Batı Antalya'nın en yüksek dağlarından Akdağ'ın eteklerinde yer alan Gömbe Yaylası'nda 3800 dekar alanda elma üretimi yapılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yürütülen "Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi" kapsamında 20 üreticinin 500 dekar elma bahçesinde kontrollü üretim yapılıyor.
Bu yıl Gömbe yaylasında 7 bin 800 ton elma rekoltesi bekleniyor. Ancak elma üreticisi dertli. En iyi elmanın kilosu 70 kuruşa satılıyor. Kaliteli elmada ortalama fiyat 50-70 kuruş arası. Fiyatı yeterli bulmayan üretici, elmasını soğuk hava deposuna kaldırıyor. Kontrollü proje kapsamında elma üreten Gömbe Belediye Meclisi Üyesi olan Mehmet Eriş, 2001 yılında 120 kuruşa elma sattıklarını, bu yıl ise elmanın ancak 60-70 kuruş alıcı bulduğunu belirtti.
Üretici Mehmet Karasan da, aroması güzel, lezzetli elmaların yetiştiği Gömbe Yaylası'nda, bu yıl ürünün beklenenden çok fazla olduğunu, ancak fiyatının düşük kaldığını kaydetti. Karasan, bu fiyattan elmayı satmayacağını, elmayı soğuk hava deposunda bekleteceğini anlattı. Kaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Göktaş da, Gömbe'de 3 bin 800 dekar elma bahçesinin 3 bin dekarında starking, 800 dekarına da golden türü elma üretildiğini, 500 dekar alanda ise bilgisayar kontrollü elma üretimi yapıldığını anlattı.
Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)