Burdur'da Tefenni, Karaman ve Yeşilova İlçeleri'nde neredeyse bütün dağları saran mermer ocakları, bölgede yeraltı su kaynaklarından tarımsal faaliyetlere birçok alanda zarara yol açtı. Yarışlı ve Burdur gölleri başta olmak üzere bu sorunun yaşandığı sulak alanları terk eden flamingolar, Afyonkarahisar- Denizli sınırına yakın Akgöl'e taşındı.
Planktonlarla beslenen ve bol besin bulunan sığ gölleri tercih eden flamingolar, etrafından mermer ve taş ocağı faaliyeti olmayan Akgöl'e sığındı. Önceki yıllarda kısmen flamingoların görüldüğü Burdur'un Yelişova İlçesi'ndeki Akgöl, bu yıl flamingo cennetine dönüştü.
'YABAN PAYATI ALANI' İLAN EDİLMELİ
Akgöl'e yürüyüş düzenleyen doğa yürüyüş grubu Patika'nın kurucusu orman mühendisi Nusret Yakışıklı, Akgöl'ün flamingolar için Göller Bölgesi'ndeki son sığınak olduğunu belirtti. Nusret Yakışıklı şunları söyledi:
"Göl zaman zaman kurutulma söylentileri ve taş ocağı ruhsatları karşısında tehdit altında. Burası Milli Parklar tarafından yaban hayatı alanı ilan edilmeli. Çünkü gölün ekolojisi kuşlar için son göl niteliğinde. Göl yıllardır alternatif turizm arayanlar için, kuş gözlemi ve kuş fotoğraf turizmi için bulunmaz bir hazine. Devletin ilgili kurumları ve köylüler altın yumurtlayan tavuğu taş ocaklarına yem etmemeli. Yarışlı Gölü'nün başına gelen Akgöl'e gelmemeli."
Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA) -