İhracat Stratejisi çerçevesinde ihracatın ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve firmaların hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanacak. Yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin ve katılımcıların standlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 50’si destek kapsamında katılımcıya ödenecek.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’de yerleşik şirket, kurum veya kuruluş ile üretici ve imalatçı organizasyonlarının yurt dışı fuarlara iştiraklerine ve sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılımlarına ilişkin harcamalarının bu Tebliğin ilgili maddelerinde belirtilen miktar ve oranlar çerçevesinde Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanmasını amaçlayan Tebliğ’e göre fuar desteklerinden Türkiye’de yerleşik şirket, kurum veya kuruluş ile üretici ve imalatçı organizasyonları yararlandırılacak.Yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcı tarafından organizatöre ödenen katılım bedelinin ve katılımcıların standlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 50’si destek kapsamında katılımcıya ödenecek. Müsteşarlıkça belirlenerek ilan edilen yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel katılım gerçekleştirilmesi durumunda; katılımcının fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş stand veya standart donanımlı stand kirasının ve nakliye harcamaları ile katılımcıların standlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının yüzde 50’si, 15 bin doları aşmamak üzere ödenecek.
HEDEF ÜLKE VE PRESTİJLİ FUAR BAZINDA İLAVE FUAR DESTEĞİ
Müsteşarlıkça yürütülen İhracat Stratejisi çerçevesinde ihracatın ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve firmaların hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yüzde 50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanacak. Hedef Ülkelerde gerçekleştirilecek fuarlara iştirak eden katılımcıların yanısıra bu Tebliğ kapsamında yüzde 75 destek oranına tabi olan katılımcılar 10 puan ilave destekten yararlanamayacak. Katılımcının yılda bir defaya mahsus olmak üzere, Müsteşarlıkça belirlenecek sektörel nitelikteki uluslararası prestijli fuarlardan birine katılması halinde, katılımcı tarafından organizatöre ödenen özel donanımlı stand dahil katılım bedelinin, bireysel katılımlarda ise katılımcının fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş stand veya donanımlı stand kirasının ve nakliye harcamalarının yüzde 50’si destek kapsamında 50 bin doları geçmemek üzere katılımcıya ödenecek. Bu destek kapsamındaki katılımcılar söz konusu fuar katılımlarında bu Tebliğin 15’inci maddesinde belirtilen 50 metrekare sınırlamasından muaf olacak.
FATURALARDAKİ HARCAMALARIN ÖDENMESİ
Desteklemede; ibraz edilen faturalardaki harcamaların (dolaylı vergiler dahil), Türk Lirası cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları fatura tarihindeki “Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları” listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak, ABD Doları karşılığı TL olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan ödenecek. Fatura düzenleyemeyen kuruluşlar tarafından düzenlenen fuarlarda organizatör faturası yerine destek hesaplamalarında ödeme belgeleri esas alınacak. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri dolara çevrilirken “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca Alım Satıma Konu Olmayan Bilgi Amaçlı Kur Tablosu”nda yer alan kurlar esas alınacak.
KATILIMCILARIN ÜRÜNLERİNİ BİZZAT KENDİ STANDLARINDA SERGİLEMELERİ GEREKECEK
Katılımcıların, bu Tebliğde yer alan desteklerden yararlanabilmeleri için bizzat ürünlerini standlarında sergilemeleri gerekecek. Ancak, ürünlerini kendi tercihleri ile sergilememeleri ve fuara broşür, katalog, maket vb. ile katılım sağlamaları durumunda katılımcılar azami 36 metrekare üzerinden desteklenecek.(ANKA)