İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Ergenekon davasında; aralarında CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'unda bulunduğu 275 sanık hakkında mütalaasını açıklaması bekleniyor. Davanın 13 Aralık 2012 günü görülen 270. celsesinde mütalaa beklenmiş ancak duruşma savcıları dosyada eksiklikler olduğunu belirterek yeni taleplerde bulunmuşlardı.
Ümraniye Çakmak Mahallesi'nde Mehmet Demirtaş'a ait gecekondunun çatısında sandık içerisinde ele geçirilen 27 savunma tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin 12 Haziran 2007'de başlayan Ergenekon soruşturmasına ilişkin davada sona geliniyor. İlk duruşması 20 Ekim 2008'de başlayandavada savcıların aralarında CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Mustafa Balbay, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de yer aldığı 67'si tutuklu 275 sanık hakkındaki görüşünü açıklaması bekleniyor.
Soruşturmanın başlamasından 13 ay sonra 14 Temmuz 2008'de Ergenekon soruşturmasına ilişkin hazırlanan 2 bin 455 sayfalık ilk iddianamede; Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin "maktül", aynı dairenin Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Danıştay tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu da "mağdurlar" olarak yer almıştı.
Ergenekon davasıyla birleştirilen ''İrtica ile Mücadele eylem Planı'' davasının 19 Aralık 2011'de görülen oturumunda ''suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu'' gerekçesiyle iktidar partisi AK Parti'nin müdahilliğine karar verilmişti.
Sanık sayısının fazla olması ve güvenlik nedeniyle 20 Ekim 2008'de Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içinde ki duruşma salonunda 86 sanık ile başlayan dava, yargılama aşamasında 2'inci ve 3'üncü Ergenekon, Danıştay saldırısı, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması, İnternet Andıcı ve İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın da arasında olduğu 22 iddianamenin birleşmesi ile sanık sayısı 275'e çıkmıştı.
Dava kapsamında arlarında eski ATO Başkanı CHP milletvekili Sinan Aygün, Gürbüz Çapan, Adil Serdar Saçan'ın da bulunduğu 64 sanık tahliye edilmişti. 4 yılı aşkın bir süredir görülen davakapsamında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, emekli Orgeneraller Teoman Koman ve Ergin Saygun, eski MİT mensubu Mehmet Eymür ve organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın da arasında bulunduğu yaklaşık 130 kişi tanık olarak ifade vermişti.
Dava kapsamında "Deniz" kod adlı gizli tanık iken kimliğini açıklayan PKK'nın eski yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın da arasında bulunduğu 31 gizli tanığın ifadesi alınmıştı.
Birinci ''Ergenekon'' davasının sanıklarından olan Cumhuriyet Gazetesi'nin eski imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk dava kapsamında savunmasını yapamadan 21 Haziran 2010'da hayatını kaybetmişti.
Yargılama sürecinde mahkeme firari sanıklardan emekli Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan, eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez ve Saipir Deblevidze hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.
MÜTALAA BEKLENMİŞ ANCAK SAVCILAR YENİ TALEPLERDE BULUNMUŞLARDI
Davanın 13 Aralık 2012'de görülen 270. celsede Savcının mütalaasını açıklaması beklenmiş ancak o celse duruşma savcıları dosyadaki eksikliklere ilişkin yeni taleplerde bulunmuşlardı. Mütalaanın beklendiği 270. Celse tartışmalarla geçmiş ve mahkeme davanın 4 sanığı hakkında ek bir iddianame düzenlendiğini belirtmişti. Yaşanan tartışmalardan ötürü sık sık ara verilen celsede duruşma savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuç TBMM'ye yazı yazılarak darbeleri araştırma komisyonunun hazırladığı raporu ve eklerinin dava dosyasına gönderilmesini talep etmişlerdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Darbe günlükleri' soruşturması kapsamında 2009 yılında ifade veren emekli Orgeneraller İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Aytaç Yalman'ın verdiği ifadelerin bir örneğinin dosyaya eklenilmesini isteyen Savcılar sanık Alparslan Arslan'a Danıştaysaldırısında kullandığı iddia edilen glock marka silahların satılmasına ilişkin haklarında "Silahlı terör örgütüne silah temin etmek" suçlundan yeni bir iddianame hazırlanan sanıklar Aykut Metin Şükre, Erkan Ayyıldız, Kenan Özay ve Selçuk Özkan'a ek savunma için süre verilmesini talep etmişlerdi.
Savcıların taleplerini kabul eden mahkeme duruşmayı ertelemişti. Aralık 2012 ve Ocak 2013'te görülen duruşmalarda haklarında ek iddianame hazırlanan 4 sanık savunmasını yapmış darbeleri araştırma komisyonunun hazırladığı rapor mahkemeye ulaşmıştı.
Davanın 11. Ocak 2013 tarihinde görülen 275. Celsesinde mahkeme savcılara tekrar süre vermiş ve duruşmayı 18 Şubat 2013'e ertelemişti.
YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Güvenlik birimleri, Silivri Cezaevi'ne geliş güzergahı ve duruşma salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.
Sabah saatlerinden itibaren başlayan hareketlilik, Silivri Cezaevi önünde devam ediyor. Ancak 2012 yılı Aralık ayında yapılan ve savcının mütalaa açıklayacağı belirtilen duruşmaya göre şimdilik daha sakin görünüyor. TEM otoyolu tarafından cezaevine gelen izleyicilerin, duruşma salonu girişine gelmelerine izin verilmiyor. Pankart taşıyan gruplar, kendilerine ayrılan başka bir bölgede bekletiliyor.
Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemlerini çok sıkı tutmaları dikkatlerden kaçmadı. Duruşma salonunun bulunduğu bölgeye gelen izleyicilerle jandarma arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Duruşmaya girmek isteyenler, kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra binaya alındı.
Sabah erken saatlerde duruşma için gelenler arasında Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da yer aldı.