Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, yılın son iki haftalık döneminde sokaklardaki hareketliliğin arttığını açıkladı. Buna karşılık alışverişle ilgili hareket olmadığını anlatan Sevimçok, "Şehirde bir kalabalık var, ama bu hareketlilik henüz ticarete yansımış değil. Havanın da güzel olması nedeniyle insanlar sokağa daha çok çıkıyor. Ama ticaret zayıf" diye konuştu. Yılbaşında hediye alma geleneğiyle önümüzdeki günlerde alışverişin canlanmasını beklediklerini anlatan Sevimçok, Antalya'nın cazibesinin artırılmasına yönelik Rixos Otelleri'nin patronu Fettah Tamince'nin yılbaşı öncesi kentin ışıklandırılıp süslenmesiyle yönelik çağrısını da değerlendirdi.
ANTALYA YILIN HER GÜNÜ IŞIL IŞIL OLMALI
Sevimçok, "Antalya sadece yılbaşında ve ramazan aylarında değil, yılın 365 günü ışıl ışıl olmalı. Antalya'nın her günü özel olmalı. Çünkü Antalya Türkiye'nin vitrinidir. Türkiye'ye tatile gelen her üç turistten birinin tatilini geçirdiği Antalya, ülkemizin imajı açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle Antalya belli bir plan ve proje doğrultusunda aylık olarak süslenip ışıklandırılabilir. Bu konuda el birliğiyle hareket edilip işbirliği içinde kentimizin cazibesi artırılabilir" dedi.
DÜKKANLAR BOŞ KALIYOR
Antalya Kent Meydanı Esnaf Derneği (KENTDER) Başkanı Müfit Perdahlı ise geçmişe göre Antalya'nın en kalabalık caddelerinde bile ticaretin zayıfladığını söyledi. Antalya'da geçmişte milyonlara liralık hava paralarına el değiştiren bölgelerde bile bugün kiracı bulunamadığını anlatan Perdahlı, bu yüzden dükkanların boş kaldığına dikkat çekti. Yılbaşı alışverişinin de henüz başlamadığını anlatan Perdahlı, Antalya esnafının turizmden de umduğu geliri alamadığını söyledi.
ZABITA DENETİMLERİ ARTIRILMALI
Antalya'nın cazibesinin şehrin ışıl ışıl süslenmesiyle artırılmasını desteklediğini, buna karşılık kentin başka sorunlarına da el atılmasını beklediklerini anlatan Perdahlı, bunların başında seyyar bayrakçı, parfümcü, patenci, kaykaycı ve seyyar ayakkabı boyacılarının geldiğini söyledi.
Turistlerin uğrak yerlerinin başında gelen Cumhuriyet Meydanı'nda ve yıkılıp meydana dahil edilen eski valilik binasının olduğu yerin adeta kaykay ve paten pisti gibi kullanıldığını anlatan Perdahlı, "Turist buraya geldiğine bin pişman oluyor. Çünkü patenci gençler yüzünden her an kazaya kurban gitme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Patenciler olmadığı zaman, bölgeyi bayrakçılar, parfümcüler istila ediyor. Turiste zorla bayrak satıyorlar. Turist uzatılan bayrağın kendisine hediye edildiğini sanıyor. Turist uzatılan bayrağı alınca satıcı para istiyor. Bunun üzerine turist bayrağı vermek istiyor. Ama satıcı almamakta direnip para istiyor. Bir miktar para verip kurtulmak isteyen turistlerin peşini satıcılar bırakmıyor. Daha fazlasını istiyorlar. Çarşıya çıktığına bin pişman olan turist, kendisini satıcılardan zor kurtarıyor. Bu konuda belediye zabıtasının ve güvenlikçilerin denetimlere ağırlık vermesi gerekiyor" dedi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)