Antalya Adliyesi'nde görevli icra müdürleri Necati İlhan, Reşat Balyemez ile Fahrettin Şahin, Temmuz 2014'teki kararnameyle başka illere atandı. Bunun üzerine icra müdürleri tayinlerin iptali için idare mahkemesine başvurdu. Bu konuda süreç devam ederken aynı yılın ekim ayında Antalya Barosu'nun genel kurul toplantısı yapıldı. Dönemin baro başkanı Alper Tunga Bacanlı, ikinci kez başkan seçildiği genel kurulda rüşvetle mücadele konusunda "Meslektaşlarına karşı saygısız tutum ve davranışlar ortaya koyan, meslek ahlakına aykırı tavırları adet edinen 3 icra müdürü bu yöntemle tayin edilmiştir. Artık devir değişti. Biz icra müdürlerinden değil, onlar bizden korkacak dedim. Bakın sabah da ifade ettim. Belki dikkatlerinden kaçmıştır. 3 icra müdürü rüşvetçi, burada açıkça söylüyorum. Buradan tayin ettirdim ben. 7 icra müdürü vardı burada. 7 icra müdürlüğü vardı. Ortalık kan ağlıyordu. Adamlar avukatları neredeyse rüşvet konusunda maaşa bağlamışlardı" şeklinde bir konuşma yaptı. Bu konuşmada kendilerine hakaret edildiğini ve rüşvetçilikle suçlandıklarını iddia eden icra müdürleri, Bacanlı'nın genel kurulda yapılan konuşmasının CD'sini de dilekçelerine ekleyip suç duyurusunda bulundu.
YEREL MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ
Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine Alper Tunga Bacanlı hakkında Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 6 yıla kadar hapsi istenen Bacanlı, suçlamaları kabul etmedi. Bacanlı, kendisinin genel bir konuşma yaptığını ileri sürdü. Şikayetçi icra müdürleri ise kendilerine iftira atan Bacanlı'nın cezalandırılmasını talep etti. Yargılanma sonunda Bacanlı tüm suçlamalardan beraat etti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10'uncu maddesindeki ifade özgürlüğüne dikkat çekilen kararda, mesleki sorunların tartışıldığı bir etkinlikte yapılan konuşmada isim belirtilmeden bir kısım kamu görevlilerinin suça konu eylemlerinden yakınıldığı kaydedildi.
KARAR TEMYİZ EDİLDİ
Ancak şikayetçi icra müdürleri kararı temyiz etti. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi'nde görülen temyiz duruşmasında, müştekilerden Fahrettin Şahin 'rüşvetçi' sözünün ağır eleştiri olarak kabul edilemeyeceğini, 657 Sayılı Kanun kapsamında memuriyeti sonlandıracak bir yakıştırma olduğunu söyledi. Şahin, kararın bozulup sanığın cezalandırılmasını istedi. Diğer şikayetçiler de Bacanlı'nın cezalandırılmasını talep etti.
Yapılan müzakereden sonra Antalya 1'inci Ceza Dairesi, Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği hakaret suçundan beraat kararını bozarak, Alper Tunga Bacanlı'nın 365 gün karşılığı adli para cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Sanığın aynı suçu birden fazla kişiye karşı işlemesinden dolayı ceza 1/4 oranında artırılarak 546 güne çıkarıldı. Ancak mahkeme takdir indirimiyle cezayı günlüğü 20 liradan 380 gün adli para cezasına düşürdü. Toplamda 7 bin 600 lira adli para cezasına çarptırılan Alper Tunga Bacanlı hakkındaki hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Mustafa KOZAK/ANTALYA(DHA)