DSİ Fethiye Müdürlüğü tarafından ihale edilen ıslah projesi kapsamında, yağmur sularıyla derelerin taşıdığı çamur ve alüvyonların (balçık) Fethiye Körfezi'ne akması engellenecek. Proje kapsamında Karaçulha Beldesi'ndeki Mut Deresi kıyısına şantiye kuruldu.
Çalışmalara Çalıca Köprüsü yanından başlanırken iş makineleri yaz aylarında debisi düşen akarsuyu yeni açılan kanalların içine aldı. 14 kilometre boyunca dereyi çevreleyecek taş duvarların inşasına da başladı. Çalışmalarının ilk gününde 20 işçi, 3 ekskavatör, 1 greyder ve 5 hafriyat kamyonu görev aldı. İlerleyen günlerde işçi sayısının 50'ye çıkacağı, iş makinesi sayısının da artacağı kaydedildi.
13 BATIRMA HAVUZU
Projesi kapsamında ayrıca Çalıca Köprüsü başta olmak üzere Mut Deresini besleyen 13 su kolunun başına batırma havuzları inşa edilecek. Havuzlar ani yağmurlarda kanalların taşıdığı çamuru tutarak körfeze akmasını engelleyecek. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2011 yılında Muğla Üniversitesi'ne hazırlattığı rapora göre Fethiye Körfezi'nde 2 milyon metreküp çamur bulunuyor. Körfezin temizlenmesi Fethiye için hayati önem taşırken, çamur tabakası sahil şeridinden gözle görebiliyor. Körfeze yabancı olan kaptanların idaresindeki tekneler zaman zaman çamura saplanarak ilginç görüntüler oluşturuyor.
'MALİYETİ 20 MİLTON TL'YE'
Şantiyeye gelerek ıslah çalışmalarını yerinde inceleyen Ak Parti Muğla Millet Vekili Ali Boğa, proje maliyetinin 20 milyon TL olduğunu söyledi. Derelerin ıslahının tamamlanmasının ardından körfezin temizliği için adım atacaklarını kaydeden Boğa, "Fethiye için son derece önemli bir projenin startını verdik. 1 yıl gibi bir sürede derelerin ıslahı tamamlanarak Fethiye Körfezi'ne çamur taşınmasının önüne geçilecek. Özellikle şiddetli yağmurlarda bu derelerin taşıdığı çamurlar körfezi kötü etkiliyordu. Derelerin ıslahını tamamlamadan körfezin temizlenmesi bir anlam ifade etmiyordu" diye konuştu.
Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)