Fakat endoskopi ve ultrasonografının tek bir cihazda birleştirilmesiyle; , mideden başlayarak sindirim sisteminin ve bağırsakların içine girilip, bu organların hastalıkları çok rahat bir şekilde görüntülenebiliyor. Hatta bu görüntüleme sayesinde gerekirse işlem esnasında biyopsi alınarak, patolojik incelemeye bile gönderilebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Gastroentoroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Yıldıran Songür, belirleyebilen Endoskopik Ultrasonografi hakkında bilgi verdi.
EUS hastalıkların teşhisinde büyük rol oynuyor!
Endoskopi; mide, bağırsak, pankreas ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde en büyük yol göstericilerden biridir. Endoskopik ultrasonugrafi sayesinde mide bağırsak sisteminin içinde yer alan ülser, tümör gibi lezyonlar görüntülenebilip, biyopsi alınabilmektedir. Lezyonlar her zaman açık şekilde görünmeyebilir ve bazen mide, bağırsak duvarının arkasında yer alabilirler. Hastalarda olan ve sebebi bilinmeyen şişlik v.b. şikayetlerde endoskopik ultrasonografi yani EUS cihazıyla, o duvarın arkasındaki hastalığın teşhis edilmesi mümkün olmaktadır. Endoskopik ultrasonografi, hem endoskopik olarak lezyonu gösterir, hem de ultrasonografik görüntüleme olduğu için teşhisi kolaylaştırır.
Pankreasın en detaylı incelenmesi EUS'la sağlanıyor
Pankreasın görülmesi zor bir organdır. Karnın en derin kesimlerinde, omurganın ön tarafında, midenin arkasında yer almaktadır. Dolayısıyla normal ultrasonla bakılmaya çalışıldığında, araya gaz ve diğer organlar girmesi nedeniyle görülmesi zordur. Pankreas hastalıklarının tanı ve tedavisinde, karın üzerinde; ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MR ve EUS gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır. Fakat Endoskopik Ultrasonografi sayesinde mideden, pankreasa en yakın, en uygun noktadan, detaylı inceleme yapılabilmektedir. Dolayısıyla Pankreası en detaylı gösterebilen cihazın EUS’tur. Bilimsel çalışmalara göre EUS, pankreasta 2 santimetreden küçük lezyonları daha iyi göstermektedir.
Girilemeyen alanlara girilerek biyopsi alınıyor
EUS’un başta kanser olmak üzere, akciğer ve pankreas hastalıklarının teşhisinde çok önemli katkı sağlamaktadır. İyi görüntüleme ile hastalıkların daha erken tanısının konulabilmektedir. EUS’un en çok yarar sağladığı alanlardan biri, yemek borusu kanalıyla ulaşılabilen mediastinal hastalıkladır. Mediastinal alan; kalp ve akciğer arasında kalan, büyük damarların yer aldığı, cerrahi yöntemler dışında pek girilemeyen bir alandır. EUS, bu alandaki lezyonların detaylı incelenmesini ve tereyağından kıl çeker gibi, etrafa zarar vermeden biyopsi alınmasını sağlar. İşlem tanı koymada ortalama 15, biyopsi almada ise 20-25 dakikalık bir zaman almaktadır. En önemlisi hasta biopsiden hemen sonra rutin hayatına devam edebilir.
Endosonografi (EUS) bu durumlarda kullanılıyor;
- Safra kanal taşlarının teşhisinde
- Mide, yemek borusu, pankreas kanserlerinin evrelendirilmesinde
- Pankreas kanserine bağlı ağrıları önlemek için çölyak blokaj yapılmasında
- Pankreatik psödokistlerin cerrahiye gerek kalmadan drenajında
- Gastrointestinal sisteme komşu organların anormal yapılarının değerlendirilmesinde
- Dışkı veya gaz kaçırma durumunda rektum ve etrafındaki kasların değerlendirilmesinde
- Bağırsak duvarında submukozal olarak yer alan yani bağırsağın içinde normal endoskop ile görülemeyen ancak bağırsak duvarında yer aldığı için gizlenen kitlelerin görüntülenmesinde