Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Kemal Kılıçdaroğlu savunma yaptı
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
Antalyalı halk oyunu takımı Türkiye şampiyonu oldu
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
17 Şubat 2016 Çarşamba - 13:25

Dünyaca ünlü sahil 70 metre kayboldu

Konyaaltı Sahili'nde 1934 yılındaki bir topoğrafik fotoğrafla 2010'daki uydu fotoğrafı karşılaştırılarak yapılan ölçümlerde, sahili besleyen Boğaçayı'nda inşaat için kum-çakıl alınması ve dalgaların oluşturduğu erozyon nedeniyle 70 metreye varan sahil kayboldu

Dünyaca ünlü sahil 70 metre kayboldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Konyaaltı İlçesi sınırlarında yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinin, 1934 yılından bugüne kadar geçen süre içerisinde kentteki yoğun yapılaşmanın sonucunda ciddi oranda kumullarını kaybettiği ortaya çıktı. Kayıp oranı, Büyükşehir Belediyesi'nin sahili besleyen Boğaçayı'na deniz suyunu da alarak yapmayı planladığı projenin detaylarında ortaya çıktı.

Proje detaylarında, görüntü kirliliği oluşturduğu düşünülen 'kıyıya paralel ayrık dalgakıran' veya 'T mahmuz' uygulamalarıyla erozyonun önlenmesi planlandı. Boğaçay Havzası ve Yakın Çevresi Planlama Raporu'nda yer verilen bilgilere göre, 1934 yılından 2010'a kadar sahilin büyük bölümünde 70 metreye kadar ulaşan erozyon oluştu. Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı proje raporuna yönelik bilimsel bir değerlendirme çalışması yürüten Antalya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), bu çalışmada Boğaçay dere yatağının 6 metre kazılarak, içeri deniz suyunun alınması halinde, sahillerin tamamen yok olabileceği uyarısında bulundu.

SEBEBİ KUM-ÇAKIL OCAKLARI

Antalya İMO Başkanı Cem Oğuz, 1934'teki bir topoğrafik fotoğrafla 2010 yılına ait bir uydu fotoğrafı karşılaştırıldığında, Boğaçay'ın denize döküldüğü alan etrafında büyük bir kumsalın yok olduğu, kumulların yerini denizin aldığının görüldüğünü söyledi. Sahildeki kaybın 70 metreye vardığını anlatan Cem Oğuz, şöyle dedi:

"Antalya'nın betonda kullandığı kum-çakıl ihtiyacı Boğaçayı'ndan gideriliyordu. 2005 yılında bu yasaklandı. 2005'e kadarki süreçte hep buradan alındı ve derenin taşıdığı rusubat (tortu) denize ulaşamadı. Dere yatağında kum-çakıl alınan alanlarda göllenme oluştuğu için yukardan taşınan rusubat denize ulaşamadı. Dolayısıyla yeteri rusubat gelmediğinden dalgalar kumu oyarak, erozyona uğratarak, yaklaşık 70 metreye varan erozyon olduğu görülüyor." 

6 METRE KAZILIRSA RUSUBAT DENİZE ULAŞMAYACAK

2005'de kum-çakıl ocaklarına Boğaçay'ın yasaklanması sonrası bu ocakların açtığı göllenmelerin zamanla dolduğunu kaydeden Oğuz, erozyona bağlı olarak denizin sahili yok etmesiyle birlikte, özellikle fırtınalı dönemlerde dalgaların Boğaçay'a yakın 5 yıldızlı bir otelin bahçesine kadar ulaştığını, bu nedenle 800 metrelik istinat duvarı yapıldığını dile getirdi. Bunun nedenini erozyon olarak gösteren Oğuz, "Bu, kum-çakıl ocaklarından kaynaklanan bir erozyon. Boğaçayı projesi gerçekleştiğinde ise deniz içeriye sokulacak. Bunun için dere yatağı kotu düşürülecek, 6 metreye kadar kazı yapılacak ve yine denize rusubat (Tortu) gelemeyecek. Dalgalar kıyıları oyacak ve Konyaaltı sahillerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalınacak" dedi.

KARADENİZ SAHİLLERİ GİBİ REZİL EDER

Sahili besleyen Boğaçayı'nın taşıdığı rusubatın, dere yatağı 6 metre kazılması durumunda sahile ulaşamayacağı ve yine erozyon oluşturacağını aktaran Oğuz, bunu önlemek için projede sunulan çözüm önerilerini değerlendirdi. Projede Karadeniz kıyılarındaki gibi deniz içinde kıyıya paralel ayrık dalgakıranlar veya T mahmuzlar planlandığını belirten Oğuz, “Ancak bunlar gerçekten kıyılarda çok çirkin bir görüntü oluşturur. Dalgakıranlar veya mahmuzlar yapılırsa çözüm olabilir ama bu, güzelim dünyaca ünlü sahilleri, aynı Karadeniz sahilleri gibi rezil eder" dedi.

"ÇÖZÜMÜ YOK"

Diğer önerinin Boğaçay'ın üzerine yapılacak üç barajın iptali olduğunu kaydeden Oğuz, barajların yapılmaması halinde dereden rusubat taşınımının süreceğinin düşünüldüğünü, ancak derenin 6 metre kazılması nedeniyle rusubatın kazılan bu alanları dolduracağı ve yine denize ulaşamayacağını kaydetti. 6 metre derinliğin korunması ve içerdeki yat limanı nedeniyle sürekli bu rusubatın yine kum-çakıl firmaları tarafından alınması gerektiği yönünde de düşünceler olduğundan bahseden Oğuz, şöyle dedi:

"Denize yine rusubat ulaşamayacak ve erozyon oluşacak. Rusubatın denize ulaşması için de deniz suyu içeri sokulamaz. Kazarsanız sahil gidecek, kazmazsanız deniz suyu içeri girmeyecek. Hocaların öngörüsüne göre çözüm zor. Taşkın çok ciddi bir sorun. 'Denizi içeri sokalım, tekneler girsin' derken taşkın ve kıyıların erozyonuyla ilgili ciddi sorunlarla karşılaşılacak. Bunun çözümü yok, çok sıkıntılı bir iş."

ANTALYA'DA HER YIL MILYONLARCA TURIST AGIRLAYAN KONYAALTI SAHILI'NDE 1934 YILINDAKI BIR TOPOGRAFIK FOTOGRAFLA 2010'DAKI UYDU FOTOGRAFI KARSILASTIRILARAK YAPILAN OLCUMLERDE, SAHILI BESLEYEN BOGACAYI'NDAN INSAAT ICIN KUM-CAKIL ALINMASI VE DALGALARIN OLUSTURDUGU EROZYON NEDENIYLE 70 METREYE VARAN SAHIL KAYBI (KIRMIZI İŞARETLENEN ALAN)  YASANDIGI BELIRLENDI. (1934 - 2010 ARASI KAYBOLAN SAHIL KIRMIZI YER) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA HER YIL MILYONLARCA TURIST AGIRLAYAN KONYAALTI SAHILI'NDE 1934 YILINDAKI BIR TOPOGRAFIK FOTOGRAFLA 2010'DAKI UYDU FOTOGRAFI KARSILASTIRILARAK YAPILAN OLCUMLERDE, SAHILI BESLEYEN BOGACAYI'NDAN INSAAT ICIN KUM-CAKIL ALINMASI VE DALGALARIN OLUSTURDUGU EROZYON NEDENIYLE 70 METREYE VARAN SAHIL KAYBI YASANDIGI BELIRLENDI. PROJE DETAYLARINDA, GORUNTU KIRLILIGI OLUSTURDUGU DUSUNULEN 'KIYIYA PARALEL AYRIK DALGAKIRAN' VEYA 'T MAHMUZ' UYGULAMALARIYLA EROZYONUN ONLENMESI PLANLANIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA HER YIL MILYONLARCA TURIST AGIRLAYAN KONYAALTI SAHILI'NDE 1934 YILINDAKI BIR TOPOGRAFIK FOTOGRAFLA 2010'DAKI UYDU FOTOGRAFI KARSILASTIRILARAK YAPILAN OLCUMLERDE, SAHILI BESLEYEN BOGACAYI'NDAN INSAAT ICIN KUM-CAKIL ALINMASI VE DALGALARIN OLUSTURDUGU EROZYON NEDENIYLE 70 METREYE VARAN SAHIL KAYBI YASANDIGI BELIRLENDI. PROJE DETAYLARINDA, GORUNTU KIRLILIGI OLUSTURDUGU DUSUNULEN 'KIYIYA PARALEL AYRIK DALGAKIRAN' VEYA 'T MAHMUZ' UYGULAMALARIYLA EROZYONUN ONLENMESI PLANLANIYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -


 

 
Alanya'nın turizmde alternatif pazar arayışı
 
Muratpaşa'da cemevi ihalesi tamam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya'nın turizmde alternatif pazar arayışı
ANTALYA'ya gelen Rus turistlerin ilk tercihleri arasında yer alan Alanya'da, ...
Turizmde yeni tahsisler
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Antalya'da 1250 ek yatak kapasitesiyle birlikte ...
Yerli tatilcinin yüzde 41'i Antalya'yı tercih etti
KEMER Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (KETOB) İstanbul ...
 
O uygulamada sınırlar kaldırıldı
YURTDIŞINDAN turist getiren seyahat acentalarına verilen 6 bin dolar yakıt ...
Türkiye'nin ilk turistik denizaltısı
Türkiye'nin ilk turistik denizaltı Nemo, Kanarya Adaları'ndan çıktığı ...
Turizm rakamları 'bakım'a alındı
ANTALYA İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ocak ayında kente havayoluyla gelen ...
 
İran medyasından inanılmaz Antalya iddiaları
İran'ın önde gelen medya kuruluşları Türkiye'nin güvenli bir ülke olmadığını ...
MENA Ülkeleri Zirvesi'nden Tahtalı'nın zirvesine
ANTALYA'da düzenlenen 1'inci Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ...
Rus televizyonunda Antalya programı
Rusya resmi televizyonu 1.Kanal Antalya’dan yaptığı özel haberde yaşanan ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva