'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Antalya'da oyalı eller sepet üretiyor
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında soruşturma
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
Bakan Ali Yerlikaya'dan 'usulsüz çakar' açıklaması
10 Ekim 2018 Çarşamba - 11:14

Doktorun bulduğu teknik, kendi adıyla literatüre girdi

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Barış Mülayim, pelvik organ sarkması ameliyat yöntemlerinden biri olan 'laparoskopik lateral suspension' yöntemini modifiye ederek yeni bir teknik geliştirdi.

Doktorun bulduğu teknik, kendi adıyla literatüre girdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doç. Dr. Mülayim'in geliştirdiği teknik, tıp litaratürüne 'Mülayim Tekniği' olarak girdi.

AEAH Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Doç. Dr. Barış Mülayim, mesane (idrar kesesi), rektum (kalın barsağın son kısmı) ve rahmin birlikte ya da tek olarak vajenden sarkmasının pelvik organ sarkması (POP) olarak adlandırıldığını belirtti. Bunun ciddi bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mülayim, genellikle çok doğum ya da zor doğum yapmış, kilolu bebek dünyaya getirmiş kadınlarda görülen POP'un, yaşlanma ve pelvis tabanını oluşturan kasların zayıflaması sonucu hastanın yaşam kalitesini bozacak düzeye gelebildiğini söyledi.

AĞRI, YÜRÜRKEN ZORLANMA, İDRAR KAÇIRMA EN ÖNEMLİ ŞİKAYETLER

Hastada öksürme ve aksırmayla idrar kaçırma, sık idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, pelvik bölgede ağrı, ele gelen kitle, yürürken zorlanma, idrar yolu iltihapları gibi şikayetlerin ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Mülayim, bu rahatsızlığın kadının cinsel yaşamını da etkilediğini söyledi. POP tedavisi için farklı ameliyat yöntemleri bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Mülayim, "Bu ameliyatlar vajinal yoldan yapılabildiği gibi robotik ya da laparoskopik cerrahiyle de yapılmaktadır. Ayrıca açık ameliyatlar da söz konusu. Ancak günümüzde hastaya olan faydalarından dolayı laparoskopik veya robotik cerrahi kullanılmaktadır" dedi.

'YÖNTEMİ BAZ ALIP FARKLI BİR TEKNİK GELİŞTİRDİM'

Hastalığa cerrahi yaklaşımda, altın standart olarak kabul edilen laparoskopik sakrokolpopeksi yönteminde 5 mm'lik deliklerden batın içine girilerek rahmin leğen kemiğinin arka üst bölümüne sabitlendiğini belirten Doç. Dr. Mülayim, bu yöntemin robotik cerrahi kullanılarak yapılabildiğini de vurguladı. Doç. Dr. Mülayim, "Ancak robot cihazın kullanım maliyetleri ameliyat masrafına eklenince maliyet hayli yüksek oluyor" dedi. Altın standart olarak kabul edilen bu yöntemin yanı sıra 1990 yılından bu yana Avrupa'da laparoskopik lateral suspension adı verilen farklı bir yöntemin de kullanılmaya başladığını belirten Doç. Dr. Mülayim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte ben bu yöntemi modifiye ettim. Amacım var olan yöntemi baz alıp değiştirerek farklı bir teknik uygulamaktı. Bunun sayesinde uygulaması daha kolay olacaktı. Adımı taşıyan bu teknikle ameliyat sonrası oluşabilecek komplikasyonlar daha aza indirilmiş oldu. Daha hızlı ve kısa sürede uygulanabilir hale geldi. Geliştirdiğim teknik, hastanın konforu, komplikasyonların en aza indirgenmesi ve ameliyat süresinin kısalmasıyla birlikte ameliyatın kolaylaşması açısından önem taşıyor. Bu vesileyle hastanın iyileşme süreci de kısalıyor."

TEMEL FARKLILIK VAR

Bu teknikle yaptığı ameliyatlarda 3 temel farklılık bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Barış Mülayim, şunları kaydetti:

"Baz aldığım yöntemde batın içine girilirken 5-10 mm boyutlarında 6 delik oluşuyor. Bizim modifiye ettiğimiz teknikte ise 4 delik oluşuyor. Batında 2 delik daha azalmış oldu. Orijinal yöntemde ameliyatlarda 'mesh' adı verilen tıbbi malzeme kullanıyor. Mesh ile yapılan cerrahide, laparoskopik olarak 5 mm'lik deliklerden batın içine girilerek rahmin, leğen kemiğinin arka üst bölümüne sabitleniyor. Ancak tüm dünyada kullanılmasına karşın mesh, aynı zamanda komplikasyonları nedeniyle de çok tartışılmakta. Oysa bizim modifiye ettiğimiz teknikte mersilen bant adı verilen farklı bir tıbbi malzeme kullanıyoruz. En önemli farklılık ise orijinal teknikte sütür (dikiş) atmak gerekiyor. Sütür sayısı 8'e kadar çıkabiliyor. Bu da ameliyatta zaman alıyor. Ayrıca yetenek isteyen bir iş. 'Mülayim Tekniği'nde ise kullandığımız mersilen bantta iki iğne var. Bu iğneleri kullanıyoruz. Mersilen bantla rahim, batın duvarı katları arasına serbest bir şekilde bırakılıyor, sütür atılmıyor. Bu da ameliyatı kolaylaştırıyor ve ameliyat süresini kısaltıyor."

'BU TEKNİĞİ HER DÜZEYDEKİ KADIN DOĞUM UZMANI UYGULABİLİR'

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde henüz 2 hastaya uyguladığı tekniğin uzun vade sonuçlarının da olumlu olacağını düşündüğünü belirten Doç. Dr. Mülayim, "Mülayim Tekniği ileride olumlu sonuçlar verirse her düzeydeki kadın doğum uzmanının yapabileceği bir ameliyat haline gelecek. Asıl başarı o zaman" dedi.

LİTERATÜRE GİRDİ

Geliştirdiği teknikle ilgili makalesinin dünyanın önemli tıp dergilerinden Journal of Minimally Invasive Gynecology'de 28 Temmuz 2018 tarihinde online yayınlandığını kaydeden Doç. Dr. Mülayim, "Böylelikle geliştirdiğim teknik, dünya tıp literatürüne benim adımı taşıyarak 'Mülayim Tekniği' olarak girmiş oldu" diye konuştu.

DAHA ÖNCE AMELİYAT OLDU AMA SORUNLARI BİTMEDİ

'Mülayim Tekniği'nin uygulandığı 2 hastadan Ümmühani Güzel (58), rahim sarkması şikayetinin 12 yıl önce başladığını ve daha önce bir ameliyat geçirdiğini söyledi. Ameliyata rağmen sıkıntısının devam etmesi üzerine Doç. Dr. Barış Mülayim'e başvurduğunu belirten Güzel, "Hocamın yaptığı ameliyattan sonra kendimi daha iyi hissetmeye başladım. Kendisine çok teşekkür ederim" dedi.


ANTALYA EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI (AEAH) KADIN HASTALIKLARI VE DOGUM KLINIGI'NDEN DOC. DR. BARIS MULAYIM, PELVIK ORGAN SARKMASI AMELIYAT YONTEMLERINDEN BIRI OLAN LAPAROSKOPIK LATERAL SUSPENSION YONTEMINI MODIFIYE EDEREK YENI BIR TEKNIK GELISTIRDI. DOC. DR. MULAYIM'IN GELISTIRDIGI TEKNIK, TIP LITARATURUNE 'MULAYIM TEKNIGI' OLARAK GIRDI. RAHIM SARKMASI SIKAYETI OLAN UMMUHANI GUZEL, MULAYIM TEKNIGI ILE SAGLIGINA KAVUSTU.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)

 
Düğünde atılan mermi sokağa düştü
 
Konyaaltı sahilinde 6 metre derinlikte göründü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doktorlar 'Sağlıkta Şiddet Yasası'nı istiyor
ANTALYA Tabip Odası ve sağlık çalışanları Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkması gerektiğini belirtti.
Memorial Antalya kadrosunu güçlendirdi
Memorial Antalya Hastanesi, akademisyen ve uzman kadrolarını güçlendiriyor. ...
Göze Temas Olmadan Yapılan Lazer Ameliyatı
Gözlerde yaşanan görme problemlerinde insanlar gözlük ya da lens kullanımından ...
 
Türkiye'de her yıl 30 bin meme kanseri teşhisi
MEMORIAL Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan ...
Daha 23 yaşındaydı...
ISPARTA'nın Şarkikaraağaç ilçesinde trafik kazasında ağır yaralanan ve ...
Sağlığın ve Estetiğin Simgesi: Dişler
Sağlık ve estetiğin simgesi haline gelen ve kişinin öz bakımı hakkında ...
 
Tırnak batmasını önlemek için 7 altın kural
En sık rastlanan ayak sorunlarından biri olan tırnak batması; parmakta ...
2. Uluslararası Onkoloji Kongresi Antalya'da başladı
TÜRK Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından düzenlenen 2. Uluslararası ...
Diş sağlığı merkezi hastaneye dönüştürüldü
ANTALYA Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla Ağız ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva