Büyükşehir Belediyesi Haşim İşcan Aile Eğitim Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadına şiddete dikkati çekmek için seminer düzenledi. Kadınların uğradığı şiddetin toplumda önlenebilir bir sorun olduğu konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen 'Erkeklere Şiddetle Mücadele Semineri'ne, Haşim İşcan Aile Eğitim Merkezi'nden faydalanan kadınların eşleri katıldı. Merkezde görevli uzmanlar, erkeklere, toplumsal cinsiyet, şiddetin çocukların üzerinde etkileri, aile içi şiddetin hukuki boyutu ve aile içinde şiddetin etkilerini anlattı.
ÇOCUKLARA ROLLER YÜKLÜYORUZ
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin önce aile içerisinde öğrenildiğini ifade eden psikolog Gözde Güler, özellikle okul öncesi çocuklara o dönemde öğretilmesi gereken bir kavram olduğunu kaydetti. Toplumsal cinsiyetin, doğulan toplumun kadınlara ve erkeklere yüklediği roller ve sorumluluklar anlamına geldiğini kaydeden Gözde Güler, "Daha hamilelik sürecinde başlayan bu süreçte 'prenses kızım, aslan oğlum, çok tekmeliyor kesin erkek olacak' gibi ifadeler kullanırız. Çocuklar doğduktan sonra da onlara bazı roller veriyoruz. Kız çocuklarının kıyafetlerinin pembe olması, erkeklerin mavi giydirilmesi. Evde paylaşılan sorumluluklarda da kızlar daha çok annelerine ev işlerinde yardım ederken, erkekler de babalarıyla tamir işlerine yöneliyorlar. Bu ilerleyen yaşlarda meslek seçimlerine de yansıyor, kadın şoför ya da tamirci olamayacağı gibi" diye konuştu.
ŞİDDETİN TANIMI
Şiddetin tanımını yapan Aile Danışmanı ve Psikolog Gülnihal Öcal ise şunları anlattı:
"Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür. Aile içi şiddet bir kişinin eşine, çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranıştır. Aile içi şiddet, geçmişten günümüze toplumların en önemli sorunlarından biri olmuştur. Şiddetin farklı türleri de vardır; fiziksel şiddet, sözlü şiddet, sınırlayıcı şiddet, cinsel şiddet ve ekonomik şiddet. Şiddetin sonucunda pek çok fiziksel ve psikolojik soruna yol açabilir."
'MUTLU AİLELER SAĞLIKLI BİREY YETİŞTİRİR'
Aile içindeki şiddetten çocukların çok etkilendiğini belirten Öcal, “Çocuklar ilişki kurma biçimlerini ailelerden öğrenirler. Şiddet yaşanan ailelerde çocuklar, şiddet kullanarak ilişki kuran aile üyelerini gözlemledikleri için dışarıda ilişki kurma biçimleri de aile üyelerinin ilişki kurma biçimlerini yansıtacaktır. Bazı çocuklar agresif, yıkıcı, kaba ve uygunsuz davranışlar sergileyebilir, kendilerini ifade etmekte zorlanırlar. Bu yüzden ailenin varlığı önemlidir. Mutlu aileler genellikle psikolojik açıdan sağlıklı bireyler yetiştirirler" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |