Kremlin Palace Hotel'in ev sahipliğini yaptığı kongrenin açılışında konuşan Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı ve Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, talesemi ve hemoglobnopatilerin ülkemizin çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2003 yılında evlenen çiftlerin yüzde 30'u taranır iken, 2008 yılında yüzde 81'inin taranmaya başlandığını ve yeni talesemili hasta doğumunun yüzde 90 azaldığını belirten Prof. Dr. Duran Canatan şunları söyledi; "Ülkemiz, Avrupa'yı Asya'ya birleştiren bir köprü olarak, 2011 Dünya Talesemi Kongresinde tüm talesemilileri birleştirecek bir köprü görevini yapacaktır, talasemililerin geleceği için bir adım daha atılacaktır. Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi hastalığı ile ilgili dünyanın en önemli kongresi olan TIF 2011'in, Akdeniz'in incisi olan Antalya'da gerçekleştiriliyor olması bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır." dedi.
11-14 Mayıs tarihlerini kapsayan kongreye 51 ülkeden yaklaşık 1200 kişi katılacak. 18 sempozyum, 7 oral bildiri, 3 poster oturumu ve 4 satellit toplantıyı kapsayan programda, ailelere yönelik sempozyumların düzenleneceği bildirildi.
Talasemi (Akdeniz Anemisi) nedir?
Talasemi, ailesel geçişi olan kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi, Cooley anemisi olarak da adlandırılır. Bu hastalıkda kan hücreleri vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni dokulara taşıyamaz. Dokulara oksijen kırmızı kan hücrelerimizin % 90'ını oluşturan hemoglobine bağlanarak taşınır. İşte bu hemoglobinin yapımında yetersizlik ya da bozukluk oluşursa oksijen taşıma işini yeterince yapamaz ve doku organlarda oksijenin azalması sonucu solukluk, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, gelişme geriliği gibi şikayetler gelişir.
Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA)-