Kısa bir süre önce Memur-Sen Konfederasyonu’ndan ayrılarak Demokratik Sendikalar Konfederasyonu’na (DESK) katılan Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, konfederasyon Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenledi. Emeklilerin de çalışanlar gibi haklarının korunması, geliştirilmesi, ücretlerinin yeterli düzeye çıkarılması, sağlık ve sosyal haklarının savunulmasına ihtiyaçları olduğunu söyleyen Odabaş, bu amaçla kurulmuş Emekli Sendikalarının tabii oldukları iç hukukta yasa olmadığından güçlük ve sıkıntılara muhatap olduklarını ifade etti.
Kurulan Emekli sendikalarının da, yasal statüye kavuşması için TBMM’de düzenlemeye gidilmesi gerektiğini söyleyen Odabaş, emeklilerin, hükümetlerden beklentilerinin, insan onuruna yaraşır bir yaşam standardı elde etmek olduğunu söyledi. Odabaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bununla birlikte çalışanlarda olduğu gibi emeklilerinde maaşlarını aldıkları bankalardan promosyon almalarına imkan sağlayacak “genelgeye” dahil edilmemeleri anlayamadığımız emekliler aleyhine bir ayrımcılıktır. Çalışanlar bu promosyonu 2007 yılından beri almaktadırlar. Sayın Başbakanımızdan emeklilerinde maaş aldıkları bankalardan promosyon almalarını sağlayacak genelge değişikliğini yapmasını ve 2007 yılından bu yana olan promosyon kayıplarının da emeklilere verilmesini sağlayacak düzenlemenin acilen yapılmasını istiyoruz.”
2011 yılında emeklilere yapılan maaş iyileştirmesinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bin 500 TL’nin altında maaş alanlara ayrıca 60 TL ek ve seyyanen artış yapılırken aynı maaş düzeyinde olan Emekli Sandığı Emeklilerine bu ek artışın verilmemesinin eşitlik ve hakkaniyete aykırı olduğunu söyleyen Odabaş, bu yanlışlığın düzeltilerek Emekli Sandığı emeklilerine de ek arış verilmesini hükümetten talep etti.
-“AÇLIK SINIRLARINDA YAŞAMAYA ÇALIŞAN EMEKLİLERİN PROMOSYONA İHTİYACI VAR”-
Çalışanların maaş aldıkları bankalardan promosyon alırken, emeklilerin maaş aldıkları bankalara 1 Ocak 2009’a kadar binde beş oranında komisyon ödediklerini belirten Odabaş, “Emekli Bir-Sen’in girişimleriyle, bu uygulamadan Sosyal Güvenlik Kurumu banka sayısını 4’den 24’e çıkarması sonucu emeklileri komisyon ödemekten kurtardık. Sendika olarak görüştüğümüz bankalar emekliye promosyonu ödemeyi taahhütte bulunmalarına rağmen, emekliler “Genelge” kapsamına alınmadığı ve pazarlık gücü olmadığından bu gerçekleşmemiştir. Halbuki Emeklilerinde promosyon “Genelge”si kapsamına alınması hazineye mali bir yük getirmeden, kendilerine etkin bir katkı sağlayacaktır. Açlık sınırlarında yaşamaya çalışan emeklilerin Promosyona en fazla ihtiyacı vardır” dedi.
2007 yılından bu yıla kadar çalışanların aldıkları aylık en az promosyon ödeneği esas alındığında ve emeklilerin binde beş oranında maaş aldığı bankaya ödediği komisyon hesaba katıldığında 2007 yılı için bir emeklinin aylık en az kaybının 25 TL olduğunu söyleyen Odabaş, emeklinin bu hesaba göre 2007 yılında 300 TL, 2008 yılında 360 TL, 2009 yılında 360 TL, 2010 yılında 480 TL ve 2011 yılında da 480 TL kayba uğradığını söyledi. Bu şekilde emeklilerin 5 yıllık kaybı bin 920 TL’ye ulaşmış oldu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |