Finike Kaymakamlığı konferans salonunda düzenlenen toplantıya; Finike Kaymakamı Ergün Baysal, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akif Yılmaz, İhracat Genel Müdürlüğü ticaret uzmanı Asım Çalış, Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ticaret uzmanı Sıla Ültanır, Finike Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, bir zincir market firmasının iyi tarım uygulamaları yöneticisi Mesut Öztürk, Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, Finike Meyve Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Fahrettin Çağlayan, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kooperatif başkanları ve üreticiler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Akif Yılmaz, kooperatifçilik otobüsünün 5 gündür Antalya'da bilgilendirme faaliyetleri sürdürdüğünü kaydetti. Rekabet edilebilirliği ve yenilikçiliği sağlamak, toplumdaki kooperatif imajını olumlu yönde güçlendirmek istediklerini belirten Yılmaz, "Dünyadaki kooperatifçilik ağındaki gelişmeleri yakından takip ederek bu alandaki yenilikleri ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısına kazandırmak, temel amaçlar da göz önünde bulundurularak kooperatifçilik tanıtım ve geliştirme projesini yürütüyoruz" dedi.
İhracat Genel Müdürlüğü ticaret uzmanı Asım Çalış, dünya ticaret hacminin çok hızla arttığını belirterek, "Ülkemizde aynı paralelde bunun gerisinde kalmıyor tabii ki. Ülkemizin 180 milyar dolar civarında ihracatı, 220 milyar dolar civarında ithalatı var. Yani 400 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmi var. Şu anlama geliyor 800 milyardan biraz fazla milli gelirimiz olduğunu dikkate alırsak biz ülkece ekonomi olarak paramızın yarısını dış işlemlerden kazanıyoruz. Uluslararası ticaret hacmi çok hızla artıyor. Bu hacim yurt dışında 20 trilyon dolar düzeyindedir. Bu 20 trilyon dolara da aslında içinde bulunduğu yüzyıllar değil 1980'lerin başından itibaren gelmiş. Çünkü küreselleşme dediğimiz mekanizma çok hızlı çalışmış" diye konuştu.
Ülke olarak iki temel avantaja sahip olunduğunu anlatan ticaret uzmanı Çalış, "Bizim esas itibariyle kendimizi ortalama bir şirket olarak ele alırsak iki temel avantajımız var. Dünyanın neredeyse merkezinde yer alan bir noktadayız. Bu nokta da en ciddi üreticilerden biri biziz. Pergeli ülkemizden batırıp da uçakla iki saatlik uçuş mesafesi çizdiğiniz zaman en ciddi imalat, hem tarım hem sanayide ülkemiz olduğunu düşünüyoruz. O daireyi çizelim, Sovyet cumhuriyetleri, Orta Asya, Ortadoğu, Afrika, Balkanlar bütün bu civarda en ciddi imalatın ülkemizde olduğunu görüyoruz" dedi.
Yurt dışı fuarlarının büyük bir kısmının Türk firmalarından oluştuğunu da kaydeden ticaret uzmanı Çalış, "Herhangi bir yurt dışı fuarına gidin o fuarın 3'te biri, 4'te biri muhakkak Türk firmalarından oluşur. Şimdi burada demek ki bir kapasite var. Birinci avantajımız bu. İmalat yapabiliyoruz ve konum olarak dünyanın önemli merkezinde duruyoruz. Diğer avantajımız da şu; dünyaya ticari olarak entegre olmuşuz. Yani biz Avrupa Birliği'nin en iyi ticari partnerlerinden biriyiz. Çünkü Avrupa Birliği Gümrük Birliği tesis etmişiz. İhracatımızın yüzde 46'lık kısmını Avrupa Birliği'ne yapabiliyoruz. Bu ne anlama gelir? Teknik standartlar bakımından en ciddi ve girilmesi en zor en güç pazar olan Avrupa Birliği'ne dahi ihracat yapabiliyorsak dünyanın kalan kısmına çok rahatlıkla ihracat yapabiliriz anlamına gelir" diye konuştu.
Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ticaret uzmanı Sıla Ültanır da kooperatifçiliğin temel amaçları, tarihçesi, uluslararası kooperatifçilik değerleri, sürdürülebilir ihracat, pazar analizi, ihracat fizibilitesi, ihracatla ilgili süreç yönetimi hakkında bilgi aktardı. Kooperatifçiliğin önemini vurgulayan Sıla Ültanır, dünya gıda üretiminin yarısından fazlasının kooperatifler eliyle sağlandığını belirterek, şunları söyledi:
"Kooperatifler, tarımdan sanayiye, el sanatlarından bankacılığa kadar birçok değişik alanda faaliyet göstermektedir. Türkiye'de 50 bin civarında kooperatif, 6 milyonu aşkın ortak bulunmaktadır. Kooperatifler, bireysel değil, toplumsal kalkınmayı sağlar. İstihdam ve pazar gücünü arttırır. Alt ve orta gelir grubundaki insanların ekonomide söz sahibi olmalarını sağlar. Piyasa başarısızlığı düzeltir ve etkin bir piyasa organizasyonunu destekler."
Bir zincir market firmasının iyi tarım uygulamaları yöneticisi Mesut Öztürk ise iyi tarım uygulamalarının önemine dikkati çekti. Tarım verilerini de paylaşan Öztürk, Türkiye üretiminde Antalya'nın, sebzede yüzde 49, meyvede yüzde 23, süs bitkilerinde yüzde 40 oranında payı olduğunu kaydetti.
Suat SÖĞÜT/FİNİKE,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |