Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde iki mahallenin ortasından geçen çayın üzerinde kurulan asma köprü, ölüme davetiye çıkarıyor. Kenarında hiçbir koruması olmayan köprüyü düşme tehlikesine rağmen kullanan vatandaşların, asma köprüdeki halleri ise ip cambazlarını aratmıyor.
Gazipaşa'ya bağlı Çakmak Köyü'nün içinden geçen çay, Karakaya Mahallesi ile Mühüler Mahallesi'ni birbirinden ayırıyor. Köyle aynı adı taşıyan çayın üzerinde köprü olmadığı için vatandaşlar karşıya geçmek için yaklaşık 20 yıl önce kendi köprülerini inşa etti. Çayın üzerine uzattıkları iki kütüğün üzerine tahtalar çakan köylüler, yaptıkları ilkel köprüden canlarını tehlikeye atarak geçiyor. Kenarında hiçbir koruması bulunmayan ve yer yer tahtaları da çürüyen köprüyü kullanan vatandaşların karşıya geçme çabası ise ip cambazlarını aratmıyor. Her gün köprüyü kullanmak zorunda kalan köylüler, bölgeye köprü yapılması için Gazipaşa Kaymakamlığı ve Antalya İl Özel İdaresi'ne başvurmalarına rağmen sonuç alamadıklarından yakındı.
'KÖPRÜ YAPILSIN'
Soner Ceylan, ilkel köprüyü sabah- akşam kullanmak zorunda olduğunu anlattı. Ceylan, "Karakaya ve Mühüler arasında geçiş sadece bu köprüyle sağlanıyor. Karşı tarafta akrabalarımız, dostlarımız var. Cenazelerine, düğünlerine katılmak için gece karanlığında bile bu köprüyü geçmek zorunda kalıyoruz. Aynı şekilde onlarda bize gelmek için aynı tehlikeli yolu kullanıyor. Köprünün mevcut hali çok tehlikeli ama bu köprüden başka bir alternatifimiz yok. Bu soruna yetkililerin bir çare bulmasını istiyoruz" dedi.
HAYVANLAR TELEF OLDU
Karakaya Mahallesi'nde oturan Ali Şaşmaz ise Mühüler Mahallesi'nde bahçesi bulunduğunu ve gün içinde bir kaç kez köprüyü kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Köprüyü 10 yıl önce yenilediklerine dikkati çeken Şaşmaz, "Köprü çok tehlikeli. Köprü insanların yanında hayvanlar da kullanıyor. 5 yıl önce köprüden geçen koyun sürüsü çaya düştü. Onlarca telef oldu, pek çoğu da yaralandı. Köprüden yaşlılar ve çocuklar da geçiyor. Her an can kaybı yaşanabilir" diye konuştu.
'SIRAT KÖPRÜSÜ'
Köy sakinlerinden Yakup Baş da şunları söyledi: "Birçok yere köprü yapılması için başvuru yaptık. Ancak bölgede Gökçeler Barajı yapılıyor. Baraj inşaatı 4 yıl sonra bitecek ve bölge su altında kalacağı için köprü yapılmıyor. Pek çok çocuk korktuğu için köprüden geçemiyor. Yaşlılar üzerinde yürüyemedikleri köprüyü bebekler gibi emekleyerek geçiyor. Baraj yapılıncaya kadar geçici bi köprü yapılsın. Köprü dünyadaki 'sırat köprümüz' gibi."
haberler.com