Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
18 Aralık 2019 Çarşamba - 11:20

Erciyes'in esintisi, Kayseri pastırmasının ilacı

KAYSERİ'nin zengin mutfak kültüründe akla ilk gelen yiyeceklerden pastırma, her yıl tonlarca üretilerek yurdun her noktasına gönderiliyor.Kentin en önemli gelir kaynaklarından pastırmayı diğer illerde üretilen pastırmalardan ayıran en büyük özellik iklim, yerli baharat, usta mahareti ve kesim şekli.

Erciyes in esintisi, Kayseri pastırmasının ilacı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri, Türkiye'nin en önemli ticaret ve sanayi şehirlerden. Bölgede yüzyıllardır yapılan pastırma ve sucuk, Kayseri'nin en önemli gelir kaynakları arasında. Merkez Kocasinan ilçesi Karpuzatan bölgesindeki üretim merkezlerinde yapılan pastırmalar, Türkiye'nin her noktasına kamyonlarla ve kargolarla gönderiliyor. Eski bir Türk yiyeceği olan pastırmayı diğer illerde yapılan pastırmalardan ayıran en büyük özellik ise kentin iklimi, yerli baharat kullanılması, ustaların mahareti ve pastırmanın kesim şekli. Sırt, antrkot, bonfile, kapak, şekerpare, dilme ve omuz olmak üzere büyükbaş hayvanın 7 farklı noktasından yapılan pastırma, 9 farklı işleme tabi tutulduktan sonra sofralara geliyor.

'LEZZETİ ERCİYES DAĞI'NDAN GELİR'

Baba ve dede mesleğini sürdüren pastırma üretim ustası Yusuf Koç, geçmişi çok eskiye dayanan pastırmanın yüzyıllardır Kayseri'de yapılıp, sofralara ulaştığını belirtti. Koç, "Bir pastırmanın yapılma süresi kış aylarında 1 ay, yaz döneminde ise 10 günde gerçekleşir. Diğer illerde yapılan pastırmalara oranla Kayseri pastırmasının lezzeti, Erciyes Dağı'ndan gelir. Erciyes'in esintisi pastırmanın ilacıdır. Kurutma işlemi sırasında Erciyes'in esintisi, Ayrıca kullanmış olduğumuz yerli baharat ve etin çemenle sıvanması Kayseri pastırmasının lezzetini diğer illerdeki pastırmalara göre bir adım öne çıkarır. Bizler her yıl 100-130 ton arasında pastırma üretiriz" dedi.

'9 AŞAMADAN GEÇİYOR'

Pastırmanın üretiminin zahmetli olduğunu söyleyen Koç, Kayseri pastırmasının son derece zahmetli bir yapım aşamasından sonra sofralara geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Kayseri pastırması işletmelerde 9 işlemden geçirilerek satış mağazalarında vitrine çıkar. Öncelikli olarak mezbahalarda kesilen büyükbaş hayvanlardaki etler işletmemize gelir. Gerekli parçalama işleminin ardından 3 günde tuza yatırılır. Daha sonra 1 gün süren yıkama işleminin ardından etler işletmelerin çatılarındaki doğal ortamlarda kurutulmaya bırakılır. Kurutma işlemi mevsimine göre değişmekle beraber yaz döneminde 10 gün, kış mevsiminde ise 1 ay sürer. Eriyes Dağı'nın esintisi eşliğindeki bu kurutma işleminden sonra etler ağırlıklarla denklemeye gider. 1 gün süren bu işlemin ardından kuruyan et yerli baharatlardan oluşturulmuş çemene yatırılır. Tekelerde çemenlenen pastırmaya daha sonra silme işlemi yapılır. Çemenleme işleminin ardından pastırma doğal ortamlarda kurutulmaya bırakılır. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra pastırma mağazalara götürülerek satışa sunulur" diye konuştu.

KAYSERI'DE 3'UNCU NESIL PASTIRMA URETIM USTASI YUSUF KOC, PASTIRMALIK ETLERINDE DOGAL ORTAMLARDA 10 ILE 30 GUN ARASINDA KURUTULDUGUNU SOYLEDI. FOTO: YASIN DALKILIC-KAYSERI-DHA

KAYSERI'DE YUZYILLARDIR YAPILAN PASTIRMADA KURUYAN ETLER GEREKLI ISLEMLERININ ARDINDAN YERLI BAHARATIN KULLANILDIGI TEKNELERDE CEMENLENEREK YENIDEN KURUMAYA BIRAKILIR. FOTO: YASIN DALKILIC-KAYSERI-DHA

KAYSERI'DE YUZYILLARDIR YAPILAN PASTIRMA'DA SIRT, ANTRIKOT, BONFILE, KAPAK, SEKERPARE, DILME VE OMUZ OLMAK UZERE 7 CESIT VARDIR. PASTIRMANIN FIYATI DA BU CESIDE GORE DEGISIR. FOTO: YASIN DALKILIC-KAYSERI-DHA

KAYSERI'NIN MESHUR LEZZETLERININ BASINDA GELEN PASTIRMA, FIYATIYLA CEP YAKIYOR. KALITESINE GORE PASTIRMANIN KILOSU 75 ILE 156 TL ARASINDA DEGISIRKEN, 144 TL OLAN SIRT PASTIRMANIN DILIMI ISE 2 TL'DEN SATILIYOR (FOTO:MUHAMMED KISIR/KAYSER,DHA)

Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, (DHA)

Etiketler:
 
Antalya'da protokol tesettür mağazası açacak
 
Arkadaş cinayeti sanığı: Çok pişmanım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yavru keçiye bebek gibi bakıyor
ZONGULDAK'ın Alaplı ilçesinde yaşayan Mine Mutlu (43), 2 ay önce dünyaya ...
Fındıkta zirai dona karşı kireçli önlem
DÜNYA fındık üretimi ve ihracatında büyük potansiyele sahip olan Türkiye’de ...
13 ilde FETÖ operasyonu: 21 gözaltı
ESKİŞEHİR merkezli 13 ilde düzenlenen FETÖ/PDY operasyonunda ‘askeri okullara ...
 
Türk salyangozu Fransız sofralarını süslüyor
AYDIN'ın Söke ilçesinde, Sedat Yaşa (67) tarafından 29 yıl önce kurulan ...
Köpek yavruları yaralı annelerinin başından ayrılmadı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde yolun karşısına geçerken aracın çarpması sonucu ...
'Dünyaya bakan pencerem kapanmasın’
ERZURUM’da, 3 çocuk babası Serdar Candan, göz tansiyonu nedeniyle sol ...
 
Yasemin'e en büyük destek okul yönetiminden
MUĞLA'nın Menteşe ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Kıymet Bozkurt (55), ...
Mert'in babası: Mezar taşına, 'bilim şehidi' yazmak istiyorum
DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun araştırıldığını açıkladığı Almanya'nın ...
İzmir’in ‘Dipsiz Göl’ü’ İris, eski haline getirilecek
İZMİR’de Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olan ve göçmen kuşlara ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva