Antalya, Burdur, Isparta bölgesini içine alan Yörük ve Selçuklu yemekleri üzerine çalışıyoruz. Keşkek çok fazla sevilen ve ilgi duyulan bir yemek çeşidi. Selçuklu'ya ait et yemekleri bilindiği gibi kuruyemişlerle pişiriliyor. Selçuklu yemeklerine de ilgi oldukça fazla. Bugün burada Alanya yöresine ait Toğga Çorbası yapıldı. Selçuklu'dan günümüze kadar gelen bir çorba çeşidi. Yarma dediğimiz buğday ile pişiriliyor. Düğün yemeklerinde tercih edilen bir çorbadır. Ana yemek olarak da Fellah Köftesi şu anda mönüde yer alıyor. Fellah Köftesi daha çok Akdeniz bölgesine ait buğdayın ince olanından elde edilen bir yemek çeşidi."
Geleneksel yemeklerin lezzetini sevdiğini ve sık sık yemek için Olgunlaşma Enstitüsü'ne geldiğini belirten Simge Ulucan, “Geleneksel kültür yemeklerine bayılıyorum. Ara sıra gelip yiyorum. Keşkek ile Fellah Köftesi favori yemeklerim arasında" dedi.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |