Dalgıçlar, uygun bir ekipman sayesinde sualtında rahatça hareket edebilir ve sıcak kalabilirler. Gerek insan psikolojisi, gerekse dalmanın fizik ve kimyası sualtında insanlara bazı limitler getirmekteyse de, ekipmanlar bu limitleri minimize etmektedir.
Dalış ekipmanları zamanla gelişme göstermektedir. Dalış sporunun yapıldığı ilk zamanlarda, yaşlılar, kadınlar, çocuklar ve engeliler için ağır ve kusurlu ekipmanlar ile baş etmek neredeyse imkansızdı. Artık günümüzde sportif dalış ekipmanları hemen hemen herkese bu özel keyfi aynı düzeyde yaşatabilmesine olanak sağlamaktadır. Ekipmanlar, hiç olmadığı kadar hafif, rahat ve kullanımı kolay hale gelmiştir.
Dalış teknolojisini ve bilimsel gelişmeleri yakından takip etmek ve gelişmelere uygun değişiklikleri yapmak dalıcının ve bir dalış merkezinin en önemli sorumluluklarındandır. Gelişen teknoloji dalışı daha pratik ve keyifli hale getirmekte, hem de güvenliği arttırmaktadır.
Ekipman seçiminde biçimsel faktörler yerine amaca uygunluk esas alınmalıdır. Kullanılan ya da seçilen malzemenin pratik olması ile birlikte dayanıklılığı da ön planda tutulmalıdır.
Malzemelerin kullanım sonrası bakımı (tatlı su ile durulanması v.b.) aksatılmamalı, periyodik genel bakımları ise mutlaka yetkili servislerinde yada uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Basit boşvermişliklerin ve dikkatsizliklerin olumsuzluklar doğurabileceği unutulmamalıdır.
Ekipmanlarınızı dalışa geldiğiniz süre boyunca teknemizde güven içinde bırakabilirsiniz. Tüm ekipmanınız her dalış sonrası, teknemizde bulunan sorumlular tarafından özenle bakılacak ve korunacaktır. Siz de tatilinizin keyfini, ekipmanlarınızı güneş altında taşıma zahmetinden kurtulacaksınız.Ekipmanları tanıtmadan önce isim olarak tanımamızda fayda var.
- Maske
- Snorkel
- Palet
- Ağırlık Kemeri
- Dalış Elbisesi
- Denge Yeleği
- Dalış Eldiveni
- Dalış Tüpü
- BCD
- Regülatör
- Tüp Basınç Göstergesi
MASKE : Maskeler sualtında çevrenizi görmeye yarar. Maske alırken mutlaka yüzünüze uygun bir maske almanız gerekir. Maske yüze iyi ve yumuşak oturmalıdır. Eğer yüzünüze oturmayan bir maskeyle dalarsanız maskeden su girme olasılığı artar. Bu da dalışınızı zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Ayrıca burun cepleri kulakları eşitlerken zorluk çıkarmamalıdır. Maskenin kayışı yüzünüzü fazla sıkmamalıdır. Bu size fazlasıyla rahatsızlık verir. Bir maskenin görüş alanı geniş olmalıdır. Geniş görüş alanı maskenin camı yüze yakın olursa sağlanır. Bunun için yüze yakın camlı maske almanız görüşünüzü genişletir.
ŞNORKEL : Şnorkeller yüzeyde kafanızı kaldırmadan nefes almanızı sağlayan araçtır. Şnorkel alırken keskin kıvrımlı şnorkelleri almaktan kaçınmak gerekir. Çünkü bu keskin açılar , solunum yaparken sürtünmelere neden olur. Şnorkel ağızı tahriş etmemeli ve çeneyi yormamalıdır. Ve de unutmamanız gereken birşey daha…Şnorkel maskenin daima sol tarafına takılır.
PALET : Sualtındaki hareketleri hızlandıran paletler çeşitli tiplerde olabilir. Topuğu bantlı paletler ve topuğu kapalı paletler. Topuğu bantlı olan paletleri kullanırken genelde ayağa patik giyilir. Aksi halde bantlar belirli bir süre sonra ayağınıza zarar verebilir. Topuğu kapalı paletleri kullanırken patiğe gerek yoktur. Genelde tüplü dalıcılar topuğu bantlı paletler kullanırlar. Topuğu kapalı paletler ise genelde ılık sularda kullanılır. Palet seçerken rahatlığına ve dalış yapacağınız yere göre bir seçim yapmanız gerekir. Paletlerin ayağınızı sıkmamasına ve kramp girmesine yol açmamasına dikkat etmeniz gerekir.
BCD : Diğer adı yüzerlik kontrol aletidir. BCD yüzerliliğinizi kontrol altına almanızı sağlar. BCD’ler yüzeyde hiçbir enerji veya hareket etmeden durmanızı , sualtındayken belirli derinliklerde hareket etmeden sabit oalrak kalmanızı sağlar. Genelde kullanılan BCD’ler ceket tipindedir. BCD’ler malzemelerinizin ve sizin yeterli derecede yüzerliliğinizi sağlayacak kapasitede hava depolayabilecek türden olması gerekir. BCD’ler ağız yoluyla veya tüpteki hava ile şişirilebilir.
TÜP : Tüpler solunum için gerekli olan yüksek basınçlı havayı saklarlar. Basınçlarına veya boyutlarına göre çeşitli tiplerde olurlar. En uygun tüp seçimi fiziğinize ve yapacağınız dalışa bağlıdır.
Ağırlık Kemeri: Aletli veya aletsiz dalışlarda dibe daha rahat varmaya yarayan ve kendi ağırlığınıza göre ayarlanan ağırlıklardır. İki yana hatta biraz ön tarafa gelecek şekilde ortalanarak takılır. Kemerin ucu 10-15 cm kadar olmalıdır, bunun nedeni, derinde bir yere takılma riskini azaltmak ve derinde iken acil çıkış gerekirse ağırlıkları daha kolay çıkartabilmektir.
Dalış Elbisesi: Genelde dalış için hazırlanmış ıslak elbiseler ısı yalıtım özelliği yüksek olan köpük neoprenden imal edilmiştir.
Dalış elbiseleri vücut ile elbise arasında ince bir katman suyu muhafaza eder. Vücut tarafından ısıtılan bu su tabakası sayesinde ısı kaybı önlenmiş olur. Sıcak denebilecek bir suda bile vücut havaya oranla 25 kez daha fazla ısı kaybeder. Bu durumdan korunmak için elbise kullanılmalıdır. Kullanılacak elbise dalış şartlarına bağlıdır. Dalış elbisesi vücuda tam oturmalı ancak hareketi ve nefes alıp vermeyi zorlaştırmamalıdır. Koltuk altlarında kollarda boyunda ve sırtta boşluk meydana getiren elbiselerden kaçınılmalıdır çünkü bu boşluklarda su hareket edecek ve ısı kaybına yol açabilecektir. Mümkün olduğunca az dikişli ve ileride de yapılacak dalış türleri göz önüne alınarak elbise seçmekte fayda vardır.
Türkiye’ de dalış yapacak ve kuzey denizlerinde dalmayı düşünmeyen bir sportif dalıcı için iki parçalı 5mm – 7.5 mm lik başlıklı bir elbise uygundur. Gerekirse yaz ayında güney sahillerinde yapılacak dalışlar için elbisenin tek parçası kullanılabilir. Kuru (hiç su geçirmeyen) elbiseyi ise profesyonellere ve kış mevsiminde sık ve aynı günde tekrarlayan dalış yapacaklara önerebiliriz.
Denge Yeleği: Denge yeleği şişirilerek genişleyebilen veya söndürülerek küçülebilen ve plastik torbaya benzeyen bir can yeleğidir. Hacminin genişleyebilmesi veya azabilmesi sayesinde bir dalgıcın ihtiyacı olan yüzerlik ayarlamalarını sağlar. Modern denge yelekleri istenildiğinde direk tüpten gelen hava ile şişirilebilirler. Söndürmek için de ya hava tahliye düğmeleri veya tahliye valfleri kullanılır. BC’ler kullanılması mecburi olan dalış malzemelerindendir. Su üstünde dinlenmek, yani pozitif yüzerlilik veya dalış esnasında herhangi bir derinlikte dalgıcın nötr yüzerliğini elde etmesine yardımcı olur. Üç tip denge yeleği vardır. Boyundan geçen tip, sırtlık altı tip ve ceket tipidir.
Dalış Eldiveni: Elbise ile bir takım olan ve dalış esnasında bir yerlere tutunurken ola bilecek kaya ve kabuk çizilmeleri, diken batmaları gibi ve de en önemlisi soğuk su dalışlarında ellerin üşümesini engelleyen bir malzemedir.
Regulatör: Tüpte yüksek basınçta bulunan havayı düşürerek çevremizdeki basınca uygun hale getiren aletlerdir. Modern regülatörler çok az hareketli parçası olan basit ve güvenilir aletlerdir. Üç parçadan oluşur; birinci kademe, toz kapağı ve ikinci kademedir. Regülatörler dalışın en önemli ve en can alıcısı parçasındandır. Regülatör yedek bir ikinci kademeyi ve BC şişirme hortumunu da içerir. Ahtapot havasız kalma durumlarında iki dalgıcın aynı regülatörden nefeslenmelerini sağlar. Ahtapot uzun hortumu ve parlak rengi ile kolayca ayırt edilebilir.
Tüp Basınç Göstergesi: Tüp basınç göstergesi regülatöre takılır. Size sahip olduğunuz hava miktarı hakkında bilgi verir.
Kaynak:yatdukkani.com