Yapılan kazı çalışmalarında 840 mezardan çıkarılan 400'e yakın tarihi eserin Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlanmasının üzerinden aylar geçti. Kazı yapılan bölgenin aynı şekilde kalması, tepki topluyor. İlk kazmanın vurulduğu 2007 yılının hemen ardından ortaya çıkan nekropolde 2008 yılı Mart ayında kurtarma çalışmalarını başlatan ve 2009'da bitiren arkeologların bölgeyi boşaltmasının ardından proje başlamadı. Projenin başlayamamasının nedeni ise açılan ihaleye katılımın olmaması.
TİCARİ ALANIN AZ OLMASI İHALEYİ ETKİLEDİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından nekropol alanının üstü kapatılarak, kontrollü gezinti ve sergileme olanaklarıyla kente farklı bir sosyal donatı alanına dönüştürülmesi planlandı. Buna yönelik hazırlanan projenin ihalesine katılım olmayınca çalışma bir süreliğine askıya alındı. İhaleye katılım olmaması ise ticari alanların az oluşuna bağlandı. Kültür ve ticaret merkezi ayağında 3 bin 200 kişilik çok amaçlı ve bölünebilir bir salon, konser, kongre ve toplantılardan spor karşılaşmalarına kadar farklı aktivitelere ev sahipliği yapabilecek teknik olanaklara sahip olarak planlanmıştı.
Çok amaçlı salonun yanı sıra 2 tiyatro salonu, 4 sinema salonu ve 1 sanat galerisinin de bulunacağı alanda, niteliklerine göre özelleşmiş ticari fonksiyonlar günün her saatinde canlı kalan bir yapı olmasını sağlayacaktı. Bütüncül olarak Doğu Garajı alanı, nitelikli kent yaşantısının sürdürüldüğü, canlı ve hareketli bir merkez olarak planlandı. Fakat planlama aşamasından ileri gidilememesi, 7 yıldır dev bir çukur görünümünde olan bölgeye ne olacağı sorusunu akla getiriyor.
Doğu Garajı'nın hem arkeoloik hem de ticari olan kısmı için geçen aylarda 29 yıllığına ihaleye çıkıldığını, fakat ticari alanların azlığından dolayı ihaleye katılımın olmadığını belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Sebahat Çevik, Doğu Garajı projesini, ihaleye talep olmaması nedeniyle 2'ye ayırdıklarını belirtti. Arkeolojik ve ticari kısım olarak iki ayrı projenin gerçekleştirileceği bölge için yeni bir proje hazırlandı.
Nekropol kısmı ile ilgili yeni bir proje hazırlandığını ve sonuçlandığını söyleyen Çevik, "Yakında proje kamuoyu ile paylaşılacak. Birinci etapta nekropol kısmı korunacak ve müze halini alacak. 4 bin 500 metrekare çağdaş sanat müzesi oluşturacağız" dedi. Çok özel bir proje olduğunu ve başka bir örneği olmadığını sözlerine ekleyen Çevik, şöyle devam etti;
"Çağdaş sanat müzesi olarak düşündüğümüz 'nekropol' kısmı için başkanımızın talimatıyla yakın zamanda ihalesini yapacağız. Doğu Garajı birinci kısım olarak belirlenen bu bölge tamamen belediye imkanları ile ortaya çıkacak. İkinci etapla ilgili İller Bankası nezdinde görüşmelerimiz sürüyor. Başkanımızın o bölgenin bir üniversite alanı olma düşüncesi var. Birkaç ayrı proje düşünülerek ikinci etap için meclise sunulacak. 2014 yılı içinde ikinci etap için de sonuç alınmış olur."
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)