Başbakanlık Başdanışmanı Yiğit Bulut’un, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı övmek için yaptığı Sadrazam Nedim Paşa benzetmesi ters tepti. Tarihçilere göre Sadrazam, rüşvet ve yolsuzlukla anılıyordu; hatta halkın nefretini de kazanmıştı
Yiğit Bulut, katıldığı bir televizyon programında Başbakan Erdoğan’ın ekonomi politikalarını övmek için şu sözleri sarf etmişti:
“Bu ülkede kim bu ülkenin menfaatine bir adım atarsa, yerleşik düzene karşı çıkarsa onu yok ederler. Onu yok etmek için ellerinden geleni yaparlar. 1876’da Osmanlı’nın Avrupa‘ya ödediği faiz yeter diyen Sadrazam Nedim Paşa ne oldu biliyor musunuz? Harbiye öğrencileri ayaklandı, sadrazamı düşürdüler. Ne yapmış, Osmanlı maliyesini Avrupa’ya karşı koruyor.”
‘Devlet adamları içinde en düşük niteliklisi’
Benzetmeyi Taraf’taki köşesine taşıyan Murat Belge, “Mahmud Nedim Paşa son dönem Osmanlı devlet adamlarının en düşük nitelikli olanlarından biridir. Rus Elçisi İgnatiyev’in sadık adamı olduğu için İstanbul halkı arasında ‘Nedimof’ adıyla anılırdı” diye yazdı.
Ayaklananların Harbiyeliler değil, medrese suhteleri olduğunu söyleyen Belge, Nedim Paşa’nın ‘faiz‘ uygulamasına da şu sözlerle açıklık getirdi:
“Avrupa’dan bol bol borç alıp sonra bu paralarla örneğin yeni bir saray yaptırmakta sakınca görmeyen Abdülaziz, kasaları tamtakır edince, kendini bu badireden çekip çıkaracak bir adam aradı. Has adamları Ali Paşa ile Fuad Paşa bu tarihte hayatta değillerdi. Olsalardı da büyük bir ihtimalle böyle pis bir işte rol oynamak istemezlerdi. Böylece, iş kaldı Mahmud Nedim Paşa’ya. Sadrazamlığa getirildi ve ilk işlerinden biri ‘moratoryum’ ilân etmek oldu. Danışman Yiğit Bulut’un “Osmanlı’nın Avrupa’ya ödediği faiz yeter” sözleriyle anlattığı eylem bu.”
‘Umumun nefret ve düşmanlığını kazandı’
Yiğit Bulut’un sözlerini doğrulayacak bir kaynak bulmanın güçlüğüne dikkat çeken Belge, “Başbakan’la danışmanları birbirlerini bulmuşlar, birbirlerinden memnunlar. Gitmekte kararlı oldukları yolun taşlarını birlikte döşeyerek, birbirlerine esin kaynağı olarak ilerliyorlar” diye yazdı.
Mahmud Nedim Paşa’nın tarih kitaplarında nasıl anıldığını derleyen Billur Özgül de Taraf’taki haberinde, sadrazamın yolsuzluk, rüşvet, devlet bürokrasisinde yaptığı atamalar ve kriz yönetimi konusunda başarısızlığıyla tarihe geçtiğini belirtti
İbnülemin Mahmut Kemal İnal’in ‘Osmanlı Devrinde Son Sadrazamlar’ kitabından yapılan bir alıntı şöyle:
- Sadareti sırasında umumun nefret ve düşmanlığını kazandı.
- Memurları yerinden oynattı.
- Mâli sıkıntıya bir çare bulmak için memur maaşlarını azalttı.
- Zamanında yolsuzluk ve rüşvet arttı.
- Bir zamanı diğer zamanına uymaz, sebatsız ve kararsız, çiğden nem kapan, vesveseli, öfkeli, küstah ve itimat edilmez bir adamdı.”
(rotahaber)