Antalya, ekonomi ve karşılıklı yatırım imkanlarının konuşulduğu görüşmede ATSO Başkanı Davut Çetin, oda ve Antalya ekonomisi hakkında bilgiler verdi. ATSO'nun 140 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Başkan Çetin, "Bugün itibariyle 55 bine yakın üye sayımızla Türkiye'nin en büyük ticaret ve sanayi odasıyız. İstanbul'un ardından Türkiye'de en çok yabancı yatırımcıya sahip kentiz. ATSO olarak 5 bine yakın yabancı yatırımcıya ev sahipliği yapıyoruz. Üyelerimizin neredeyse yüzde 10'unu yabancı yatırımcılar oluşturuyor" dedi. ATSO Başkanı Çetin, Antalya'nın turizm, tarım, çevreci sanayisi ve markalaşmış serbest bölgesi ile yatırım imkanları açısından en cazip kent durumunda olduğunu belirtti.
TURİZM, 2021'DE TOPARLANMAYA BAŞLADI
Antalya ekonomisinin lokomotif sektörünün turizm olduğunu ifade eden ATSO Başkanı Çetin, dünyada yaşanan Covid-19 pandemisi ile birlikte ekonomik anlamda büyük hasar aldıklarını söyledi. Pandemiden önce 16 milyonu aşkın turiste ev sahipliği yaptıklarını dile getiren Başkan Davut Çetin, “2020 yılında Covid etkisi ile büyük bir düşüş yaşadık. Bu yıl 9 milyonu aşkın turisti yeniden kentimizde ağırlayarak bir toparlanma sürecine girdik. Umuyorum bu toparlanma bundan sonrada devam edecek" dedi. Fransa'dan Antalya'ya gelen turist sayısının da artması için çalışmalar yapmak istediklerini belirten ATSO Başkanı Çetin, “Geçtiğimiz yıl Fransız vatandaşları Antalya'da misafir ettik. Bu sayıyı daha yukarılara taşımak için karşılıklı olarak her türlü işbirliğine hazırız" diye konuştu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, turizmin yanısıra tarımda da Antalya'nın yaş sebze ve meyve deposu olduğunu vurguladı.
ANTALYA'DA 162 FRANSIZ ORTAKLI FİRMA VAR
ATSO Başkanı Çetin, konuşmasında Fransa ile ekonomik ilişkilerine de değinerek, ATSO'ya kayıtlı 162 Fransız ortaklı şirketin de faaliyet gösterdiğini söyledi. Çetin, Antalya'dan Fransa'ya 2020 yılında 25 milyon dolara yakın bir ihracat olduğunu, aynı dönemde 77 milyon dolarlık ithalat yapıldığını belirtti. Antalya'ya bu yıl 72 bin 563 turistin de geldiğini dile getiren Çetin, “Fransa'ya hem ihracatımızı artırmalı hem ithalatımızı artırmalı hem de gelen turist sayısını daha yukarı seviyelere çıkarmalıyız. Biz bunlar için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.
BÜYÜKELÇİ: FRANSIZLAR, HERŞEY DAHİLİ TERCİH ETMİYOR
Antalya'yı çocukluğundan bu yana bildiğini ifade eden Fransa Türkiye Büyükelçisi Herve Francois Magro, kentin eşsiz bir tarihi ve kültürel güzelliğe sahip olduğunu söyledi. Bu güzelliğin Fransız vatandaşlarının da ilgisini çektiğini belirten Büyükelçi Magro, “Fransız vatandaşları her şey dahil turizmi tercih etmiyor. Vatandaşlarımız daha çok kültür, gastronomi ve tarih turizmine ilgi duyuyor. Ancak Antalya'da turizm her şey dahile yatkın olması sebebiyle daha az tercih ediliyor. Böyle eşsiz güzelliklere sahip olan bir kent olarak farklı bir çalışma yaparak Fransız vatandaşlarının ilgisini çekebilirsiniz" dedi. Büyükelçi Magro, turist sayısının az olmasına Fransa'dan Antalya'ya direkt seferlerin de olması gerektiğinin altını çizdi, "Bu durumun hem Fransa hem de Antalya için büyük bir avantaj olacak" dedi.
TÜRK YATIRIMCILARI FRANSA'YA BEKLİYORUZ
Fransa'nın 600 bini aşkın Türk vatandaşına ev sahipliği yaptığını da söyleyen Büyükelçi Magro, bu sayının pek çoğunun işçi olarak ülkeye geldiğini söyledi. Türk yatırımcıları da Fransa'ya davet eden Magro, “Fransa'da şu an önemli yatırım fırsatları mevcut. Her ülke gibi bizlerde Covid-19 pandemisinden sonra bir toparlanma yaşamak istiyoruz. Bu açıdan önemli destekler veriyoruz. Antalyalı yatırımcıları da bu konuda sizlerle beraber yapacağımız işbirlikleriyle bilgilendirmek isteriz" şeklinde konuştu. FranceTech adında bir oluşumun da Türkiye'de faaliyete geçtiğini dile getiren Büyükelçi Herve Francois Magro, Antalya'dan start-up firmalarının da buradan kendilerini destekleyecek yatırımcıları bulabileceğini söyledi. Özellikle yazılım alanında çalışan firmalar ile yakından ilgilendiklerini ifade eden Magro, “Genç fikirler bu sayede yatırım imkanlarından faydalanabilirler" dedi.
SIFIR KARBON İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ
Konuşmasının sonunda iklim değişikliğine de değinen Büyükelçi Magro, “Hükümet tarafından Paris İklim Antlaşması'nın imzalanması çok olumlu bir adım oldu. Sizlerin de karbon salınımını sıfıra indirecek ve çevreci ekonomi ile ilgili yaptığınız çalışmaları büyük bir beğeni ile dinledim. Bu konuda bizler her türlü işbirliğine hazırız. Her türlü desteği vermek isteriz. Bu sadece Türkiye'nin değil bütün dünyanın sorunu. Bu sorunu hep birlikte çalışarak aşmalıyız" diyerek sözlerini noktaladı.
Görüşmenin sonunda ATSO Başkanı Davut Çetin, Fransa Türkiye Büyükelçisi Herve Francois Magro'ya ATSO Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Antalya tablosunu armağan etti.
ANTALYA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |