Toplantının ana başlığını 'Kaliteli Turizme Doğru' ve 'Kriz Bölgeleri'nde Turizm' oluşturdu. Toplantıya, Özaltın Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü Kurucusu Nuri Özaltın, Gloria Hotels&Resorts'un CEO'su Öznur Özdemir Özaltın, IDI Bilimsel Danışma kurulu üyesi Elif Özdemir, OTI Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan IDI Kurucu Başkanı Nuri Özaltın, "İşadamı olarak tüm ürün çalışmalarımızı insanların mutluluğu üzerine dizayn ettik. Bu kapsamda merkezi Almanya'nın başkenti Berlin'de Uluslararası ve Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü'nü kurduk. İlk toplantımızı 5 Mart 2013 tarihinde Almanya Federal Meclisi'nde yaptık. Her yıl 2 yuvarlak masa toplantısını burada yapacağız. Bir toplantımızıda yine her yıl dünyanın değişik merkezlerinde düzenleyerek; insanlığın, kardeşliğin, dostluğun önemini vurgulayacağız" dedi.
DÜNYADA 1 MİLYAR TURİST DOLAŞIYOR
IDI Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Elif Özdemir ise turizmin farklı kültürleri bir araya getirebilme özelliğine dikkat çekerek, "16 yıldır, otellerimizde misafirlerimizin Türk kültürünün deneyimlemesini sağlamak bunun yanı sıra sunduğumuz konfor nedeniyle kendilerini evlerinde hissettirmek için titizlikle çalışıyoruz" dedi. Mallorca Turizm Bölümü Başkanı Alvaro Gijon ise dünyada 1 milyar turistin dolaştığını, ancak kitlesel turizmde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
DÜNYA GENELİNDE 7 BİN İNŞAAT
IDI Genel Sekreteri Hüseyin Baraner ise şu anda Yemen'den Küba'ya kadar tüm dünyada 7 bin 414 otel inşaatı bulunduğunu ve dünyanın turizm sektörüne yönelmesinin en büyük nedeninin istihdam yaratmak olduğunu söyledi. Baraner, insanların daha çok sevgi, ilgi ve şefkat beklediği bir turizm anlayışına doğru gidildiğini belirtti. TUROFED Başkanı Osman Ayık da konuşmasında kitlesel turizmin vazgeçilmez olduğunu ve gelişmeyi teşvik ettiğini vurguladı.
KAYNAKLARIMIZI KORUMALIYIZ
Herkesin, verdiği hizmetin karşılığını en yukarı seviyede almak istediğini belirten Ayık, dünyada herkesin zengin olmadığını ve zenginlerin de başka zevkler tatmak isteyebileceğini söyledi. Bu kitlelerin de her zaman turizmcinin gündeminde olması gerektiğini vurgulayan Ayık, "Biz hedefleri büyük olan ülkeyiz. Kaynaklarımızı tabii ki tüketmeyeceğiz, ama uygun ürünler yaratmak da bizim görevimiz. Bir tarafta mutlaka kitle turizmi olacak" dedi.
Toplantıya katılan Mısır'ın eski Almanya Büyükelçisi Ramzy Ezzeldin Ramzy ise turizm sektörünün emek yoğun bir sektör olduğunu, bir turisti bir destinasyona çekerken mesafenin, iklimin ve kültürün olduğu kadar güvenliğinde önem arz ettiğini belirtti. Ramzy, "2010 yılı Mısır ve Tunus için çok parlak bir yıldı. 2011 ve 2012 yıllarına gelindiğinde ise Arap baharının etkisiyle bu ülkelerde turizmde bir düşüş yaşandı. Turistlerin bu ülkelere dönmesi lazım. Ancak, bunun etkileri sürecek ve buda vakit alacak" diye konuştu.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)