Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel okulların resmi okulların 2.5 katı öğretmen istihdam ettiğini belirterek, "Eğer önümüzdeki süreçte özel okullardaki öğrenci sayısını hızla artırabilirsek öğretmen adaylarına da özel okullarda çalışma imkanı sunulmuş olacaktır" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nce Antalya Rixos Lares Otel'de düzenlenen 'Eğitim ve Beyin' başlıklı 10'uncu Antalya Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumun açılış oturumunda konuşan Bakan Çubukçu, eğitim ve beyin temasıyla gerçekleşen sempozyumun eğitim alanına önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Ünlü deneme yazarı Montaigne'nin 'Tabiatın insanlara en adilce dağıttığı nimet akıldır' sözünden alıntı yaparak konuşmasını sürdüren Bakan Çubukçu, "Ancak burada bir parantez açıp kadınların, uzun yıllar boyunca aklı kendilerinde, duyguyu da kadınlara bırakan 'erkek akıl'la mücadele ederek payına düşen hakkı aldığını vurgulamak gerekir" diye konuştu.
Kadınları okutmayan, kütüphanelere sokmayan, onları dışarda yaşanan hayattan dışlayan toplumların akıl adına en büyük haksızlığı yaptığını dile getiren Çubukçu, "Büyük bir insani potansiyelin kendini gerçekleştirmesine, topluma yararlı olmasına izin vermemişler" dedi.
2001 KRİZİ ÜÇ YILDA TOPLANDI
Özel okulların, öğrencilerin belli bir ücret karşılığı okuduğu okullar olma özelliğinden dolayı kriz dönemlerinde öğrenci sayısındaki azalmanın okulları zor durumda bıraktığını dile getiren Bakan Çubukçu, Türkiye'de 2001 krizinden sonra öğrenci sayısının yüzde 16 oranında azaldığını söyledi. Bu öğrenci kaybının ancak üç yılda geri alınabildiğini kaydeden Bakan Çubukçu, "Açıkçası bizler 2008- 2009 yıllarındaki küresel ekonomik krizde de özel okulların öğrenci kaybedeceğinden kaygılıydık. Memnuniyetle belirtmeliyim ki iktidarımızın bütün yıllarında olduğu gibi son iki yılda da özel okullarımızdaki öğrenci sayısında azalma değil, artış olmuştur" diye konuştu.
Bu artışın birkaç nedeni olduğuna dikkat çeken Çubukçu, "Birincisi sayın başbakanımızın dediği gibi kriz bizi teğet geçmiştir. İkincisi de özel okullarımız 2001 krizinden ders çıkartarak daha tedbirli davranmışlardır" dedi.
DEVLETİN 2.5 KATI İSTİHDAM
Bunun yanında bakanlığının bu süreçte özel okulların işini kolaylaştırıcı, önünü açıcı kararlar aldığını ve mevzuat düzenlemeleri yaptığını dile getiren Bakan Çubukçu, şöyle dedi:
"2002 yılından bu yana toplam öğrenci sayımızda yüzde 7.32 artış olmuşken, özel okullarımızdaki öğrenci sayımız 223 binden 466 bine çıkarak yüzde 109'luk artış sağlanmıştır. Ayrıca bu artış, bu süreçte resmi okullarımızdaki derslik başına düşen öğrenci sayısında önemli ölçüde azalma olmasına, resmi okulların fiziki yapıları ve donatımları çok iyi seviyeye çıkmasına rağmen gerçekleşmiştir. Özel okullarımız personel istihdamı konusunda da çok önemli işlev görmektedir. Bu öğretim yılında özel okullarımızda 50 bin 853 öğretmen çalışmaktadır. Şu an resmi okullarımızda 23 öğrenci için 1 öğretmen görev yaparken, özel okullarımızda 9 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir."
Bu rakamlarla özel okulların resmi okullara oranla 2.5 kat fazla öğretmen istihdam ettiğini belirten Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, gelecek yıllarda özel okullardaki öğrenci sayısının artmasına paralel olarak atama bekleyen öğretmen adayları için de özel okullarda çalışma ortamı yaratılacağını söyledi.
HEDEF YÜZDE 10
Şu an için özel okulların toplam öğrenci içindeki payının yüzde 3 olduğuna dikkat çeken Bakan Çubukçu, bu oranın yeterli olmadığını söyledi, gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 10'un üzerinde olduğunu sözlerine ekledi. Özel okulların eğitim sistemi içindeki payı arttıkça resmi okullardaki öğrenci yoğunluğunun da düşeceğini kaydeden Bakan Çubukçu, "Bunun sonucunda da bu okullardaki öğrencilerin daha iyi hizmet görmeleri sağlanmış olacaktır" dedi.
Bakan Çubukçu, eğitim hizmetlerinde sağlanan her olumlu gelişmenin kamu yararına olacağını belirterek, "Dolayısıyla hizmeti kimin sunduğu değil, nasıl ve hangi nitelikte sunduğu, bundan ülkemizin ne derece fayda gördüğü önemlidir" diye konuştu.
'ASKERİ BİRLİK GİBİYİZ'
Bu yıl kuruluşunun 60'ıncı yılını kutlayan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan ise az sayıda okulla başlayan özel okullaşma sürecinde, bugün 3 bine yakın özel okula ulaşıldığını kaydetti. Gülan, bu süre içinde özel okulların diploma veren özel okullar imajından sıyrılarak, aranan, talep edilen, tercih edilen kurumlara dönüştüğünü söyledi. Özel okulların da ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Gülan, "Paralı resmi okullar statüsündeyiz. 'Rekabet edelim' diye çırpınırken Rekabet Kurulu 'Siz rekabeti engelliyorsunuz' diye okullara baskı yapıyor. E-okul sistemi bizi mahvediyor. Okulları yönetemiyoruz. Askeri bir birlik gibi hissediyoruz" diye konuştu.
Yönetim Kurulu Başkanı Gülan, konuşmasının ardından derneğin kuruluş yıldönümü anısına geçmiş dönem başkanları Fahamettin Akıngüç, Düdar Uçar, Ünal Avcı, Rüstem Eyüpoğlu'na teşekkür plaketi sundu.
HAYDİ KIZLAR LİSEYE
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği'nce düzenlenen 10'uncu Antalya Sempozyumu'na verilen öğle arasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Çubukçu, ilköğretimi bitiren kızların eğitimlerine devam etmeleri için başlatılan 'Haydi Kızlar Liseye' projesinde üniversiteli genç kızlar ve öğretmenlerden oluşacak ikna ekiplerinin ev ev dolaşarak, eğitimin önemini anlatacağını söyledi.
Özellikle kız çocuklarının okullaşması için 2003 yılında başlatılan 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasının üzerinden geçen kısa süreye rağmen son derece olumlu sonuçlar alındığını kaydeden Bakan Çubukçu, "Bugün artık ilköğretimde okullaşma oranları yüzde 100'e yaklaşmış, kız ve erkek çouklar arasında okullaşma oranları da yüzde 1'in altına düşmüştür" dedi. Kız çocuklarının sadece zorunlu olan ilköğretim çağında eğitim görmeleri değil, üniversite ve yükseköğretime geçişte en önemli basamak olan ortaöğretim görmelerinin de çok önemli olduğunun altını çizen Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, "Haydi Kızlar Okula projesinin bir devamı olarak kız çocuklarının ortaöğretime erişimlerini desteklemek adına bir kampanya başlatıyoruz. Ortaöğretim zorunlu olmadığı için hem ailelerinin ikna edilmesi, hem de pozitif anlamda maddi olarak desteklenmeleri gerekiyor" diye konuştu.
Bakan Çubukçu, bu yıl ilk kez kız çocuklarının ortaöğretime erişimlerini sağlamak için okullara taşıma ücreti ve öğlen yemek ücreti desteği sağlandığını kaydetti. Kız çocuklarının ortaöğretimde daha fazla desteklendiğini dile getiren Bakan Çubukçu, "Bu kampanya ile amaçlanan herşeyden önce bir farkındalık oluşturmak, kız çocuklarımızın ortaöğretime erişiminin artırılması, bu yolla yüksek öğrenime geçişlerinin sağlanmasıdır" dedi.
TAYİNLER HEMEN YAPILACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2 bin sözleşmeli öğretmenin eş durumundan tayinine imkan tanıyan sözleşmeli kadro vizesini onaylamasına ilişkin soru üzerine Bakan Çubukçu, tayinleri hemen gerçekleştireceklerini söyledi. Bakan Çubukçu, "Eş durumundan kaynaklanan sebeplerle bir şekilde biraraya getiremediğimiz ailelere müjde olacak diye düşünüyorum" dedi. Bakan Nimet Çubukçu, 2 bin sözleşmeli öğretmenin eş durumundan tayininin yapılacağının altını çizerken, tayinlerle boşalan kadrolara da atama yapacaklarını söyledi. Bakan Çubukçu, "Bu alanda ortaya çıkan bu problem de böylelikle giderilmiş olacak" dedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |