Antalyalı 3 çocuk annesi Meram Gezgin, halsizlik ve bulantı şikayeti ile gittiği hastanede yapılan tetkikler sonucu böbreklerinin iflas ettiğini öğrendi. 9 yıldır kronik böbrek hastası olan ve bu süre içerisinde diyalize giren Meram Gezgin, yıllardan bu yana kimsenin böbreğini almaya 'kıyamadığını' söyledi. Kardeşi 50 yaşındaki Gönül Erman'ın böbreğini vermek istemesi üzerine kabul eden Meram Gezgin, Özel Medikal Park Antalya Hastanesi'nde nakil öncesi yapılan anjiyo sonucunda kalp kapağı ameliyatı olması gerektiğini de öğrendi.
Hastanenin Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ömer Bayezid ve Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Alper Demirbaş, kapak değiştirme ameliyatı mı, yoksa böbrek transplantasyonu mu öncelikle yapmak konusunu tartıştıktan sonra, bu operasyonu eş zamanlı yapmaya karar verdi. İki ekibin katıldığı 2.5 saat süren cerrahi müdahalede kalp kapağı ameliyatı yapılırken eş zamanlı olarak Meram Gezgin’e kardeşi Gönül Erman’ın böbreği başarıyla nakledildi. Ameliyat ardından yapılan kontroller sonunda doktorları, Meram Gezgin’in tüm değerlerinin normal olduğunu gözlemledi. Operasyonun 4'üncü gününde hastanın böbrek fonksiyonlarında da hiçbir sorun olmadığı belirlendi.
"DÜNYADA İLK KEZ UYGULADIK"
Prof.Dr. Alper Demirbaş, literatürde önce kalp kapağı ameliyatı yapılması gerektiğini söyleyen cerrahlar olduğu gibi, aksini savunanların da bulunduğunu hatırlatırken, "Biz bu iki işlemi bir arada yapabileceğimizi düşündük ve dünyada ilk kez uyguladık" dedi. İlk olarak iki ay önce 2 ayrı hastaya koroner by-pass ve böbrek nakli ameliyatını da eş zamanlı olarak gerçekleştirdiklerini belirten Prof.Dr. Demirbaş, şöyle devam etti:
"Bu yöntemin diğer cerrahi gerektiren kalp ameliyatlarında da kullanılabileceğini düşündük. Böylelikle kalp ameliyatı sırasında ve sonrasında kronik böbrek yetmezliğine ve hemodiyalize bağlı ortaya çıkacak olan sorunları gidermiş olduk. Kanama, pıhtılaşma problemleri, enfeksiyon eğilim, nörolojik sorunlar, sıvı ve elektrolit dengesi düzensizlikleri gibi ameliyat sonrası görülebilecek olan komplikasyonlardan kaçmış olduk."
Prof.Dr. Ömer Bayezid ise, eşzamanlı cerrahi müdahale ile hastanın gireceği ikinci anestezi riskinin bertaraf edilmiş olduğini vurgularken, "Literatürde, diyalize giren hastalarda yapılan kalp kapağı değiştirme ameliyatlarında ölüm riski yüzde 12 olarak bildirilmiş. Bu böbrekleri normal olan hastalara göre 10 kat daha yüksek bir risktir. Bu tür ameliyatlara, uygun hastalarda devam etmeyi düşünüyoruz" dedi.
Eşzamanlı cerrahi müdahalelerle diyalizden kurtulan hem de kalp kapakçığı değişen Meram Gezgin, nakil öncesi yapılan anjiyoda kalp kapağı ameliyatı olması gerektiğini öğrenince sarsıldığını anlattı. Gezgin, "Dert birken, ikiye çıkmıştı. Yapılacak işlem anlatıldı. Hemen ardından kalp kapağı ameliyatı ve böbrek nakli ameliyatı aynı anda yapıldı. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Bu riskli ameliyatı yapan doktorlarıma teşekkür ediyorum" dedi. (Erol AKKIR/ ANTALYA-DHA)