Türk kadınının genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına 77 yıl önce 5 Aralık 1934 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kavuştuklarını belirten Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Eyilik, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “77 yıl önce biz Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuk. Bugün ise mecliste 550 milletvekilinin 48’ini kadınlar oluşturuyor. Bu çok düşük bir sayı. Mısır Parlamentosunda bile 64 kadın milletvekili var. Türkiye Cumhuriyeti kadınlara politik hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biridir oysa. 5 Aralık 1934’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı ve 1 Mart 1935’te ilk kadın milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yerlerini aldı. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla, çağdaş yönetim biçimi olan demokrasinin temel gereklerinden biri daha yerine getirilmiştir. Türkiye'de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanındı, ancak 2000 li yıllarda olmamıza rağmen şimdilerde siyasette neredeyse yok gibiyiz. Atatürk ile çağdaş yönetim biçimi olan demokrasinin temel gereklerinden biri daha yerine getirilmiştir. Türkiye'de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanınmasına rağmen Atatürk'ten sonra acaba çağdaşlığın göstergesi ve demokrasinin bu temel gereği uygulanabilmiş midir? Ne yazık ki hayır.”
“KADINLAR OLARAK DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR”
Gerek siyasal organlardaki gerekse toplumsal kurumlardaki kadın sayısının yeterli olmadığını ifade eden ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, “Buralarda yer alabilen kadınlar da birçok sorunlarla baş etmek zorunda kalıyorlar. Hatta kadınlıklarından vazgeçerek erkek davranışlarını benimseyerek onlar gibi rol almaya gayret sarf ediyorlar” dedi. Temsil sorununun bugün dünyada ve parlamenter demokratik sistemlerde de çok tartışılan bir sorun olduğunu kaydeden Eyilik, “Kadınlar, kadın olma bilincine sahip, kadın sorunlarından haberdar, bu meselelere kafa yoran kadınlar olarak TBMM’de, sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında yer almalıyız. Temel sorun bu. Söz konusu olanın bedensel cinsiyet değil, toplumsal cinsiyet olduğunun altını çizmek isterim. Temsil düzeyi, sosyo-ekonomik bir sorun ve ancak kadınların siyasette daha aktif rol almalarıyla, hakları için etkin bir mücadele vermeleriyle çözülebilecektir. Türkiye, kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada olması olumsuzluk arz etmektedir” diye konuştu.
EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ”
ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Parlamentoda kadın-erkek eşitliği daimi komisyonu kurulmalı ve bu komisyon TBMM'ye intikal eden bütün yasaları toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilmelidir. Temsilde cinsiyet eşitliğini sağlamak için politikada cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. Ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta kadınlar için nihai eşitliği sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun için toplumsal yaşamda eşitliğe ulaşılıncaya kadar geçici özel önlem politikaları uygulanmalıdır. Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almaları için en az yüzde 30 kota uygulaması Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde yıllardır talep ediliyor. Kadınlar lehine benzer kota uygulamaları, kamu ve özel işyerlerinde işe alımlarda, atama ve yükseltmelerde de hayata geçirilmelidir. Demokrasinin en temel özelliklerinden biri olan eşitlik ilkesinin uygulanmadığı toplumlarda demokrasiden asla bahsedilemez. Laik, demokratik ve sosyal devlet düzeninde kadın erkek eşitliğinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Öncelikle siyasi partilerin, özel ve kamu iş alanlarının tüzüklerinde mutlaka eşitliğin yer almasını ve işlerlilik kazanmasını diliyoruz.”
“KADIN AKTİF SİYASETTE MUTLAK OLMALIDIR”
ANTİKAD Başkanı Eyilik, açıklamasında devamla, kadınlar olarak aktif siyasal yaşamın içinde olmaları gerektiğini belirterek şöyle dedi: “İş dünyasında olduğu kadar politik hayatta ve sosyal gelişmelerde de kadınlarımızın ön saflarda olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz ANTİKAD olarak, yerel ve ulusal yönetim alanlarına çok daha fazla kadın gönderilmesinden yanayız. Antalya dikkat çeken bir kent olduğu için, Türkiye’deki birçok ile de örnek olur ve turizmin başkenti durumunda bulunduğundan dünyada da olumlu etkiler ortaya çıkarır. Tüm bunların gerçekleştirilebilmenin yolunun, Sivil Toplum Kuruluşları ile yerel yönetimler ve siyasal önderlerin işbirliği sağlanarak oluşturulacak eğitim alanlarında, siyasal yaşamda donanımlı, lider kadınların ivedilikle yetişmelerini sağlamaktan geçtiğini biliyoruz.”
KADINLAR BÜTÜN YÖNETİMLERE
Antalya’da yaşayan bütün kadınlara seslenen ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, şöyle konuştu: “Biz kadınların yaşamın tüm alanlarında bulunma zorunluluğumuz var. Kadınlar olarak her yerde yönetmeye ve yönetimlere aday olmalıyız. Kadınlar olarak, Antalya’nın yeniden planlanmasına, belediyelerimizce fikir alış verişine dahil edilmesini istemekteyiz. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Antalya’daki tüm belediyelerimizin meclislerinde kadın üyelerin artmış olmasını isterdik. Kadınlarımızın siyasal yaşamda ve kent yönetimlerinde daha aktif hale gelmelerinin sağlanmasını ve destekleyici olunmasını istiyoruz.”
ANTİKAD Başkanı Eyilik, sözlerini şöyle tamamladı: “Atatürk’ün kadınlar adına seçme ve seçilme hakkıyla ilgili kararıyla hayat bulduk. Türk kadınının bu önemli gününü coşkuyla kutluyoruz. Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Türk kadını, evdeki medeni mevkiini selahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyet ve liyakatla kullanacaktır.”