Cihan Bulut, Türkiye’nin, yıllık 13,6 milyon ton üretimiyle dünyanın 14. büyük süt üreticisi haline geldiğini belirtti. Bulut, “Bir taraftan süt üretimimiz artarken, bir taraftan da geleneksel üretimden modern çiftliklere doğru hızlı bir geçiş yaşanıyor. Bu sayede verimde gözle görülür bir artış yaşanırken, sütteki kalite de yükseliyor” dedi.
HÜKÜMET DESTEĞİ 2 MİLYAR TL SINIRINDA
Bulut, hükümet tarafından hayvancılığa verilen desteklerin her yıl arttırıldığını ve 2 milyar TL sınırına dayandığını vurguladı, yaşanan olumlu gelişmelerde bu desteklerin önemli bir payı olduğunu kaydetti. Ayrıca gerek çiftlik, gerek süt işleme tesisi, gerekse toplama ve taşıma sistemlerinin kurulması için Dünya Bankası ve AB kaynaklarının da kullandırıldığını hatırlatan Bulut, süt ve süt ürünleri sektörünün AB’ye entegrasyonunda bu kaynakların hızlı bir şekilde kullandırılmasının önemine değindi.
İhracat ve ithalatta yaşanan gelişmelere de değinen Bulut şunları söyledi; “Türkiye yılda ortalama 18 bin ton süt tozu ithalatı gerçekleştiriyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan destek uygulaması ile bu miktarın yurt içinden temin edilmesi şartı getirildi. Böylece yurt dışına ödenen önemli miktarda döviz yurt içinde kalırken, aynı zamanda üreticimizin ürünü de değerlendirilmiş oldu.” şeklinde konuştu. Bulut, yaşanan gurur verici bir gelişmenin ise süt tozu ihracatında yaşandığını belirterek, “Türkiye, 2011 yılında, bu güne kadar 10 bin tona yakın süt tozu ihracatı gerçekleştirdi. Bu daha önce yaşanmamış bir olay. Böylece Türkiye, tarihinde ilk defa süt tozu ihracatçısı ülke konumuna geldi.”
“UCUZ ÜRÜNE RAĞBET EDİLMEMELİ”
Kayıt dışılık, merdiven altı üretim ve hileli ürün konularının sektörün önemli sorunlarının başında gelmeye devam ettiğine dikkat çeken Cihan Bulut, “1 Eylül itibarıyla çiğ süt fiyatları yüzde 15 oranında arttı. Ayrıca süt ve süt ürünleri sanayicisi olarak, halkımızın sağlıklı ürünler tüketebilmesi için kaliteli sütü daha fazla fiyat vererek alıyoruz. Dolayısıyla bu durumun fiyatlara yansımaması mümkün değil. Fiyat farklılıklarından hareketle özellikle otel, restoran gibi toplu tüketim yerleri ile halkımızın ucuz ürüne rağbet etmemesi gerekir” uyarısında bulundu.
2010 YILI SÜT ÜRETİMİMİZ 13,6 MİLYON TON
TÜİK, “Hayvansal Üretim, 2010” ve “Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2010” verilerini yayımladı. Verilere göre, Türkiye’de süt üretimi hızla artıyor; süt üretimimiz 13,6 milyon tona, üretim değeri ise 12,9 milyar TL’ye ulaşmış durumda.