İl Tarım Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, ay çekirdeğinin kentin önemli tarımsal ürünlerinden olduğunu belirtti. Yıllardır kuruyemiş sektörünün ihtiyacı olan beyaz çerezlik ayçiçeği üretiminin büyük oranda Baklan Ovası'ndan sağlandığını ifade eden Erkaya, "2020 yılında ilimiz genelinde yaklaşık 140 bin dekar alanda 20 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Fiyatlar kalite değerlerine göre 11 ile 15 lira arasında alıcı bulmakta. Çerezlik ayçiçeği üretiminin Denizli ekonomisine yaklaşık 250 milyon lira katkı sağlamasını bekliyoruz" dedi.
Erkaya, kuruyemiş sektörünün, ürünü işleyip iç piyasaya satması ve ihraç etmesi ile bu rakamın daha da yükseleceğini kaydederek, "Önümüzdeki yıllarda Baklan, Tavas ve Acıpayam Ovaları'mızda ekim nöbeti uygulamaları ile çerezlik ayçiçeği üretiminde verim, kalite ve rekolte anlamında devamlılığı sağlamayı hedefliyoruz. Çerezlik olarak kullanılan ayçiçeği çeşitlerinde irilik, yüksek iç oranı ve yüksek hektolitre ağırlığı gibi kendine özgü kalite kriterleri var. Ayrıca dünyada beyaz çerezlik ayçiçeği üretiminde Denizli önemli iller arasındadır. Bu konum Denizli'nin elverişli iklim ve toprak koşulları ile gelişmiş bir kuruyemiş sektörüne sahip olmasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.
Deniz TOKAT/DENİZLİ, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |