ANTALYA'nın 2016'da ev sahipliği yapacağı botanik dalında, 'Çiçek ve Çocuk' temalı World Expo 2016 Antalya için, Aksu İlçesi Solak Köyü'ndeki 112 hektarlık alanının sel taşkınlarına karşı korunması amacıyla etrafında sedde ve dere ıslah çalışmaları başlatıldı. Uzun süredir devam eden çalışmalar, bölgedeki çiftçiyi ise isyan ettirdi.
Sedde çalışmalarında hafriyat kazılması ve taşınması işlemlerinde sulama yapılmaması üzerine toz bulutları oluştuğu ve bölgedeki tüm tarım arazilerindeki ürünlere büyük ölçüde zarar verdiği İl Genel Meclisi'nce de ortaya konuldu.
İl Genel Meclisi Maden Ocakları ve Ruhsatları İnceleme Komisyonu ve Çevre ve Sağlık Komisyonu olmak üzere iki ayrı komisyon üyeleri, Tehnelli Çayı ıslahı ve bölgedeki sedde yapımı çalışmalarını yerinde inceledi. Komisyonların hazırladığı raporlarda, Tehnelli Çayı ıslahını yapan hiçbir yetkili bulunamadığı öncelikle vurgulandı.
Çayda, ana köprünün güney tarafında hiçbir sulama yapmaksızın hafriyat kamyonlarının cirit attığı belirtilen raporda, "Dolayısıyla etraf toz bulutu olunca, bölgedeki narenciye bahçeleri ve pamuk tarlaları perişan haldedir" denildi.
Ayrıca bu toz bulutlarının tarım ürünleri için son derece zararlı olan kırmızı örümceği taşıdığı, pamukta tozun ortaya koyduğu kirliliğin yanı sıra, kırmızı örümceğin hem pamuk, hem diğer narenciye ve sera ürünleri açısından büyük tehdit oluşturduğu ifade edildi.
FİRMA HAFRİYATI SATIYOR MU?
Raporda ilginç bir detaya daha dikkat çekildi. Hafriyat çalışmalarını yürüten firmanın bazen dışarıya hafriyat götürdüğü yönünde şikayetler olduğu belirtildi. Konuya ilişkin Komisyon Başkanı Ali Arslan, firmanın hafriyat sattığı yönünde şikayetler olduğu ve incelenmesi gerektiğini dile getirdi.
Firmanın hafriyat alım ve taşıma sırasında sulamalı yapmamasından yayılan toz bulutunun pamuğu kirlettiğini belirten Arslan, "Kirli pamuğu kim alır" dedi. Arslan, çalışmaların sulamalı yapılması ve bu konuda ilgili kurumların üzerine düşen denetimleri yapması gerektiğine dikkat çekti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)