Wall Street Journal, Türk hükümetinin gazetecilere yönelik baskıların kontrolü dışında olduğunu söylediğinin ancak Youtube dahil “binlerce site”nin kapatıldığının, “rutin” olarak gazeteciler hakkında hakaret davalarının açıldığının, Doğan Yayın grubu hakkında da büyük vergi cezalarının getirildiğinin altını çizdi. Financial Times ise, TBMM’nin medya sahipliği üzerindeki kısıtlamaları hafifleten yasal düzenlemeleri onayladığını yazdı.
-“MEDYAYA YÖNELİK EYLEMLER ELEŞTİRİLİYOR”-
ABD’nin çok satan gazetesi The Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasını taşıyan “Medya Grubu, Yargı Zaferini Elde Etti” başlıklı haberinde Türkiye’de medyaya ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye’nin en büyük medya grubu Doğan Yayın Holding’in, hakkında büyük vergi cezalarına ilişkin yargı sürecinde “önemli bir zafer” kazandığı vurgusuyla başlayan haberde bu konudaki yargı kararının “Türk hükümetini eleştiren tanınmış bir gazetecinin tutuklanmasının ardından hükümetin medya özgürlükleri konusunda yeniden büyüteç altına olduğu bir döneme” denk düştüğüne dikkat çekti.
WSJ, Yalçın ve OdaTV yöneticilerinin gözaltına alınmasına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi ve ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin Türkiye’nin gazetecilerin tutuklanmasına ilişkin açıklamalarını da aktardı. Haberde şu görüşler dile getirildi:
“Türk hükümeti, özgür basını desteklediğini, savcıların iddia edilen darbe komploları davalarını izleyen gazeteciler hakkında açılan yüzlerce davalar dahil, gazetecilere yönelik, baskıların çoğunun kontrol dışında olduğunu defalarca söyledi.
Ancak, YouTube’yi uzun bir süre dahil, binlerce sitenin kapatılmasını, gazetecileri rutin olarak hakaret gerekçesiyle dava açılmasını ve hükümeti eleştiren Doğan grubuna çok büyük vergi cezalarının getirilmesini içeren bir sicil, Avrupa Birliği’nden dahil olmak üzere, eleştiri tetikledi.”
WSJ, Doğan Yayın’a getirilen cezalara ilişkin Danıştay’ın kararının ayrıntılarına dikkat çekerken de Doğan Yayın’ın, hisselerinin yüzde 1 değer kazandığına da işaret etti.
-“TÜRKİYE MEDYA SAHİPLİĞİNE KISITLAMALARI HAFİFLİYOR”-
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, “Türkiye, Medya Sahipliğine Kısıtlamaları Hafifletiyor” başlığıyla yayımladığı haberde TBMM tarafından benimsenen yeni yasal düzenlemelerin Doğan Yayın varlıklarının satılması için zemin hazırlayabileceği yorumu yapıldı.
Gazetenin Türkiye muhabiri Delphine Strauss’un kaleme aldığı haberde bundan böyle yabancı yatırımcılarının Türkiye’deki medya şirketlerinin payının yüzde 50’e kadar çıkabileceğine işaret edildi. Haberde şöyle denildi:
“Türkiye’de yazılı medya siyasi olarak kutuplaşmış durumda, bu da bazı yatırımcıların sektöre girme konusunda ihtiyatlı davranmalarına yol açıyor ancak eğlence kanalları, daha az hassas olarak değerlendiriliyor ve hızlı büyüyen nüfus ve artan refah yabancı yatırımcıları çekiyor.”
Yapılan yasal değişikliklerin Doğan Yayın Holding’in olası bir varlık satışını kolaylaştırabileceğini belirten gazete, Doğan Yayın varlıklarıyla Time Warner’in yanı sıra ABD’li yatırım fonlarının ilgilendiğine dikkat çekerken Danıştay’ın, Doğan Yayın’a getirilen vergi cezalarına ilişkin kararına da vurgu yaptı.
FT, Doğan Yayın hakkındaki vergi cezalarının “yaygın bir biçimde, iktidardaki AK Parti’ye yönelik eleştirisel haberciliğinin bir cezası olarak görüldüğünü ancak Bakanlar, herhangi bir rolü reddettiklerini” de yazdı.
NEW YORK/LONDRA (ANKA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |