Dokuma ustası Yaşar Elbir, 27 yıl önce Şehreküstü Mahallesinde 6 metrekare dükkanda kendi iş yerini açarak açtı. Her sabah geldiği işyerinde tezgah başına geçerek dokuma yapan Yaşar Elbir, işlediği kilimleri Almanya başta olmak üzere gurbetçilerin yaşadığı ülkelere göndermeye başladı.
‘ÖLENE KADAR DEVAM EDECEĞİM’
7 çocuk babası Yaşar Elbir, yıllardır sürdürdüğü mesleğine sağlığı el verdikçe devam edeceğini söyledi. Bir kilimi 2-3 gün içerisinde ürettiğini ve 150 TL’den sattığını belirten Yaşar Elbir, "Mesleğimi severek yapıyorum. Hem para kazanıyorum hem spor yapmış oluyorum. Sağlık açısından çok faydalı ve çalıştıkça kendimi iyi hissediyorum. Ömrüm yettikçe çalışmaya ve kilim dokumaya devam edeceğim" dedi.
BİNLERCE TEZGAHTAN 2 TANE KALDI
Kendisinin çocukluk zamanlarında kentte en güçlü sanayinin kilim dokumacılığı olduğunu ifade eden Yaşar Elbir, makineleşme ile beraber dokuma tezgahlarının yavaş yavaş kaybolmaya başladığını kaydetti. Geçmişte kentte binlerce tezgah bulunduğunu günümüzde ise yalnızca 2 tane kaldığını anlatan Yaşar Elbir, "Şu anda kalan iki tezgahtan birisi benim. El dokuma kilim üreten kimse kalmadı. Ben de dokuduğum kilimleri Almanya’ya gönderiyorum. Yurt içerisinden de istek var ama yetişemiyorum" diye konuştu.
Kadir GÜNEŞ-Ahmet ATMACA/GAZİANTEP,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |