Antalya, Burdur, Isparta illeri ve ilçelerinde ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve bilimsel gelişme ve kalkınmayı sağlamak amacıyla 2000 yılında kurulan BAGEV'e ait 2011 yılında Bölgesel İstihdam Ofisi, iş arayanlarla personel arayan firmaları buluşturmaya devam ediyor.
BÖLGESEL İSTİHDAM OFİSİ
BAGEV'i Antalya, Isparta, Burdur ve bu illere bağlı ilçelerdeki ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, belediyeler, üniversiteler, Akdeniz Belediyeler Birliği, Batı Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (BAKSİFED) ile Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) oluşturuyor. Bölgedeki işsizlere iş olanakları sağlamak amacıyla 2011 yılında kurulan BAGEV-Bölgesel İstihdam Ofisi kapsamındaki www.bagevkariyer.com, bugüne kadar binlerce iş arayanla eleman arayan firmayı buluşturdu.
İŞSİZLİK VE NİTELİKLİ PERSONEL SORUNU
BAGEV Bölgesel İstihdam Ofisi'nin veri tabanındaki son verileri açıklayan BAGEV Başkanı da olan ATSO Başkanı Davut Çetin, veriler üzerinden bir tarafta işsizlik, diğer tarafta ise nitelikli personel ihtiyacı sorunlarına işaret etti. 2020 yılı Mart ayında başlayıp tüm dünyayı saran pandeminin Antalya ekonomisinde de önemli bir daralma süreci yaşanmasına neden olduğunu belirten Çetin, buna rağmen pandemi sürecinde bile bagevkariyer.com'a başvuru yapan 590 kişinin, BAGEV aracılığıyla iş sahibi olduğunu açıkladı.
ARAYANLA ARANAN UYUŞMUYOR
Bagevkariyer.com üzerinde iş ve personel ilanlarının 90 günle sınırlı olduğunu belirten Davut Çetin, şu an kayıtlı iş arayan sayısının 16 bin 609, işçi arayan işveren sayısının ise 2 bin 621 olduğunu söyledi. Çetin, iş arayan 16 bin 609 kişiyle, eleman arayan 2 bin 621 işi çakıştıramadıklarından yakındı.
DOKTORA MEZUNU BİLE İŞ ARIYOR
İş arayanların 4 bin 286'sının (yüzde 27) ilkokul, 3 bin 816'sının (yüzde 24) lise, 3 bin 446'sının (yüzde 22) üniversite mezunu olduğunu belirten Çetin, “1127 kişi meslek yüksek okulu, 151 kişi yüksek lisans, 6 kişi ise doktora mezunu" dedi.
TECRÜBE DIŞI BAŞVURULAR DA VAR
İş arayanların mesleki dağılımlarında işletme, iktisat, kamu yönetimi, muhasebe, bilgisayar programcılığı, halkla ilişkiler gibi bölümlerin öne çıktığını anlatan Çetin, ilanlara yapılan başvurularda bölüm, alan, tecrübe dışı farklı mesleklere başvuru olduğunun görüldüğünü de kaydetti.
EN ÇOK LİSE MEZUNU İŞÇİ ARANIYOR
İşçi arayanlar firmaların ilanlarını değerlendiren Çetin, firmaların aradıkları personelde eğitim seviyesi olarak yüzde 39'u 344 ilanla lise, yüzde 30'u 267 ilanla üniversite, yüzde 16'sı 139 ilanla meslek yüksekokulu ve yüzde 14'ü 128 ilanı ilköğretim mezunlarına yönelik olduğunu kaydetti.
TURİZM VE TARIM İLK SIRADA
İlan yayımlayan firmaların sektörlerine göre dağılımı da açıklayan ATSO Başkanı, ilk sırada 96 firmayla turizm sektörü, ikinci sırada 56 firmayla tarım, üçüncü sırada 53 firmayla danışmanlık sektörlerinin geldiğini söyledi. Çetin, gıda makinaları ve ekipmanları, inşaat, mağazacılık, üretim/endüstriyel ürünler, bilişim, cam sanayi ve ofis/büro hizmetleri olarak diğer sektörlerin sıralandığını kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |