Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Antalya'da ayıplı mal satan zincir maketin şubesine mühür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Antalya'da
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
'Yenidoğan çetesi' lideri Fırat Sarı hakim karşısında
Antalya'da demokrasi için sanat
Antalya'da demokrasi için sanat
3 Mayıs 2013 Cuma - 12:15

Finikeli üreticiye 'Tarla okulu eğitimi' bilgisi

ANTALYA il ve Finike İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından entegre ve kontrollü ürün yönetimi kapsamında 'tarla okulu eğitim modeli' çalışmasının ilki gerçekleştirildi. Finike İlçesi'ne bağlı Sahilkent beldesindeki sera bahçesinde gerçekleştirilen eğitim toplantısına Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Finike İlçe Müdürü Remzi Aslan, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı.

Finikeli üreticiye  Tarla okulu eğitimi  bilgisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplantının açılışında konuşan Sahilkent Belediye Başkanı Ömer Çırpar, tarımın önemine dikkati çekti. İnsanların kendi varlığını devam ettirmek için beslenme barınma ihtiyacı olduğunu belirten Çırpar, "Bu ihtiyaçlar içinde beslenmenin tarıma dayalı olduğu düşünüldüğünde tarımın hayatımızdaki yeri çok önemlidir. Dünyadaki en stratejik madde ne deseler bunun başında gıda gelir. İnsanın kendi varlığını devam ettirmesi için beslenmeye ihtiyacı var. Ancak bizim gibi ülkelerde gıda üreten başta tarım sektörü olmak üzere toplumun en zor geçinen insanlar çiftçilerdir. Verilen emekle karşılığı alınan değer çoğu zaman eş değerde değildir" dedi.
GIDA İTHAL EDEN ÜLKE
Çiftçinin bir yıl verdiği mücadele sonrasında geçimini güçlükle temin ettiğine işaret eden Çırpar, şöyle devam etti: "Çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Güneşin altında ya da soğukta tarımı devam ettirmek gerçekten zor. Çitçinin hakkı ne yenir ne ödenir. Dünya nüfusu hızla artıyor. 30-40 yıl içerisinde gıda üretenler, madende altın bulur gibi değerli hale gelecektir. Biz, 70'li yılların başında dünyada kendine yeten ülkelerden biriydik. Dışardan hiçbir ürün almadan kendi halkını besleyen ülke durumundaydık. Ama şimdi bazı gıdaları ithal ediyoruz ve biz ihraç ederken bin bir güçlükle karşılaşıyoruz."
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen de, Antalya ili yüzölçümünün yüzde yirmilik bölümünün tarım alanı olduğunu kaydetti. Uygun ekolojisi sayesinde dört mevsim tarım yapılan bölgenin, yaş meyve-sebze ve kesme çiçek üretiminin önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Şen, "Ülkemizde örtüaltı tarımın merkezi konumunda bulunan ilimizdeki tarımsal işletmelerin büyük çoğunluğu küçük ölçekli işletmelerdir Bu tür işletmelerde modern tarım teknolojilerini uygulamak ekonomik olmadığı gibi çok parçalı ve dağınık işletmelerde üretim maliyeti de her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.
TARIMIN ÖNEMİ
Dünyanın en önemli problemlerinden birinin açlık olduğuna dikkati çeken Şen şöyle konuştu: "Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde açlığın hala ölümlere neden olduğu bilinmektedir. Tarım beslenme odaklı sektör olması nedeniyle tüm dünya ülkeleri tarafından özel önem verilmektedir. Bugün hiç şüphesiz tarım sadece besin ihtiyacımızın karşılanması olarak değil bölgemizde istihdam yaratması açısından da milli gelire önemli katkısı vardır. Tarımın ana hedefi vardır. Çağdaş ve sürdürülebilir üretimi dikkate alan modern teknikleri devreye alan ve birim alandan elde edilen verimin arttırılması, artırırken de güvenli kaliteli elde edilecek ürünlerin tüketiciye sunulmasıdır."
Dünya nüfusunun arttığını ve artan nüfusun besin ihtiyacını karşılama zorunluluğu bulunduğunu vurgulayan Şen, "Bugün kendi kendine yeten ülkeler arasındayız. 'neden kendine yeten ülke durumundaydık neden ürün ithal ediliyor diye konuşuluyor' Dünyada dış rejimi olmayan hiçbir ülke yoktur. Dış rejimde ihracatı, ithalâtı olmayan ülke yoktur. İhraç ürünlere de baktığımızda En fazla ithal edilen ürünlerin başında buğday geliyor. Ama un ihracatı yaptığımız hiç konuşulmuyor. Buğday alıyoruz, ama bunu una çevirip ihraç eden ülke konumundayız" DİYE KONUŞTU.
Finike İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendislerinden Sedat Karateke ise tarla okulu hakkında bilgi verdi. Karateke, şunları kaydetti: "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan örtüaltı sebze ve bağlarda, entegre mücadele ve entegre ürün yönetiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında bir çalışmadır. Tarla okulu çalışmasındaki temel amaç teorik bilgi ile beraber bu bilgileri çiftçilerle bizzat sahada uygulayarak entegre mücadele ve entegre ürün yönetiminin benimsenmesini sağlamaktır. Dolayısıyla hem kalıntısız ürün yetiştirerek halk sağlığını korumaya yardımcı olmak, hem de çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürerek ekonomilerine katkı sağlamaktır."
Suat SÖĞÜT/FİNİKE, (DHA)
 

 
Çeltikçi'den Antalya il sınırına kadar sıcak asfalt dökülecek
 
Bir köy aydınlanıyor kitap okudukça
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Beton ve çimento fiyatında artış
İNŞAAT sektörü, son 45 günde beton ve çimento fiyatlarında yüzde 60'a ...
Otopside ateşli silaha rastalanmadı
ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde dün sahilde ölü bulunan Akdeniz fokunun ...
17 yaşındaki gencin cesedi okul bahçesinde bulundu
ANTALYA'da lise öğrencisi 17 yaşındaki Murat Bozkurt, bir ilköğretim okulu ...
 
Antalya'nın göbeğinde dehşet
ANTALYA'da onlarca kişinin arasında durakta otobüs bekleyen 27 yaşındaki ...
Antalya'da kafa karıştıran ihale
ANTALYA Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nde 2010 yılında gerçekleştirilen ...
Astsubay evinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı Side Beldesi'ndeki, Side Özel Eğitim ...
 
Akaydın'dan Yat Limanı müjdeleri
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Kaleiçi limanında ...
Yaşlılara 'sanat' dersi
AİLE Danışmanları Derneği'nce 'Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları ...
Kadına şiddet sahnede
KIRMIZI Kalem Tiyatro'nun, Bahçelievler Pamir Caddesi üzerindeki 30 kişilik ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva