GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
13 Nisan 2023 Perşembe - 13:48

Ergün Atalay: Kamu işçisi zamlı ücretini almak istiyor

TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin, "Bir dahaki ay kamu işçisi, onun çoluğu çocuğu ailesi zamlı ücretini almak istiyor. Bunu 10-15 gün içinde bağlamak durumundayız" dedi.

Ergün Atalay: Kamu işçisi zamlı ücretini almak istiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın başkanlığındaki heyetler, '2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü' görüşmeleri kapsamında Türk-İş Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Atalay, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin görüşmelerin ertelenmesine sebep olduğunu belirterek, "Aşağı yukarı 20 gündür sözleşme görüşmeleri bizim komisyon tarafından, işveren sendikası ile beraber devam ediyor. Bakanlıkla hiç olmazsa haftada bir iki kere ben de görüşüyorum, Mahmut Bey de görüşüyor, işveren sendikasından arkadaşlarımız da görüşüyor. Her sendikanın her iş yerinin kendine özgü sorunları ve problemleri var. Bizim verdiğimiz teklif yüzde 45 refah payı taban ücreti 15 bin TL. Onun dışında sosyal haklarla ilgili her sendikanın ortak bir talebi 13 maddede yer aldı ve hükümete teslim ettik. Geçen hafta da ilk defa hükümet bize bu heyetin olduğu yerde yüzde 30 verdiler. 10 bin 500 lira da taban ücretine verdiler. Bunun bizim taleplerimizi karşılamadığını kendilerini ifade ettik" diye konuştu.

'ARZU ETTİĞİMİZ RAKAMI BULURSAK ANLAŞIRIZ'

Atalay, taleplerinin bir an önce sözleşme görüşmelerini bitirmek olduğunu ifade ederek, "Aşağı yukarı bu benim 11'inci sözleşmem. Geçmişte insanların böyle 'bir an evvel bitsin' gibi bir taleplerini görmüyordum. Ama ekonomik şartlar, ekonomik sıkıntıdan dolayı insanlarda, 'sözleşme bir an evvel bitsin de ücretim alayım' düşüncesi var. Bu, haklı ve doğru bir düşünce. Onun için geçen hafta Sayın Bakan'a da ondan evvel Sayın Cumhurbaşkanına da ifade ettik. Sayın Bakan konunun ne olduğunu biliyor. Talebimiz arzu ettiğimiz rakamlar olursa bir an evvel yani 10 gün içinde bitirelim. Hak-İş'in de bizim de talebimiz şu; bu ay geçti, bordrolar yapıldı bitti. Bir dahaki ay kamu işçisi, 700 bin işçi, onun çoluğu çocuğu ailesi zamlı ücretini almak istiyor. Bunu 10-15 gün içinde bağlamak durumundayız. Ama arzu ettiğimiz rakamlar olmuyorsa isterse 6 ay sürsün, hiç mesele değil. Arzu ettiğimiz rakamı bulursak masa başında anlaşırız, buna imza atarız. Arzu ettiğimiz rakam olmazsa bunu bağlamanın, anlaşmanın da bir anlamı yok" dedi.

'ANLAŞAMAZSAK SENDİKACI GREV KARARINI UYGULAR'

Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın verdiği rakamın yüzde 30 olduğunu söyleyerek, "Diyorlar ki bize; 'biz memura da ocak ayının başında refah payı dahil yüzde 30 verdik, aynısını size de verelim. Bunu kabul etmemizin mümkün olmadığını kendilerine ifade ettik. Bir yerde buluşabilirsek buluşuruz. Buluşamazsak sendikacı ne yapar; grev kararı geldiği zaman grev kararını uygular. Grev kararından önce yapılması gerekenler varsa yaparız. Yani toplumun razı olmayacağı, işçinin memnun olmayacağı bir şeyin altına sendikacılar imza atamazlar, atmazlar" ifadelerini kullandı.

'ORTAK NOKTADA BULUŞMAK ZORUNDAYIZ'

HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk Ağır Sanayii Ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) verdiği rakamlar beklentileri karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde bir mutabakat sağlanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Arslan, "Hükümetimizden, TÜHİS'den  ve Sayın Bakan'dan yeni tekliflerini bekliyoruz. Umarım kısa zaman içerisinde bunu gerçekleştiririz. Türkiye’nin yeterince sorun stokları var. Çalışanların gerçekten yüksek enflasyona karşı korunabileceği tek çözümleri sendikalaşma ve toplu sözleşmeleridir. Toplu sözleşmelerde bu sıkıntıları çözemezsek gerçekten sendikal hareketi için de büyük bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Türkiye sendikal hareketinin gücünü korumak, Türkiye emek hareketini milli gelirden ve bütçeden daha fazla pay almasını sağlamak için elimizdeki en güçlü imkanımız toplu sözleşmeler. Bu toplu iş sözleşmelerini 2021-2022'de bütün bu sorunları çözebilecek bir argümana dönüştürdüğümüz için 2 yıl aslında sorunsuz yaşamıştık. Ama son dönem yüksek enflasyon, ocak ayından bu tarafa yaşanan ciddi sıkıntılar bizim beklentilerimizi de taleplerimizi de daha da yükseltmemizi sağladı. Türkiye'nin yeni sorunlar yaşamasını istemiyoruz. Çalışma hayatında yeni bir krizin yaşanmasını istemiyoruz. Ama bu krizleri önlemek de taraflara kalıyor. Hem TÜHİS'in hem de biz sendikal hareket olarak ortak bir noktada buluşmak durumundayız. Bunu çaba olarak koyuyoruz, istiyoruz; ama eğer taleplerimiz karşılanmazsa bunun yasal süreçlerini hep beraber göreceğiz" dedi.

TURK-IS GENEL BASKANI ERGUN ATALAY, KAMU IS SOZLESMESI GORUSMELERINE ILISKIN BASIN TOPLANTISI DUZENLEDI.   FOTO-ANKARA-DHA

Enes GEYİK- Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)

 
İtalyan voleybolcu Julia Ituma hayatını kaybetti
 
Sosyal Bilimler MYO'da 25. Kariyer Günü düzenlendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜİK: Yumurta üretimi ve inek sütü miktarı arttı
TÜRKİYE'de 2023 Şubat ayında tavuk yumurtası üretimi arttı, tavuk eti ...
TÜİK: Dış ticaret haddi şubatta arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Şubat ayında dış ticaret haddinin, ...
Benzinden sonra motorine de zam geldi
Nisan'da benzine gelen 1 lira 12 kuruşluk zammın ardından bir zam da motorine geldi.
 
Sanayi üretimi yıllık yüzde 8,2 azaldı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi üretiminin yıllık yüzde 8,2, ...
Madeni paralarda değişiklik
Artan maliyetlerden sonra Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü madeni ...
TÜİK duyurdu! İşsizlik oranı Şubat'ta yükseldi
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 Şubat ayında işsizlik oranının ...
 
Gıdada ihracat ve ithalat rekoru
Türkiye’de gıda enflasyonu on iki aylık ortalamalara göre yüzde 84 seviyelerinde ...
Benzine zammın ardından akaryakıt fiyatlarında değişiklik
Benzin ve motorin fiyatları indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. ...
Gram altın yine rekor kırdı
Altının ons fiyatı dün açıklanan ABD verilerinin etkisiyle sabaha karşı ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva