Böylece Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 1946-1995 yılları arasında yayınladığı Bayram Gazetesi’nin önümüzdeki Ramazan Bayramı’ndan itibaren tekrar yayınlanmaya başlanmasının önündeki büyük engel kalkmış oldu.
Basın İlan Kurumu tarafından aylardır sürdürülen temaslar olumlu sonuçlandı.
Gazetelerin bayram günlerinde yayınlanmaması için gazete sahipleriyle tek tek görüşen Basın İlan Kurumu yönetimi amacına ulaştı.
Önümüzdeki Ramazan Bayramı’ndan itibaren tıpkı eskiden olduğu gibi sadece gazeteci derneklerinin yayınladığı ve genellikle işsiz gazetecilerin çalıştırıldıkları “Bayram Gazeteleri” piyasada olacak.
Böylece hem yıllardır bayram yüzü görmeyen meslektaşlarımız normal insanlar gibi bayram günlerinde aileleriyle birlikte olabilecek, hem de işsiz gazetecilere küçük de olsa bir katkı yapılacak.
Basın İlan Kurumu da bayram günlerinde yayınlatacağı resmi ilanları bayram gazetelerine vererek, bu gazeteleri çıkarmayı üstlenecek olan gazeteci derneklerini destekleyecek.
Ancak bu uygulamanın tekrar başlayabilmesi için en büyük gazeteci örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin de Bayram Gazetesi yayınlamaya karar vermesi gerekiyor.
İşin ilginci yıllardır ulusal gazetelerin bayram günlerinde yayınlanmasına tepki gösteren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimi bu konuda henüz bir görüş birliğine varmış değil…
Bazı yönetim kurulu üyeleri Bayram Gazetesi’nin Cemiyet’e büyük mali yük getireceğini ve Basın İlan Kurumu’nun ilan desteğiyle bunun altından kalkılamayacağını belirterek, girişime sıcak bakmıyor.
Ancak üyelerin bir bölümü bu eski geleneğin canlandırılmasının toplumsal bir görev olduğunu düşünüyor.
Konu Cemiyet Yönetim Kurulu’nun pazartesi günü yapacağı toplantıda ele alınacak ve karara bağlanacak.
Hatırlanacağı gibi; Türkiye, Ankara ve İzmir Gazeteciler Cemiyetleri tarafından tam 49 yıl boyunca yayınlanan bayram gazeteleri, 1995 yılında Sabah Gazetesi’nin o zamanki Genel Yayın Müdürü Zafer Mutlu’nun, “Biz bayramlarda da yayınlanacağız. Bayram günlerinde ulusal gazetelerin yayınlanmaması tam bir saçmalık… Bu uygulama serbest piyasa ekonomisinin ruhuna aykırı… Okur, düşük kaliteli bayram gazetelerini almaya mecbur bırakılıyor” diyerek isyan bayrağı açmasıyla yayın hayatlarına son vermişti.
Böylece de gazetelerin muhabir ve yazı işleri kadroları fazla mesai ücreti bile ödenmeden bayram günlerinde de çalışmak zorunda bırakılmıştı.
MEDYARADAR/ÖZEL