Banka ve Krediler olarak bu yazımız içerisinde EFT ne zaman hesaba geçer hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Elektronik Fon Transfer olarak bilinen EFT günümüzde en sık kullanılan para transfer yöntemlerinden birisidir. Bankacılık işlemleri genelde 7 gün 24 Saat yapılabiliyor kuralı maalesef ki EFT için geçerli değildir. EFT ile ilgili merak edilenler;
EFT Nedir?
1992 yılında bankacılık sistemine dahil edilen EFT, farklı iki banka arasındaki müşterilerin hızlı ve güvenilir bir şekilde ara transfer işlemi yapmalarını sağlar. Elektronik ortamda yapılan bir transfer işlemi olmasından dolayı gecikme çok ama çok azdır. Başta mobil ve internet bankacılığı olmak üzere ATM ve şubeler üzerinden oldukça kolay bir şekilde EFT talimatı verebilirsiniz.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?
EFT ne zaman hesaba geçer sorusu birçok kişi tarafından bizlere iletiliyor. Banka ve Krediler olarak elimizden geldiğince bu konu hakkında bilgiler vermeye çalışıyoruz. EFT, banka açılış saati ile başlar, banka kapanış saati ile sona erer. Genellikle 08:30 EFT başlangıç saati oluyorken sona eriş saati bankalara göre değişiklik göstermektedir. Bazı bankalar 16:30'a kadar EFT alma ve gönderme hakkı tanırken bazı bankalar 17:30'a kadar EFT talimatlarını almaya devam ediyor. Hafta sonu, resmi tatil ve bayramlarda EFT yapılamıyor. Bu tarihlerde yapılan EFT'ler, tatiller sonrasındaki ilk mesai günü işleme alınıyor. Genellikle EFT'lerin hesaba geçme süresi maksimum 15 dakikadır. Yoğunluk olmadığı takdirde 1 ya da 2 dakika içerisinde talimatlar işleme alınmaktadır.
EFT Talimatı Saat Kaça Kadar Verilir?
EFT talimatı saat kaça kadar verilir sorusundan önce sizlere EFT ve havale ücretleri hakkında bilgi vermek istiyoruz. Bankalar genel olarak gelirlerini havale ve EFT işlemleri üzerinde tahsil ettikleri ücretler ile elde ederler. Havale genelde ücretsiz olurken EFT talimatı için 5 TL'ye varan ücretler alınmaktadır. Özellikle şubeler üzerinden Havale ve EFT talimatı verildiğinde bu ücretler 50 TL'ye kadar çıkabiliyor. Yukarıda belirttiğimiz üzere EFT talimatı her bankaya göre saatlerde verilebiliyor. Başlangıç saati 8:30 olan EFT'nin kapanış saati 16:30 ile 17:30 arasında değişiyor.
EFT Nasıl İptal Edilir?
EFT talimatı verdikten sonra bazı nedenlerden dolayı bu işlemi iptal ettirmek isteyebilirsiniz. Eğer mesai saatleri içerisindeyseniz çok acele bir şekilde müşteri hizmetlerini arayarak vermiş olduğunuz EFT talimatını iptal ettirilmesini isteyebilirsiniz. Onaylanan EFT işlemlerinin maalesef ki iptal edilmesi, tutarın geri iade edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. EFT talimatını mesai sonrası iptal ettirmek istiyorsanız yine aynı şekilde müşteri hizmetlerini arayarak konu hakkındaki taleplerinizi iletebilirsiniz.
Ulaşmayan EFT İçin Ne Yapmak Gerekiyor?
Banka ve Krediler olarak bu konu hakkındaki son bilgiyi de sizlere sunmak istiyoruz. EFT talimatı verdikten sonra tutarın karşı hesaba gitmediğini görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda tek muhatabınız çalıştığınız banka olacaktı. Mobil ya da internet bankacılığı üzerinden vermiş olduğunuz EFT sorgulama numarasını aldıktan sonra müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek bu konu hakkında da bilgi alabilirsiniz.