Kıymık, "Aile birliği diye bir şey kalmadı. Herkesin odasında televizyon var. Aynı evin içinde eşler birbiriyle cep telefonuyla haberleşir hale geldi" dedi.
Türkiye İstasistik Kurumu'nun, 2011 yılı 9 aylık evlenme ve boşanma istatistiklerine göre, Türkiye genelinde toplam 454 bin 196 çift evlendi, 90 bin 973 çift boşandı. Evlenen çift sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.25'lik artışla 444 bin 176'dan 454 bin 196'ya yükseldi. Boşanan çift sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9'luk artışla 89 bin 242'den 90 bin 973'e çıktı. Bölgeler bazında yapılan değerlendirmede ise 137 bin 619 çift ile Marmara Bölgesi evlenme istatistiklerinde ilk sırada yer aldı. Marmara'yı 59 bin 642 çift ile Akdeniz, 59 bin 98 kişi ile Ege takip etti. Boşanan çift sayısında da 33 bin 187 ile Marmara ilk sıraya yerleşirken 16 bin 793 çift ile Ege ikinci, 13 bin 191 çift ile Akdeniz Bölgesi üçüncü sırada yer aldı.
BAŞLICA NEDEN EKONOMİK
Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren TAÇSAV Antalya Şube Başkanı Remziye Kıymık, boşanma nedenlerinin başında ekonomik yetersizlik ve kadına yönelik şiddetin geldiğini söyledi. Eşlerin birbirine olan saygı ve sevgisini yitirmesi ile kadının ekonomik özgürlüğünü kazanmış olmasının da boşanmalarda ciddi etken olduğuna dikkati çeken Kıymık, televizyonlarda yayınlanan dizilerin ise baş suçlu olduğunu ileri sürdü. Ailelerin artık dizilerin peşinden koşar hale geldiğinin ve birbirlerini unuttuğunu belirten TAÇSAV Şube Başkanı Kıymık, şunları söyledi:
"Aileler dizilerdeki şiddet ve kötü davranışları örnek alıyor. Aileleri televizyonlardaki dizilerden uzaklaştırmak, sosyal aktivitelere katılmalarını sağlamak gerekiyor. Artık aile birliği diye bir şey kalmadı. Herkesin odasında televizyon var. Aynı evin içinde eşler birbiriyle cep telefonuyla haberleşir hale geldi. Bu da ailenin sarsılmasına neden oluyor."
'KADIN, TOPLUMUN ŞEMSİYESİDİR'
Kıymık, boşanma nedenlerinden biri olan kadına yönelik şiddeti önleme konusunda mutlaka çalışma yapılması ve kadın ile erkeğin eğitilmesi gerektiğini belirtti. Remziye Kıymık, "Şiddet artık tüm dünyada kalkmalı. Peygamber efendimizin zamanında bile kadına şiddet yoktu. Kadın çok saygındı. Bunu geliştirmenin yolu eğitimdir. Türkiye'de bu konuda eğitim yetersiz. Her iki taraf da eğitilmeli. Kadın, toplumun şemsiyesidir. Kadın, toplumu koruyan bir kütledir. Kadın eğer çok iyi muamele görürse, o toplum medeni olur" diye konuştu.
TAÇSAV Şube Başkanı Remziye Kıymık, vakıf olarak 'bakabileceğin kadar çocuk' dediklerine dikkati çekti.