Meslek grubu toplantısının ardından açıklama yapan ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, dershanelerin kapatılmasının uygun olmadığını, ilgili kanun taslağının tekrar değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Türk eğitim sisteminin altyapısının böyle bir düzenlemeye hazır olmadığını, söz konusu düzenlemenin Isparta'daki eğitim sektörünü ve nitelikli insan yetiştirmeyi olumsuz etkileyeceğini anlatan Başkan Başdeğirmen, eğitim konusunun çok hassas olduğunu, ülkenin geleceğini ilgilendiren bu konunun daha uzlaşmacı çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
ALTYAPI HAZIRLANMALI
Mevcut yöntemin sıkıntıları çözmeyeceğini ve eğitimde fırsat eşitliğinin öncelikle sağlanması gerektiğine işaret eden Başkan Başdeğirmen, "Dershaneler takviye hizmeti veren okul dışı çalışma, araştırma ve etüt hizmetleri veren kurumlardır. Dershaneleri kapatmak hem memleketimize hem de ekonomimiz için çok ciddi zararlar verir. Öncelikle eğitim sistemine dershanelere gerek kalmayacak düzenlemelerin getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Eğitimde fırsat eşitliği sağlandığında dershanelerin kendiliğinden kapanacağına işaret eden Başdeğirmen, ülke genelinde 4100 dershane olduğunu, bünyesinde 100 bin öğretmen ve 25 bin yardımcı personel barındırdığını söyledi. Isparta'da ise 27 dershanede 450 öğretmenin istihdam edildiğini anlatan Başdeğirmen, 7 bin öğrencinin eğitim gördüğü dershanelerin il ekonomisine katkısının yıllık 30 milyon TL olduğuna değindi.
Dershanelerin yan sektörlerle ülke ekonomisine katkısının 4 milyar dolar olduğunu aktaran Başdeğirmen, şunları söyledi: "Güçlü Türkiye ve güçlü Isparta için eğitim birinci öncelik olmalı. Eğitimde gelişmiş toplumlar her türlü sorunlarını aşmışlardır. Fakat ülkemizde eğitime katkı sağlayan, eğitimde ki açığımızı kapatan dershanelere yönelik bu çalışmanın tekrar değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz."
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)