Sevgül, Nepal'de cumartesi günü meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.8 büyüklüğündeki deprem ardından Everest Dağı'nda ana kamp ve üst kampların yanı sıra, tırmanış rotalarında mahsur kalan dağcılara ulaşmakta zorlandığını anlattı. Sevgül, Everest'in ruhunu 2 ay süresince soluduğunu, tırmanışı sırasında dağın zorluklarını gördüğünü belirtti. Yılmaz Sevgül, şöyle konuştu:
"Orada 200'ün üzerinde dağcının mahsur kaldığı söyleniyor. Tecrübelerimden yola çıkarak birçoğuna canlı ulaşılabileceğini düşünüyorum. Fakat ellerini çabuk tutmalılar."
KAYBOLAN ROTA YENİDEN AÇILMALI
Haberlerden takip ettiği kadarıyla deprem sonucu ana kampın çoğunluğunun kopan yamacın altında kaldığını aktaran Sevgül, "Asıl ayrıntı şu. Oradaki tırmanış rotaları da deprem nedeniyle yok oldu. Yukarı çıkanlar rota olmadığı için aşağıya inemiyor. Hava şartlarından dolayı da helikopterler gidip alamıyor. Fakat kaybolanların çoğunluğunun deprem sırasında oluşan çatlaklarda olabileceğini düşünüyorum. Oralara mutlaka bakılmalı. Kaybolan rotalar hızla oluşturularak insan gücünün yukarı çıkması sağlanmalı" dedi.
20 ÖZEL ADAMDAN OLUŞAN TİM KURULMALI
AKUT Antalya Birim Sorumlusu Yılmaz Sevgül, Nepal depreminin birçok konuda ders olması gerektiğini anlatırken şöyle dedi:
"Türkiye'de birçok arama kurtarma topluluğu mevcut. Fakat yapılması gerektiğini düşündüğüm bir konu var. O da tüm topluluklar birleşerek 20 kişilik çok özel adamlardan oluşan bir ekip ortaya çıkarmalı. Bu özel adamlar da kış dağcılığında, arama kurtarmada, yüksek irtifa dağcılığında profesyonel olmalı. Böyle bir ekibin şu an Türkiye'de hazır olduğunu düşünün. Everest'e gidip oradaki dağcıları kısa sürede kurtarabilirlerdi. Buna benzer bir depremin ülkemiz sınırları içinde olmayacağının kimse garantisini veremez. Böyle bir ekip kurulmalı. Diğer birimler tarafından desteklenmeli, devlet tarafından da lojistik destek sağlanarak olası bir duruma karşı hazır tutulmalı."
İbrahim LALELİ/ ANTALYA, (DHA)-