Mevcut çevre koruma çabaları ve düzenlemeleri tek başına bu konuda yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla bu tehdidi ortadan kaldırmak ve Denizlerimizi kurtarmak için ivedilikle yeni ve özel çabalar gösterilmesi gerekmektedir.
Bizler, TURMEPA Gönüllüleri, aşağıdaki konulara içtenlikle inanmaktayız:
1. Kaynakların kullanımı ve çevrenin korunmasından doğan yararlar ve masraflar, çeşitli sektörler arasında ve bugünkü kuşaklar ile bizden sonra gelecek kuşaklar arasında adil olarak paylaşılmalıdır.
2. Gemilerden kaynaklanan deniz kirliliği, genel deniz kirliliği sorununun bir parçasıdır, hemen hemen tümüyle ortadan kaldırabilir veya büyük oranda azaltılabilir.
3. Deniz kirliliğinin azaltılması ve ortadan kaldırılması için yapılmış olan uluslararası anlaşmalar ile ulusal yasa ve düzenlemelerin izlenmesi ve uygulanmasına ilişkin sorunlar sürmektedir. Ancak, deniz ve su alanlarının kirlenmesinin ana sebebi karasal faaliyetlerden gelen etkenlerdir. Bu durumu önlemenin tek yolu eksik kanalizasyon şebekeleri ve arıtma sistemlerinin bir an önce yapılmasıdır. Burada ana görev belediyelere ve kamu otoritesine aittir.
4. Tüm denizcilik ve ticaret sektörleri deniz kirliliğinin ortadan kaldırıması konusunda sorumluluk almadıkça en yaygın kabul gören anlaşma, yasa ve düzenlemeler dahi tam olarak yaşama geçirilemez. Bu da ancak tüm sektörlerin eğitilip bilgilendirilmesi doğrultusunda ve eşgüdümlü gönüllü çabalarla gerçekleştirilebilir.
Ayrıca;
1. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın, Çevre Gelişme Konferansı’nın soylu çabalarını ve değerli çalışmalarını, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün “Güvenli Gemiler, Temiz Denizler” yaratma amacını, Dünya Doğa Vakfı ve Dünya Çevre Koruma Birliği kuruluşlarının amaç ve çabalarını, Avrupa Konseyi’nin çevre konularındaki çalışmalarını, tüm dünyada çevre konusunda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşların çalışmalarını tüm gücümüzle destekliyoruz.
2. Türkiye’nin henüz katılmadığı çevre koruma amaçlarına dönük diğer bölgesel ve uluslararası anlaşmaları kabul edip uygulamanın büyük değer taşıdığı konusunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni bilgilendirmeyi ve teşvik etmeyi üstleniyoruz.
3. Her türlü kirliliğin büyük oranda azaltılması ve giderek ortadan kaldırılması doğrultusunda gerekli öncülüğü yapmak, tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları arasında çevre bilincini geliştirmek üzere, uzmanlık bilgilerimizi, enerjimizi, kaynaklarımızı kullanmayı üstleniyoruz.
Biz Gönüllüler olarak, DenizTemiz Derneği/ TURMEPA tarafından 4 Temmuz 1995 tarihinde Derneğimiz kurucuları tarafından yayınlanan, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu (IOC/UNESCO), Dünya Doğa Vakfı (WWF), Dünya Çevre Koruma Birliği (IUCN), Roma Kulübü, Uluslararası Denizcilik Odası (ICS), Uluslararası P&I Kulüpleri Grubu tarafından desteklenen bildirgeyi takip ediyor, bu bildirgeyi “Denizleri Kurtarmak İçin Gönüllü Sorumluluk Bildirisi” olarak kabul ediyoruz.
DenizTemiz Derneği / TURMEPA Gönüllüleri
5 Aralık 2015