Doyran Göleti, su tutmaya başladı
Doyran Göleti, su tutmaya başladı
ANSİAD'da ödül gecesi
ANSİAD'da ödül gecesi
Motosikletle tehlikeyi hareketler
Motosikletle tehlikeyi hareketler
ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
2 Şubat 2015 Pazartesi - 14:21

Çocuğunuzun omuzları aynı hizada değilse dikkat!

Giydiğiniz elbisenin sırt çizgilerindeki asimetri; bir omuzun veya kalçanın diğerinden yukarıda durması omurganızın dengesinin bozulduğuna işaret ediyor olabilir.

Çocuğunuzun omuzları aynı hizada değilse dikkat!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

“Skolyoz” olarak ifade edilen bu durum; boy uzamasının hızlı olduğu 0-5 ve 10-15 yaşlarında fark edilir hale geldiğinden anne-babaların özellikle bu dönemde dikkatli olmasını gerektiriyor.
 
Omurga eğrilikleri ameliyatla tedavi edilebiliyor. Cerrahi, hastalığın ilerlemesini durdurarak, kozmetik ve nörolojik sorunları da ortadan kaldırabiliyor.
 
Memorial Antalya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bülent Fahri Kılınçoğlu omurga eğriliğini ortadan kaldıran ameliyatlar hakkında bilgi verdi.


Çoğu zaman fark edilmeden başlıyor
Ayakta dik duran bir insana arkadan bakıldığında; omurgasının düz, omuzlar ve kalçanın yere paralel ve simetrik konumda olması gerekir. Eğer bu denge bozulur, sağa veya sola eğim başlarsa; yana eğrilik normal olarak kabul edilen 10 dereceden fazla olursa; buna “skolyoz” adı verilir. Skolyoz çoğu zaman fark edilmeden başlar ve zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olur.
 
Skolyoz birçok nedene bağlı olabilir
Hastalığın nedenini çoğu zaman tespit etmek mümkün olmaz. Yapılan çalışmalar anne karnında veya büyüme çağında omurga kemikleri ile kemikleşme kıkırdaklarının asimetrik olgunlaşması veya tam gelişememesinde kaynaklanabileceği göstermektedir. Diğer yandan genetik bir yatkınlık ve geçişin olduğu, 1’inci derece yakınlarında skolyoz olanların daha fazla risk altında olduğu söylenebilir. Bunun dışında bazı bağ dokusu ve kas hastalıkları ile kemik dokusunun normal gelişimine rağmen omurilik kendisinden kaynaklanan örneğin gergin omurilik hastalığı gibi nörolojik hastalıklarda da sonradan skolyoz gelişebilir. Yetişkin çağda ise özellikle 60 yaşından sonra kemik erimesi ve osteoporoz nedeni ile omurga kemiklerinde oluşan milimetrik kırıklar bir süre sonra skolyoz ile sonuçlanabilir.
 
Büyüme çağı ağrılarına dikkat
Skolyoz boy uzamasının hızlı olduğu 0-5 ve 10-15 yaşlarında fark edilir hale gelir ve çoklukla kız çocuklarında görülür. Bu yaş grubundaki uzun süre devam eden çok ciddi olmayan sırt ve bel ağrılarının, büyüme ve diğer fizyolojik ağrılardan ayırt etmek gerekir. Çocukluk ve adölesan çağında ortaya çıkan skolyozlarda ortak problem başlangıçta dış görünüş ile ilgili iken, ileri yaşlarda ortaya çıkanlarda veya ilerleyen durumlarda ağrı ve nörolojik bulgular ön plana çıkar. Kimi zaman ağır skolyoz hastalarında akciğerler ve kalp etkilenerek kapasiteleri azalır ve hayat konforu bozulur.
 
Anne-babalar dikkatli olmalı
Tüm skolyoz vakalarında ortak yön, dıştan dikkatli bir gözlem ile eğriliğin fark edilir olmasıdır. Burada sadece omurganın duruşu değil başın, omuzların ve kalçaların duruşuna dikkat edilmelidir. Bir omuzun veya kalçanın diğerinden yukarıda durması, kürek kemiğinin belirginleşmesi, giyilen elbise çizgilerindeki asimetri, basitçe öne 90 derece eğilmiş halde iken yapılan dikkatli bir gözlem bize eğriliğin varlığını gösterebilir. Anne ve babaların yaşı ne olursa olsun çocuklarında bu tür eğriliklerden şüphelendiklerinde, beyin ve omurilik cerrahisi uzmanına görünerek profesyonel destek almaları yerinde olacaktır.
 
Cerrahiyle ilerlemeyi durdurmak mümkün
Erken devrede yakalandıklarında özel egzersiz planlaması ile sırt kas gruplarının güçlendirilmesi ve korseleme ile büyük oranda tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi ilerlemiş durumlarda uygulandığı gibi, egzersiz ve korse tedavisine rağmen skolyoz derecesinde artışı devam eden veya ilerleyeceği ön görülen durumlarda uygulanır. Cerrahi olarak hedeflenen erken dönemde tüm hastaları takip altına alıp, ilerlemenin durdurulması, kozmetik problemlerin giderilmesi, varsa ağrı ve nörolojik bulguların ortadan kaldırılmasıdır. Gerekli olan hastalarda erken müdahaleler ve basit cerrahi işlemlerle omurgayı restore etmek mümkün olabilir. Bu aşamada en önemli nokta doğru zamanda ve doğru ameliyatı yapmak, omurga ve kemik yapıyı düzeltirken omuriliği korumaktır. Ameliyat sırasında kullanılan görüntüleme cihazları ile omurilik ve sinir hasarını önlemeye yönelik özel aletlerle başarı oranlarını son derece yüksek seviyelere ulaşmıştır. Bunları yaparken hasta ve ailesi hekimleri ile uzun yıllar iletişim içinde olacaklarını skolyoz tedavisinin uzun soluklu bir takip gerektirdiğini unutmamak gerekir.

 
Başkan sporda
 
Türel'in 'V' düzeni
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaş Devlet Hastanesi'ne kadın doğum uzmanı atandı
ANTALYA'nın Kaş Devlet Hastanesi'nde uzun süredir sıkıntısı çekilen kadın ...
Veterinerliğe ultrason cihazı
Ermenek Mahallesi’nde bulunan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne renkli dopper cihazı alındı
Yaşar Kemal'den üzücü haber
Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal'in ...
 
Haydi SGK uzat elini
Antalya'da yakalandığı hastalığın tedavisinin Türkiye'de yapılamadığı ...
Sigara içenlere hayat zehir olacak!
Sigara içenler son dönemlerde "dumansız hava sahası" uygulamaları sebebiyle ...
18'inci ameliyatta kurtuldu
ANTALYA'da bel ve bacak ağrıları nedeniyle 7 yılda 18 kez ameliyat olan ...
 
Antalya'da bir hastane satıldı
Anadolu Hastanesi, 130 yataklı Özel Medline Antalya Hastanesi'ni satın aldı.
Kaş Devlet Hastanesi hizmete girdi
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından TOKİ'ye yaptırılan ...
Ülserli hastaya kanser teşhisi koyan doktora dava
ANTALYA'da kanser teşhisiyle ameliyata alınan ve 72 gün komada kaldıktan ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva