EĞİTİM Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Özer, yarın Antalya'da düzenlenecek 19'uncu Milli Eğitim Şurası'na din derslerinin okul öncesinden itibaren verilmesi, karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması, otelcilik ve turizm meslek liselerinde alkol eğitimi derslerinin seçmeli ya da tamamen kaldırılması yönünde üç öneri sunacaklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19'uncu Milli Eğitim Şurası, Serik İlçesi'ndeki Lykia World Hotel'de 2-6 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Şurada Türkiye'nin eğitimiyle alakalı çok önemli konuların görüşüleceğini belirten Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Özer, okul programları, ders çizelgesi, öğretmen yetiştirme, yöneticilerin niteliğinin artırılması ve okul güvenliği konularında 4 ana başlığın enine boyuna şurada tartışılacağını kaydetti. Özer, bunlarla birlikte şura gündeminde olmayan, ama ülke gündeminde olan, ihtiyaç olan bazı konuların da şura gündemine getirilmesi yönünde Eğitim Bir-Sen olarak katkı, teklif ve önerileri olacağını kaydetti.
OKUL ÖNCESİNDEN İTİBAREN DİN DERSİ
Ahmet Özer, sözkonusu önerileri ise şöyle açıkladı:
"Bunlardan biri, okul öncesinden itibaren din eğitimi derslerinin verilmeye başlanmasıyla ilgili öneri. Çünkü okul öncesi, gençlerin- çocukların şekillenmesinde en önemli zaman dilimini oluşturuyor. Karakter ve şahsiyet oluşumunda en önemli zaman dilimi, okul öncesinde başlıyor. Hatta 3-4 yaşlarından itibaren başlıyor ki bu çok önemli. Karakterin oluşmasında din eğitimi, dinin çok önemli bir yeri var. Dinin bu karakter oluşumunda doğru olacağını düşünüyorum. Bu noktada sendikamızın da aynı doğrultuda düşünceleri var. Bu şurada din eğitiminin okul öncesi eğitiminde belli kurallar çerçevesinde verilmesi yönünde bir önerimiz olacak."
KARMA EĞİTİM MECBURİYETİ KALDIRILSIN
Karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması konusunda da sendika olarak önerileri olduğunu aktaran Ahmet Özer, şöyle konuştu:
"Karma eğitimin değil, mecburiyetinin kaldırılması. Yani isteyen vatandaşlarımıza çocuklarını istediği okula gönderme özgürlüğünün, hürriyetinin verilmesi gerekiyor. Bu aynı zamanda demokratik bir taleptir. Vatandaş çocuğunu istediği yere gönderme hakkına sahiptir. Gelişmiş ülkelere baktığımızda Amerika, İngiltere, Kanada, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerde bu sorun ortadan kalkmış. İnsanlar istedikleri gibi çocuklarını gönderebiliyor, gönderme hürriyetlerine sahip. Karma eğitimden vazgeçen okullarda üç temel önemli husus ortaya çıkmış. Bu okullarda şiddet azalmış, başarı oranı yükselmiş ve devamsızlık oranı düşmüş. Tabi bizim ülkemizi ilgilendiren faktörler de var. Mesela kızlarımızın okullaşma oranı, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çok düşük. Dolayısıyla bu hareket aynı zamanda okullaşma oranına da katkı sağlayacak."
TURİZM MESLEK LİSELERİNDE ALKOL DERSİ KALDIRILSIN
Otelcilik ve turizm meslek liselerinde alkol dersleri, alkol eğitimi derslerinin zorunlu olduğunu aktaran Ahmet Özer, "18 yaşından küçük çocuklara sigara satışını yasakladık. Buna rağmen otelcilik turizm meslek liselerinde 18 yaşından küçük çocuklar şu anda alkolle derste tanışıyor ve tadıyor, içiyorlar. Bir süre sonra da yaptıkları kokteyli kullanır durumda kalıyorlar. Bu da bir süre sonra çocuklarda, gençlerde bağımlılık meydana getiriyor. Bizim teklifimiz bu derslerin seçmeli dersler arasına konulması. Kaldı ki 18 yaşından küçük çocukların korunması açısından değerlendirdiğimizde, bunun tamamen bu okullardan kaldırılması ve meslek yüksek okullarında bu dersin verilmesi daha doğru olur" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA,(DHA)-