ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklanan enflasyonun beklentilerin altında olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Bu olumlu gelişmeye rağmen tek haneli enflasyon hedefi, çekirdek enflasyonun çift hanede kalması nedeniyle zor bir hedef olmaya devam ediyor" dedi.
Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:
"2018 Ocak ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,02, yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,99 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 10,35, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 12,14 olarak gerçekleşmiştir. Açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin altında olması memnuniyet vericidir. Diğer taraftan önümüzdeki süreçteki fiyat değişimlerine dair öncü bir gösterge olan çekirdek enflasyonun halen çift hanede kalması nedeniyle, tek haneli enflasyon halen zor bir hedef olarak önümüzde durmaya devam etmektedir."
ENFLASYONUN TEK SUÇLUSU TARIM VE GIDA DEĞİL
Aylık yüzde 1.02 olarak açıklanan TÜFE'nin 0.38'i gıdadan, 0.35'i kira, elektrik ve ısınma kalemlerinden, 0.23'ü ulaştırma harcamalarından, 0.19'u ev eşyaları grubundan kaynaklandığını aktaran Başkan Çetin, "Ancak gıda grubunun enflasyona etkisi, harcama sepetindeki ağırlığından kaynaklanmaktadır. En yüksek artış gösteren kalemin salatalık gibi bir tarım ürünü olması, diğer ürünlerdeki fiyat artışlarını gözden kaçırmamalıdır. Enflasyonun tek suçlusu tarım ve gıda grubu değildir" dedi.
GIDA ENFLASYONUNDA KURAKLIK TEHDİDİ
Gıda enflasyonunda önümüzdeki süreçte odaklanılması gereken konu kuraklık olmalı ve kuraklıkla mücadele için ciddi yapısal önlemler hemen hayata geçirilmelidir. Dünyada akıllı tarım teknikleriyle tarımda su tüketiminin düşürülmesi yönündeki uygulamalar takip edilmeli ve tarımsal teşvikler bu hedefleri de içermelidir.
ENFLASYONUN TURİZME ETKİSİ
Enflasyonda dikkat edilmesi gereken bir başka önemli konunun ise turizmde rakip ülkelere göre fiyat avantajının azalması olduğuna işaret eden Davut Çetin, "Uluslararası veriler konaklama dışındaki günlük harcama kalemleri maliyetinde Türkiye'nin İspanya düzeyine ulaştığını göstermektedir. Ana harcama gruplarına baktığımızda, Ocak 2018 yılında endekste yer alan gruplardan, ev eşyasında yüzde 2,44, sağlıkta yüzde 2,42, konutta yüzde 2,34 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,67 oranında artış gerçekleştiğini görüyoruz" diye konuştu.
EN YÜKSEK YILLIK ENFLASYON ULAŞTIRMA GRUBUNDA
Davut Çetin, yıllık bazda ise enflasyonda en fazla artışın yüzde 16,02 ile ulaştırma, yüzde 13,49 ile ev eşyası ve yüzde 12,63 ile giyim ve ayakkabı gruplarında gerçekleştiğine işaret etti.
BATI AKDENİZ ENFLASYONU TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
ATSO Başkanı Davut Çetin, Batı Bölgeniz Bölgesini oluşturan Antalya, Burdur ve Isparta'da TÜFE oranının aylık bazda yüzde 1,45 ve yıllık bazda yüzde 10,86 olarak gerçekleştiğini ifade etti. TR61 Bölgesi Antalya, Isparta ve Burdur'un 26 bölge arasında aylık enflasyonda 3., yıllık enflasyonda 8. sırada yer aldığına işaret eden Çetin, "Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonu aylık ve yıllık değerlendirmede Türkiye ortalamasının üzerinde. Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 4,39 ile konut grubunda görülürken en fazla düşüş ise yüzde 4,72 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülmüştür" diye konuştu.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |