Endüstri 4.0 versiyonun buradaki en bariz farkı az yer kaplayan, düşük maliyetli, az ısı üreten, az enerji harcayan ve yüksek güvenlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştırabilecek yazılım-işletim sistemlerinin kaynaklarını ve bellek kapasitelerini kullanım açısından en az tutumlu bir şekilde kullanmayı hedef alır.
Endüstri 4.0’ın diğer ana bileşenlerin ikincisi ve belki de en önemlisi olan Cihaz Tabanlı İnternet, dünya genelinde bulunan yeryüzündeki bütün cihazların birbirleriyle bilgi ve veri alışverişi için kullanıldığı, her türlü araç ve gerece monte edilmiş işleticiler, sensörler, internet bağlantılılar ve akıllı elektronik sistemlerdir diğer bir ifade ile Siber-Fiziksel sistemlerde denilebilir.
Ürünlerin üretim süreçlerinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel özellikli sistemlerin kullanılması demek insanların olmaması ve insanlardan bağımsız bir şekilde ürünü kendi kendine optimize ve koordine ederek üretim yapabilecek akıllı fabrikalar demektir. Şu an genel anlamda endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretilen ürünün maliyeti, üretim süresi, enerji, üretim miktarı ve kalitesi daha da artmış olacak.
Dünyada Endüstri 4.0 Teknoloji Kullanan Ülkeler
Bu teknolojiye öncülük eden ve kullana ülkelerin başların ABD, Almanya ve Japonya gelmektedir. Ülkelerin bu teknolojiye geçmelerindeki asıl amaç çevre dostu olması ve akıllı insan toplulukları meydana getirmektir. Yani endüstri 4.0 konsepti toplumu genel itibariyle teknoloji arasında sağlıklı, çevreci, yaşanabilir bir ortam ve bunlar arasında pozitif yönde ilişkiler kurmayı amaçlıyor.
Endüstri 4.0’ın Getirdiği Avantajlar
Daha yüksek bir şekilde verimlilik sağlaması.
Maliyetin azaltılması.
Üretilen ürünlerin kusurları en aza inmesi ve daha uzun ömürlü olması.
Endüstri 4.0’ın çevre dostu olması ve kaynakların sürdürülebilir olması.
Sistemin arıza teşhisinin ve izlenmesinin daha kolay olması.
Üretimde kalitenin ve esnekliğin artması.
Yeni iş modellerinin ve yeni hizmet anlayışının gelişmesi.
Enerji yönünden tasarruf sağlaması.
Endüstri 4.0’ın bileşenlerinin ve sistemlerinin öz farkındalık kazandırması.
Endüstri 4.0’ın Dezavantajları
Endüstri 4.0 genel itibariyle otomatik sistemlerden oluşacağından ihtiyaç duyulan iş gücü azalmaya başlaması, buna bağlı olarak işsizlik oranı yüzdesi giderek artması.
Ekonomik ve sosyal olarak insanların çalışma hayatına olumsuz etkisi hissedilecek.
İş ve işçi gücünden teknoloji kontrolüne geçen sistemler ve makinelerin kontrolü artması.
Sanayi farklı bir değer kazanarak pazarda büyük paya sahip olacak ve bunun sonucunda küçük işyerleri kapanma noktasına gelebilir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |