Bursa’ya 90 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükorhan İlçesi’ndeki kadınlar ekmeklerini, mahallelerinde bulunan fırınlarda pişiriyorlar. 5 merkez mahallesi olan ilçede bulunan 30 fırında, ilçe kadınları ekmeklerini imece usulü pişiriyorlar. Büyükorhanlı kadınlar, "Hemen hemen her ay ailelerimizin ihtiyacı için ekmek yapıyoruz. Ekmek yapmak için bir gün öncesi akşamdan malzemelerimizi hazırlıyoruz. Sabah erkenden kalkıp akşamdan hazırladığımız hamurumuzu yoğuruyoruz, yoğurduğumuz hamuru çiğ ekmek haline getirip fırına götürerek ekmeklerimizi pişiriyoruz. Mecbur kalmadıkça marketten hazır ekmek almıyoruz. Unumuzu alıp ekmeklerimizi kendimiz yaptığımız için, ekmeklerimiz tamamen doğal oluyor. İçimizde hiç kuşku kalmadan ekmeklerimizi çocuklarımızla ve eşimizle birlikte yiyoruz. Ekmek yapma işini komşularımız ile imece usulü beraber yapıyoruz. Her seferinde ortalama 20 ekmek yapıyoruz. Bu da bize bir ay gibi bir süre yetiyor. Bu işlemi her ekmeğimiz bittiğinde tekrarlıyoruz" diye konuştular.
Aydın KURMUŞ / BÜYÜKORHAN (Bursa), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |