Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı
Kızılcık Şerbeti’nde bir flaş ayrılık daha
Kızılcık Şerbeti’nde bir flaş ayrılık daha
18 ilde DEAŞ operasyonu: 20 tutuklama
18 ilde DEAŞ operasyonu: 20 tutuklama
Müge Anlı 'sosyal yardım' eleştirisine sinirlendi
Müge Anlı 'sosyal yardım' eleştirisine sinirlendi
8 Şubat 2020 Cumartesi - 10:55

Ekmek israfıyla her hafta 10 okulu çöpe atıyoruz

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini ve yüzde 10'unun israf edildiğini söyledi. Kavuncu, “Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 500 okul ve 250 devlet hastanesi yapılabilir” dedi.

Ekmek israfıyla her hafta 10 okulu çöpe atıyoruz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek israfı ve merdiven altı üretim yapan ekmek fırınlarına yönelik DHA’ya açıklamalar yaptı. Günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini belirten Kavuncu, “Yüzde 10’u yani 12 milyonu israf ediliyor. Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane orta ve ilköğretim okulu, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir. 160 ile 500 bin kişinin 5, 8 aylık ve 1 yıllık sosyal güvenlik primleri yatırılabilir” diye konuştu.

“6 BİNİN ÜZERİNDE RUHSATSIZ FIRIN VAR”

İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyükşehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız çalışan fırın olduğunu aktaran Murat Kavuncu, “2016 yılında çıkarılan iş yeri açma ruhsatı yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor. Merdiven altı çalışan bu fırınların denetimlerinin artırılması lazım” şeklinde kunuştu.

“3 EKMEK TÜKETİYORSANIZ 5 EKMEK ALMAYIN”

İnsanlara tüketeceği kadar ekmek alması önerisinde bulunan Kavuncu, “3 ekmek tüketirken 5 ekmek almak yanlış. Sonra ekmek bayatladı diye tüketmiyorsun, çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri, sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz” dedi.

FIRINLARA YAZILIM GELİYOR

Ekmek fırınlarına yönelik yeni bir milli yazılım üzerinde çalıştıklarını duyuran Kavuncu şunları söyledi:“Ticaret Bakanlığı, e-faturayı zorunlu tuttuktan sonra Türkiye’de ne kadar ekmek üreten fırın varsa 1 yıl içinde bu yazılıma geçecek. Seminerler düzenleyerek yeni sistemi fırıncılara anlatıyoruz. Böylece üretilen ekmeğin miktarını, kurum ve kuruluşlarda ne kadarının tüketildiğini göreceğiz. Yazılımla ekmek israfını azaltmayı ve kayıt dışı fırınların önüne geçmeyi hedefliyoruz” 

“MERVİDEN ALTI ÜRETİLEN EKMEKLER HİJYENİK DEĞİL”

Suriyelilerin Türkiye genelinde 2 binin üzerinde fırın açtığını aktaran Kavuncu, “Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de bu fırınlar faaliyet gösteriyor. Bütün fırınlar ruhsatsız, oturum izinleri var diye organize sanayi bölgelerinde şirket kurmuşlar, Suriye ekmeği üretiyorlar. Bu ekmeğin ilgili hiçbir devlet kurumunda yasal altyapısı yok. Bir firma hariç, bu fırınlarda üretilen ekmekler hijyenik değil, içler acısı durumdalar” şeklinde konuştu.

KALAN EKMEĞİ NASIL DEĞERLENDİREBİLİRİZ?

Rumeli Üniversitesi’nden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral ise “Günlük ne kadar ekmek tükettiğimizin hesabını yapmalıyız. Neden ekmeği israf ediyoruz? Bu çok gereksiz, olmaması lazım" dedi ve ekledi: "Kalan ekmek derhal fırına konulup, kurutulmalıdır. İstenirse blendrdan geçirilip toz haline getirebiliriz. Toz halindeki ekmeği galeta unu formunda yemeklere katarak kullanabiliriz. Kalan ekmeklerden peximet veya yumurtalı ekmek yapabiliriz. Ekmeği ihtiyacınız kadar alın, fazla aldıysanız dondurun, çıkardığınız zaman taze olacaktır” 

"ÜLKE EKONOMİSİNİ ÇÖPE ATIYORUZ"

Ekmek israfıyla ilgili Prof. Dr. Oğuz Özyaral şunları söyledi: "Ekmeği aldığımızda yiyeceğimizi dilimleyip buzdolabına fazlasını ise dondurucuya koymalıyız. Böylece bayatlayıp, içinde mikroorganizma oluşmasını önlemiş oluruz. Tam ve doygun ekmek tüketmeliyiz. Ne kadar yumuşak ekmek alırsanız tüketimi o kadar zor olur. Ucuz ekmeğe kaçmayın, yapısal kalite farkı çok şeyi değiştiriyor. Bir öğünde yemeniz gereken bir dilim doygun buğday ekmeğidir. İhtiyacınız olan karbonhidratı alırsınız. Kişi başına bir ekmek alıyoruz ve yenilmiyor. Yenilmeyen ekmekleri de ne acıdır ki çöp kutularında görüyoruz. Aslında ülke ekonomisini çöpe atıyoruz. Sadece cebinizdeki 1 lirayı çöpe atmıyorsunuz, birleştiğinde rakamlar inanılmaz boyutlara ulaşıyor.

EKMEK PAYLAŞILMALIDIR

Ekmekleri ıslatıp, hayvanlara da verebilirsiniz, çöpe atmak ne demek. Ekmek paylaşılmalıdır. Dünyanın içinde bulunduğu küresel süreçte gıdaya ulaşamayan milyonlarca insan var. Erişebildiğimiz gıdayı doğru kullanmalıyız. Gelecek uşakların mirasını çalmamalıyız.

MERDİVEN ALTI EKMEK FIRINLARINI İHBAR EDİN

Halkın bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Mahallesinde merdiven altı fırın varsa ihbar etmesi lazım. Neden biz bu fırınları şikayet etmiyoruz? Haksız kazanç elde edecekler, bizim sağlımızla oynayacaklar."

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

TURKIYE EKMEK URETICILERI FEDERASYONU GENEL BASKANI MURAT KAVUNCU, GUNDE 120 MILYON ADET EKMEK URETILDIGINI VE YUZDE 10’NUN ISRAF EDILDIGINI SOYLEDI. KAVUNCU, “HER YIL BU ISRAFTAN DOLAYI 1,5 MILYAR DOLAR COPE GIDIYOR. BU PARAYLA 500 OKUL VE 250 DEVLET HASTANESI YAPILABILIR” DEDI. (ISTANBUL-DHA)

Gül KABA-Ömer HASAR/İSTANBUL, (DHA) 

Etiketler:
 
Yasa dışı bahis çetesine operasyon: 19 gözaltı
 
İstanbul'da ara sokaklarda sürücülerin zor anları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yasa dışı bahis çetesine operasyon: 19 gözaltı
ADANA'da, yasa dışı bahis oynatarak 2 milyon 165 bin liralık vurgun yapan ...
Sadaka kutularını çaldı, 'Alkollüydüm, hatırlamıyorum' dedi
KONYA'da, 2 ayrı iş yerindeki sadaka kutularını çalan İsmail Karabel (34) ...
Akhisar'da 4.0 büyüklüğünde deprem
MANİSA'nın Akhisar ilçesinde bu sabah, Richter ölçeğine göre 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Soğuktan üşüyen yavru köpeklere gazeteciler sahip çıktı
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde sınıra ...
Kayıp operatörün tişörtü bulundu
DÜZCE’nin Gölyaka ilçesinde, kullandığı iş makinesinin dereye yuvarlanması ...
Teknik heyetin incelemesinden sonra çalışmalara başlanacak
VAN'ın Bahçesaray ilçesinde, çığ altında kalan itfaiye personeli halen ...
 
Elazığ'da ev taşıma nakliye ücretleri 2 katına çıktı
ELAZIĞ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8'lik depremin ardından yıkılan ...
Konteynerde yaşam mücadelesi veriyorlar
HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde oturan Jiyan ve Tahirhan Düzen çifti, ...
Hira bebek ilacına kavuştu
VAN'da, kalıtsal metabolik bir rahatsızlık olan 'hipofosfatazya' teşhisi ...
 
Dursun Gündoğdu
Atatürk'ün kemiklerini sızlatan CHP'li başkanlar
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Nükleer korkusu
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva