Deniz Karataş, 2011 öncesinde inşa edilen tüm binaları ilgilendiren belge için yalnızca 35 yetkili firma varken, tüm Türkiye genelinde yapılacak uygulama ile EKB'ni vermeye yetkili firma sayısının azlığı ve ikinci el konut sektörünün ve kiralamalarda çok büyük sıkıntılar doğuracağından, sürenin uzatılmasıyla kamuoyunun da rahatlatıldığını söyledi.
Daha öncede konuya ilişkin teknik detayları kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Karataş, şöyle konuştu:
“Bu süre uzatımında görüyoruz ki, yetkililer ile yaptığımız görüşmeler yerini bulmuştur. Meslek örgütümüzdeki müteahhit meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı son derece memnun etmiştir. Kanunların hayatın akışına uygun olması ve bizlerin fikirlerinin alınması gerektiğinin altını bu noktada bir kez daha çizmek isterim. 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 Yapı Denetim Kanunu, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'nun birbiriyle uyumlu olması gerekir. Aksi takdirde; ortaya kargaşa bir durumun çıktığını görev aldığımız her platformda anlattık. Şimdi bahse konu yapılan bu eski binaları yıkacak mıyız, yalıtacak mıyız diye defalarca sorduk. Evet, dış cephe mantolama işi lüks gider değil, 'Faydalı Yenilik ve İlaveye Yönelik' giderlerdendir. Öte yandan 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' gereğince yıkım kararı alınmış bir binada yapılacak bu masraf da milli servetimize zarar vermektir."
İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri, ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Çevrenin korunmasını sağlamak için de şarttır. Türkiye bazında düşündüğümüz zaman Erzurum gibi soğuk iklimli yerlerde dışarıdaki soğuktan korunmanız gerekiyor. Antalya'da ise dışarıdaki sıcaktan korunmak gerekiyor. Ayrımlar kanunca da yapılmıştır, yalıtım mevsimsel olarak düşünülmüştür. Vatandaş daireyi almaya gittiğinde o binanın ne kadar enerjisine sahip çıktığını görerek ona göre alışverişini yapacaktır. Ancak Antalya'da 130 bin yapı stoku vardır ve bu binaların 80 bini, 1999 öncesi yapılmıştır. Ortaya bir ikilem çıkmaması için; 80 bin bina da, ya iyileştirme yaparak kentsel dönüşüme hazırlamalı ya da yıkılıp yeniden bir an önce yapılmalıdır. Enerji performansı yönetmeliği kanunu doğru bir kanundur. 2020 yılına kadar verilmiş olan bu süre de doğrudur. Bu süre içerisinde eski binaları yıkacaksak yıkalım. 3- 5 yıl sonra yıkacağımız binayı neden yasalar zorunluluğu ile yalıtarak masraf ediyoruz ki?"
Karataş, ertelemeyle 2020'ye kadar binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranmayacağını dile getirdi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)