GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
1 Şubat 2021 Pazartesi - 09:08

Et ve tavuk dönerde tadarak anlaşılamayan hileler

ET ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor.

Et ve tavuk dönerde tadarak anlaşılamayan hileler
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Et döner üretim tesisinde çalışanların hijyenden uzak görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözler et ve tavuk döner satışı yapan restoranlara çevrildi. Dönerin ne kadar hijyenik ortamda üretilip tüketicinin tabağına geldiği kadar hilesiz ve katkısız gelmesi de tartışılan bir başka konu oldu. Restoranlardan bazıları tağşiş ve hilenin önüne geçmek için anlaştıkları kasap ya da et üretim tesislerindeki karkas etleri kendileri seçip mutfaklarında işlerken bazıları ise kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri dana ya da kuzu etini kullanmayı tercih ediyor.

FİYATI ÇOK DÜŞÜKSE MUTLAKA HİLE VARDIR

Et dönere göre tavuk dönerin daha çok tercih edilmesinin sebebi ise fiyatının düşük olması. 100 gram tavuk döner 10-13 lira arasında alınabilirken aynı gramajda et dönerin fiyatı 18 liradan başlıyor. Tavuk ya da et döneri bu fiyatlar altında satan bazı restoranlar ise maliyeti düşürüp daha çok kazanmak adına hileye başvuruyor. Tavuk dönerde bazı restoranlar gramaj hilesini uygulayarak 100 gram fiyatına 50 gram satıyor. 50 gramlık tavuk dönerin içine de büyük oranda tavuğun yağlı kısmı olan derisi eklenerek maliyeti düşürüp daha çok kar etmek amaçlanıyor.

ET DÖNERE KIYMA, SAKATAT VE TEK TIRNAKLI ETİ KARIŞTIRIYOR

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda işletmelerini sıklıkla denetlediğini belirtti. Denetimlere rağmen bazı işletmelerin hileye başvurduğunu anlatan Manavoğlu, “Et dönerin içerisine kıyma konulabiliyor. Tek tırnaklı ve domuz eti gibi ürünlerin konulduğunu biliyoruz. Bu hileleri tadarak anlamak mümkün değil. Güvenilir firmalardan alışveriş yapmak lazım. Görmediğimiz arka planda neler olduğu ise laboratuvar testiyle tespit edildi. Hile açısından et döner daha riskli. Tavuk dönerde en fazla yağ oranı artırılabilir, et dönerde ise farklı ürün ve tek tırnaklı hayvanların eti kullanılabilir. Hangi etin karıştırıldığını tadımla anlayamayacağınız için asıl risk grubu et dönerdir" diye konuştu. Manavoğlu, 3-5 liraya 100 gram tavuk dönerin satılamayacağını, 10-15 liralara satılan tavuk dönerin ya da 15 liradan başlayan et dönerin fiyatının makul olduğunu söyledi.

KENDİ MUTFAKLARINDA ETİ İŞLİYORLAR

Antalya'da 37 yıllık geçmişe sahip et döner restoranı işletmecisi Ünal Akkaşoğlu, et döneri yaprak halde kendi mutfaklarında işlediklerini söyledi. Hijyenden uzak ya da hileli işler yapan işletmelerin sektör adına kötü hava estirdiğini belirten Akkaşoğlu, “Bizim fiyatımız piyasaya göre biraz fazla ama maliyetimiz de yüksek. Kaliteden ve hijyenden ödün vermiyoruz. Dananın sadece arka bacaklarını kullanırız. Anlaşmalı kasaplarımız var. Merdiven altı ruhsatsız işletmelerden kesinlikle bir şey almayız" dedi. Akkaşoğlu, “Kesinlikle dönerin içinde kıyma kullanmıyoruz. Başka etler karıştırmıyoruz. Kuyruk yağı kullanıyoruz. Ucuz yağ kullanmıyoruz" dedi.

Akkaşoğlu, restoranında kendi et ustalarının mutfakta ham haldeki eti yaprak yaprak keserek işlediğini, dananın satın alınması, kesimi ve döner haline getirilene kadar tüm aşamaları adım adım takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

KAREKOD UYGULAMASIYLA ETİN İZİ SÜRÜLÜYOR

Hileli ürün ve tağşişin önüne geçmek ve tüketicinin ne yediğini bilmesi için bazı işletmeler teknolojiden faydalanıyor. Karekod sistemini uygulayan bu işletmeler, dananın yetiştirildiği çiftliği, 100 gram et dönerdeki besin değerlerini, kullanılan yağın ne olduğunu, dananın küpe numarasını, kalite belgelerini, karkas halde dananın etinin hangi koşullarda saklandığına kadar tüm bilgileri sisteme yüklüyor. Restorana giden tüketici, mönüdeki karekodu cep telefonu kamerasıyla tarattığı zaman tüm bu bilgiler karşısına çıkıyor. Böylece tüketici sipariş verdiği et dönerin izini tabaktan çiftliğe sürmüş oluyor.

'YAPRAK GİBİ KESİLEN HER ET DÖNER, YAPRAK DÖNER DEĞİLDİR'

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde et döner üretimi yapan ve karekod sistemini kullanan tesisin gıda mühendisi Mehmet Erkuş, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sık sık tesislerini denetlediğini söyledi. Bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için hileye başvurduğunu anlatan Erkuş, “Her yaprak şeklinde kesilen döner yaprak döner değildir. Kıyma döneri de yaprak şeklinde kesiyorlar. Hile yapma oranı yüksektir. Yağ oranı artırılabilir ve baharatlarla bu baskılanır. Herkes tadına bakarak anlayamaz. Ben gıda mühendisi olarak tadına baksam ben de anlamam hileli ürünü" dedi. Erkuş, karekod uygulamasının tüketicinin içini rahatlattığını ve güvenle yediği etten keyif almayı sağladığını söyledi.

TAVUK DÖNERDE GRAMAJ VE DERİ HİLESİ

Yalnızca et dönerde değil tavuk dönerde de hileye başvuran işletmeler var. Bu işletmeler tavuk etine herhangi bir karışım yapamasalar da tavuğun yağlı olan derisini kullanıyor. Bazı işletmeler ise 100 gram diye aslında tüketicinin önüne 50 gram tavuk döner getiriyor. 22 yıldır tavuk döner restoranı işleten Ali Demirbilek, “Maalesef tavuk dönerde de hile oluyor. Teraziyle oynuyorlar. 100 gram yerine 50 gram tartıp veriyorlar. Birçok kişi bunu anlamıyor. Tavuğun eti yerine yağlı olan derisini tüketiciye veren işletmeler de var" dedi.

TÜKETİCİ NE DİYOR?

Et döner siparişi veren Dudu Özer, yıllardır aynı yerden et döner yediğini, lezzete, temizliğe çok dikkat ettiğini söyledi. Özer, hile ve hijyenden uzak işletmeleri gördüğünü, ancak bildiği işletmelerden alışveriş yaptığı için içinin rahat olduğunu anlattı.

Fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyen Atilla Bozkurt, döner tarzı ürünlerin fabrikasyon olmasının her zaman risk taşıdığını belirterek, “Butik tesislerin eti kendi mutfaklarında işleyip odun ateşinde pişirmeleri fiyatı etkiliyor ama burayı seviyoruz ve güvenle yiyoruz" dedi.

Tavuk döner siparişi veren Orhan Karadağ, sıklıkla et döner tükettiğini, tavuk döneri de zaman zaman tercih ettiğini söyledi. Restoranda ilk olarak temizliğe dikkat ettiğini belirten Karadağ, “Restoranda fiyatı düşük üründen her zaman şüphelenirim. 5 liraya et ya da tavuk döner yemem" diye konuştu.

ET DONER URETIM TESISINDE CALISANLARIN HIJYENDEN UZAK GORUNTULERININ SOSYAL MEDYADA PAYLASILMASI UZERINE GOZLER ET VE TAVUK DONER SATISI YAPAN RESTORANLARA CEVRILDI. ET VE TAVUK DONERIN NE KADAR HIJYENIK ORTAMDA URETILIP TUKETICININ TABAGINA GELDIGI KADAR HILESIZ VE KATKISIZ GELMESI DE TARTISILAN BIR BASKA KONU OLDU. ANTALYA'DA 37 YILLIK GECMISE SAHIP ET DONER RESTORANI ISLETMECISI UNAL AKKASOGLU (FOTODAKI), ET DONERI YAPRAK HALDE KENDI MUTFAKLARINDA ISLEDIKLERINI SOYLEDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ET DONER URETIM TESISINDE CALISANLARIN HIJYENDEN UZAK GORUNTULERININ SOSYAL MEDYADA PAYLASILMASI UZERINE GOZLER ET VE TAVUK DONER SATISI YAPAN RESTORANLARA CEVRILDI. ET VE TAVUK DONERIN NE KADAR HIJYENIK ORTAMDA URETILIP TUKETICININ TABAGINA GELDIGI KADAR HILESIZ VE KATKISIZ GELMESI DE TARTISILAN BIR BASKA KONU OLDU. ANTALYA'DA 37 YILLIK GECMISE SAHIP ET DONER RESTORANI ISLETMECISI UNAL AKKASOGLU, ET DONERI YAPRAK HALDE KENDI MUTFAKLARINDA ISLEDIKLERINI SOYLEDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ET DONER URETIM TESISINDE CALISANLARIN HIJYENDEN UZAK GORUNTULERININ SOSYAL MEDYADA PAYLASILMASI UZERINE GOZLER ET VE TAVUK DONER SATISI YAPAN RESTORANLARA CEVRILDI. ET VE TAVUK DONERIN NE KADAR HIJYENIK ORTAMDA URETILIP TUKETICININ TABAGINA GELDIGI KADAR HILESIZ VE KATKISIZ GELMESI DE TARTISILAN BIR BASKA KONU OLDU. ANTALYA'DA 37 YILLIK GECMISE SAHIP ET DONER RESTORANI ISLETMECISI UNAL AKKASOGLU, ET DONERI YAPRAK HALDE KENDI MUTFAKLARINDA ISLEDIKLERINI SOYLEDI. (FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS (FOTODAKI), TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS (SOLDA), TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS (FOTODAKI), TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS, TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS, TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS, TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NDE ET DONER URETIMI YAPAN VE KAREKOD SISTEMINI KULLANAN TESISIN GIDA MUHENDISI MEHMET ERKUS, TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN SIK SIK TESISLERINI DENETLEDIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA TAVUK DONER RESTORANI ISLETEN ALI DEMIRBILEK, TAVUK DONERLE ILGILI ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:;ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA TAVUK DONER RESTORANI ISLETEN ALI DEMIRBILEK, TAVUK DONERLE ILGILI ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:;ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU (FOTODAKI), TARIM VE ORMAN BAKANLIGI'NIN GIDA ISLETMELERINI SIKLIKLA DENETLEDIGINI BELIRTTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Gıda zehirlenmesinden fenalaşan 6 sporcu tedavi edildi
 
'50 yılda, 24 Eğirdir Gölü büyüklüğünde su kütlesi kurudu'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehti Zor 1 Şubat 2021 Pazartesi 11:37

Ucuzsa vardır bir hikmeti olduğunu herkes söylüyor. Bundan dolayı sahtekarlık yapacak bunu da kullanabilir. Artık sadece satış fiyatından karar verilmiyor. Sahtekarlık yapacak olan ucuza satmayabilir. Koyar pahalı etiketi. Pahalı oldumu iyi mi demek ucuzsa problemli mi demek devri bitti. Kaliteden anlamayı ögrenmek, ürün hakkında bilgili olmak lazım.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gıda zehirlenmesinden fenalaşan 6 sporcu tedavi edildi
NEVŞEHİR deplasmanı dönüşü gıda zehirlenmesi nedeniyle fenalaşan Korkuteli ...
Antalyalı avukat, asistanı ve oğluyla işhanında kilitli kaldı
ANTALYA'da bir iş hanında kilitli kalan biri avukat, 3 kişiyi itfaiye ...
Alanya'da sörf, Korkuteli'nde kızak...
ANTALYA'nın Alanya ilçesine gelen bir grup izinli sörfçü kısıtlama nedeniyle ...
 
Konyaaltı Sahili'nde 2 tabanca bulundu
ANTALYA Konyaaltı Sahili'nde, biri falezlerde, diğeri sahilde olmak üzere iki tabanca bulundu.
Dağda Demirel silüeti...
ANTALYA Hisarçandır'da, yüz silüetleriyle ünlü Dastaratacağı Dağı'nda ...
İttifak’ta ‘Sürgün’ düellosu…
Antalya İyi Parti Milletvekili Hasan Subaşı, CHP Büyükşehir Meclis Üyesi ...
 
Kepez’den esnafa 20 milyon TL’lik destek
Başkan Hakan Tütüncü, pandemi sürecinde ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen ...
'Koçumu almadan huzurevine gitmem' dedi
ANTALYA'da doğduğu günden beri derme çatma taş evde yaşayan Mehmet Ali ...
Ispartalı eski başkan çizdi, Bahçeli yaptıracak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva