Türkiye'nin en önemli narenciye merkezlerinden Antalya'nın Finike İlçesi'nde portakal hasadı başladı. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Turunçova Treşe Bölgesi'ndeki portakalın tam olarak olgunlaştığını ve tatlandığını, Treşe bölgesindeki portakalın pazara sunulmaya hazır olduğunu kaydetti. Erken kesim yapan bazı üreticilerin pazara 70- 80 kuruşla ürün gönderdiğini belirten Sarıçobanoğlu, bunun piyasayı olumsuz etkilediğini vurguladı. Hasat zamanının 14- 15 Kasım tarihi itibariyle başlaması gerektiğini hatırlatan Sarıçobanoğlu, şöyle devam etti:
"Finike bölgesinde portakal hasadı yeni başladı. Limonun bir kısmı hasat edildi, bir kısmı dalında bekliyor. Ancak geçen yıl yaklaşık 20 kuruşa satılan limon bu yıl 60- 70 kuruş arası piyasaya sürüldü. Bu durum üreticinin yüzünü güldürdü diyebiliriz. Portakalda ise erken kesim yapanlar 70- 80 kuruşa tadı henüz olgunlaşmamış ürünü piyasaya sürdü. Bu durum tadının olgunlaşmasını bekleyen portakal üreticilerini olumsuz etkiledi. Şu an piyasadan talep yok. Portakal fiyatları bugün 50- 60 kuruşa kadar düşmüş durumda."
BEKLENTİ 1 LİRA
Yaklaşık 10 yıldır portakal fiyatlarının aynı seviyede seyrettiğine işaret eden Sarıçobanoğlu, üreticinin ürün maliyetini karşılayabilmesi için 1 lira fiyat beklentisine karşılık bulması gerektiğine dikkati çekti. Sarıçobanoğlu, "Çiftçinin beklentisi 1 lira idi ancak erkenci bölge portakalda bu mümkün görünmüyor. Dolayısıyla erkenci mahsulde üreticimiz memnun değil. Ocak ve Şubat aylarında üreticinin bu beklentisi karşılanabilir. Fiyatlar üreticinin beklentisinin altında gerçekleşirse ürün maliyetini karşılayamaz duruma gelir" dedi.
REKOLTE DÜŞÜK
Narenciye rekoltesi hakkında da bilgi veren Sarıçobanoğlu, bölgede portakal, greyfurt, limon ve mandalina olmak üzere toplam 300 bin ton narenciye üretimi gerçekleştirildiğini, ancak portakalda bu yıl rekoltenin yarı yarıya düşük olduğunu kaydetti. Sarıçobanoğlu, "Bölgemizde 300 bin ton narenciye üretimi gerçekleşmektedir. Bunun yüzde 80'ini Washington grubu olmak üzere portakal oluşturmaktadır. Kalan yüzde 20'lik kısmını ise limon, mandalina ve greyfurt türleri oluşturmaktadır" diye konuştu.
NAR ÜRETİCİSİ DE ARADIĞINI BULAMADI
Nar sezonu ile ilgili de değerlendirme yapan Başkan Sarıçobanoğlu, Finike ve çevresinde 4 bin 500 dekar alanda 8 bin ton nar üretimi yapıldığını, ancak bu sezon 5 bin ton civarında rekolte gerçekleştiğini söyledi. Fiyat bakımından nar üreticisinin de aradığını bulamadığını kaydeden Sarıçobanoğlu, bazı üreticilerin ürününü beklentisinin altında sattığını, bir kısmının ise hava koşulları nedeniyle narı soğuk hava depolarına gönderdiğini söyledi.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya), (DHA)